80
COSMOTE Tips

Smart Home: Πως να κάνεις το σπίτι σου… έξυπνο

Smart Home: Πως να κάνεις το σπίτι σου… έξυπνο
Κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη ενσωματώνοντας αυτοματισμούς και smart συσκευές στο σπίτι μας. Τι είναι και πως λειτουργούν;

Το smart home δεν είναι πια κάτι μακρινό και ανέφικτο που βλέπουμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ο καθένας μπορεί να κάνει το δικό του σπίτι λίγο πιο… έξυπνο εγκαθιστώντας μια σειρά από smart συσκευές. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι πολλές, ενώ πλέον δεν κοστίζουν μια ολόκληρη περιουσία και μάλιστα, μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων σε υφιστάμενες κατοικίες.

Έξυπνες συσκευές

wemoswitchbelkinΟ πιο απλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να εγκαταστήσεις μια έξυπνη πρίζα. Οι έξυπνες πρίζες σου προσφέρουν τη δυνατότητα να ελέγχεις την ηλεκτρική συσκευή που θα συνδέσεις από το smartphone ή το tablet σου. Συνδυάζοντας έναν αισθητήρα μπορείς να ρυθμίσεις τη συσκευή να ενεργεί αυτόματα ανάλογα με την κίνηση ή το φωτισμό. Στην αγορά μπορείς να βρεις αυτόνομες πρίζες, ή έτοιμα πακέτα που συνδυάζουν πρίζες και αισθητήρες κίνησης/φωτός.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο έξυπνες πρίζες, αλλά κι έξυπνες λάμπες. Αυτές τοποθετούνται σε οποιοδήποτε ντουί, είναι LED και «έξυπνες». Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τις ελέγχεις από το κινητό σου, ή να συνδυάσεις τη λειτουργία της με αισθητήρες που αναφέραμε παραπάνω.

Δες εδώ την πλήρη γκάμα από τις έξυπνες συσκευές που προσφέρουν τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Ας δούμε τώρα συνοπτικά τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε “smart home”. 

 

Τι είναι το έξυπνο σπίτι

Ιδανικά πρόκειται για ένα σπίτι, στο οποίο όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι συνδεδεμένες τόσο μεταξύ τους, όσο και με το Internet. Το γεγονός αυτό σου προσφέρει μια σειρά από πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το να μπορείς να ελέγχεις φωτισμό, σύστημα ασφαλείας και θέρμανση από μακριά. Επίσης, μπορείς να προγραμματίζεις και να δημιουργείς σενάρια και αυτοματισμούς.

Για παράδειγμα, δυο τυπικά σενάρια είναι τα εξής: «όταν νυχτώνει, άνοιξε τα φώτα της βεράντας», ή «όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 20 βαθμούς, άνοιξε τη θέρμανση». Για να γίνουν τα παραπάνω, θα πρέπει τα φώτα να επικοινωνούν με αισθητήρες φωτισμού και η κεντρική θέρμανση με τον θερμοστάτη και όλα μαζί με το cloud.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, κάποιος ίσως φαντάζεται πολύπλοκες εγκαταστάσεις και δύσκολες ρυθμίσεις. Κι όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και απλά: οι έξυπνες συσκευές είναι απλές, συνδέονται πανεύκολα σε υφιστάμενες πρίζες και διακόπτες, ενώ οι αισθητήρες και θερμοστάτες είναι ασύρματοι και εγκαθίστανται με λίγες κινήσεις. Τα πάντα είναι ασύρματα, δεν απαιτούν πρόσθετες καλωδιώσεις και… μερεμέτια στο σπίτι!
Όλες οι έξυπνες συσκευές και adaptors, επικοινωνούν απευθείας μέσω Wi-Fi με τον ADSL router. Μέσω του ειδικού app για το smartphone σου θα μπορέσεις να κάνεις όλες τις ρυθμίσεις, να λάβεις πληροφορίες (ποια φώτα είναι ανοιχτά, πόση είναι η θερμοκρασία στο χώρο σου), να δεις ζωντανή εικόνα από τις IP κάμερες και βεβαίως να εκτελέσεις συγκεκριμένες ενέργειες (να ανοίξεις μια συσκευή, ένα φως κ.λπ).

Το μέλλον

Αν και πήραμε ήδη μία γεύση από το πόσο προηγμένο και έξυπνο μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας από σήμερα, η τεχνολογία αναπτύσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που οι δυνατότητές της μοιάζουν πλέον… «διαστημικές». Για παράδειγμα, είναι ήδη δυνατός ο φωνητικός έλεγχος των έξυπνων συσκευών μας, με προϊόντα όπως το Amazon Echo, τον ψηφιακό βοηθό Google Home, η το Apple Home Kit να δείχνουν τον δρόμο.

Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία μπορείς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου. Ό,τι σπίτι κι αν διαθέτεις, μπορείς με λίγες κινήσεις να το κάνεις πιο έξυπνο και λειτουργικό. Καλώς ήρθες στο μέλλον!