7
Τεχνολογία

Αλλάζεις κινητό; Πώς να μεταφέρεις το 2FA

Αλλάζεις κινητό; Πώς να μεταφέρεις το 2FA
Το 2FA (2 factor authentication) είναι μια καλή λύση προστασίας των λογαριασμών σου. Τι γίνεται όμως εάν θέλεις να αλλάξεις κινητό; Πώς θα μεταφέρεις τα στοιχεία του authenticator app;

Το γιατί πρέπει να ενεργοποιήσεις το two-factor-authentication (2FA), είναι προφανές. Πρέπει διότι, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ακούμε κάθε τόσο για διαρροές λογαριασμών χρηστών, passwords και λοιπών στοιχείων, από διάφορα sites και υπηρεσίες, με πρώτο και καλύτερο το Facebook. Είναι βέβαιο πως, όσο περνά ο καιρός, θα πληθαίνουν τα κρούσματα hacking. Η μόνη λύση για να διασφαλίσεις τους λογαριασμούς σου, είναι να προσθέσεις ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας, επιπλέον του password.

Σε γενικές γραμμές, τα passwords είναι μεν ικανά να αποτρέψουν την πρόσβαση σε λογαριασμούς και υπηρεσίες. Το πρόβλημα έγκειται σε εμάς, τους ανθρώπους, που διαλέγουμε passwords τα οποία δεν κάνουμε αρκετά πολύπλοκα και μεγάλα, διότι απλά θέλουμε να τα θυμόμαστε. Τα περισσότερα passwords, λοιπόν, είναι εύκολο να προβλεφθούν ἤ να βρεθούν με υπολογιστικές μεθόδους.

Το 2FA είναι ένα επιπρόσθετο βήμα, κάτι σαν δεύτερη κλειδαριά σε μια πόρτα· ακόμη κι αν κάποιος ξεκλειδώσει την πρώτη, δε θα ανοίξει την πόρτα διότι η δεύτερη κλειδαριά θα παραμείνει κλειδωμένη. Το 2FA εν προκειμένω είναι ένα app για smartphones, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τους λογαριασμούς που θέλεις να διασφαλίσεις και, κάθε φορά που θέλεις να μπεις, ανοίγεις το κινητό και ζητάς από το app έναν νέο εξαψήφιο κωδικό, ο οποίος ισχύει μόνο για μια φορά και για ελάχιστα λεπτά (συνήθως ένα). Εάν επιθυμείς μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία κάθε φορά, ή να ρυθμίσεις το site (το Facebook για παράδειγμα) να «θυμάται» τα στοιχεία σου και δεν απαιτεί επανασύνδεση. Το app είναι «συνδεδεμένο» με το κινητό σου τηλέφωνο, επομένως αυτό είναι μια επιπλέον δικλίδα ασφαλείας, υπό την έννοια πως, ακόμη κι αν κάποιος μαντέψει τον κωδικό σου, θα πρέπει να έχει και το ίδιο το κινητό σου τηλέφωνο για να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση.

Τι γίνεται, όμως, εάν αλλάξεις κινητό; Η διαδικασία είναι απλή. Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε τη διαδικασία του Google Authenticator, αν και τα άλλα αντίστοιχα apps δεν διαφέρουν ιδιαίτερα.

Τι θα χρειαστείς:

  • έναν κωδικό backup από το Google Account
  • τη νέα συσκευή
  • έναν υπολογιστή με πρόσβαση στο internet

Βήμα 1ο

Εγκαθιστάς το Google Authenticator στο νέο κινητό, από το app store

Βήμα 2ο

Από τον υπολογιστή, μπαίνεις στο Google Account, κάνοντας login με τον κωδικό backup, τον οποίο μπορείς να πάρεις από το Google Account, προτού αλλάξεις συσκευή. Αν έχεις χρησιμοποιήσει αυτόν τον υπολογιστή στο παρελθόν, μπορεί να μη χρειαστεί ο κωδικός backup. Κάτω από το «Security», πατάς το «Signing in to Google» και κάνεις κλικ στο 2-Step Verification. Βεβαιώνεσαι πως οι αριθμοί κάτω από το Voice or text message είναι σωστοί. Κάνεις κλικ στο Change phone κάτω από το Authenticator app. Επιλέγεις τον τύπο του νέου κινητού σου. Θα δεις μια οθόνη με ένα barcode. Το αφήνεις εκεί.

Βήμα 3ο

Ανοίγεις το νέο σου κινητό και ανοίγεις το Google Authenticator. Πατάς στο Begin και έπειτα στο Scan a barcode. Χρησιμοποιείς την κάμερα του κινητού για να σκανάρεις το barcode του προηγούμενου βήματος από την οθόνη του υπολογιστή.

Θα δεις έναν κωδικό στο κινητό. Επιστρέφεις στον υπολογιστή, εισάγεις τον κωδικό αυτό και πατάς Verify and Save.

Αυτό ήταν! Το νέο σου smartphone αναγνωρίστηκε και ενεργοποιήθηκε. Από εδώ και πέρα, μπορείς να το χρησιμοποιείς ως συνήθως!