7
Τεχνολογία

Βάλε Android & iOS στο αυτοκίνητο

Βάλε Android & iOS στο αυτοκίνητο
Μετά τα τηλέφωνα, τα ρολόγια και τις τηλεοράσεις τα mobile λειτουργικά συστήματα μπαίνουν και στο αυτοκίνητο. Μάθε πώς θα κάνεις το αυτοκίνητό σου πιο έξυπνο με τη βοήθεια του Android Auto και Apple CarPlay.

Αυτή τη στιγμή για να κάνει κανείς πιο έξυπνο το αυτοκίνητό του έχει αρκετές επιλογές: Είτε επιλέγει ένα μοντέλο με ενσωματωμένη οθόνη, είτε εγκαθιστά ένα multimedia σύστημα με οθόνη αφής, GPS κ.λπ εκ των υστέρων (aftermarket). Το βασικό σε ένα αυτοκίνητο είναι το τηλέφωνο, η πλοήγηση και η αναπαραγωγή μουσικών αρχείων. Πράγματα όπως η αναπαραγωγή βίντεο ή το Web surfing μπορεί να υπάρχουν αλλά συνήθως (όπως επιβάλουν οι διάφοροι κανονισμοί) αφορούν στους συνεπιβάτες και όχι στον οδηγό, αφού αυτός θα πρέπει να έχει συνεχώς τα μάτια του στο δρόμο. Μια ενιαία πλατφόρμα δεν υπάρχει, και οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν διάφορες λύσεις. Με την επικράτηση των mobile λειτουργικών σε τηλέφωνα, tablets και τηλεοράσεις, ήταν απλά θέμα χρόνου, πότε θα μπουν και στο αυτοκίνητο. Έτσι, Google και Apple διαθέτουν τις δικές τους πλατφόρμες οι οποίες έρχονται ενσωματωμένες στα συστήματα infotainment των αυτοκινήτων ή σε aftermarket οθόνες.

Apple Car Play

Η Apple αντιλήφθηκε γρήγορα την ευκαιρία και έσπευσε να ενσωματώσει τη λειτουργία CarPlay το οποίο ξεκίνησε από την έκδοση 7.1 του iOS. Το CarPlay προσφέρει τη δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών και λειτουργιών του iPhone στην οθόνη του αυτοκινήτου, ενώ με τη βοήθεια της Siri, μπορείς να ελέγχεις τις εφαρμογές και τις λειτουργίες τους με τη φωνή σου, πράγμα απαραίτητο όταν οδηγάς. Όπως είναι φυσικό, αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έσπευσαν να υποστηρίξουν την Apple ενσωματώνοντας τη δυνατότητα αυτή στα δικά τους multimedia συστήματα. Μάλιστα, χάρη στο CarPlay, δεν χρειάζεται ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου να ενσωματώνει τίποτε άλλο παρά την οθόνη. Τα υπόλοιπα (αναπαραγωγή αρχείων, streaming μουσικής, ακόμα και πλοήγηση) τα αναλαμβάνει το iPhone. Φυσικά, μια και το iPhone επιμένει να μην έχει ραδιόφωνο, οι οδηγοί θα πρέπει να βασίζονται στο iTunes Radio ή στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου.

Android Auto

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί το Android Auto. Μάλιστα, υπάρχουν infotainment συσκευές αυτοκινήτου που υποστηρίζουν και τις δύο αυτές λειτουργίες, έτσι μπορείς να αξιοποιήσεις και το iPhone και το Android κινητό σου. To Android Auto, υποστηρίζει τον Google Assistant, που σημαίνει ότι μπορείς να μιλάς στην οθόνη του αυτοκινήτου σου για να αποδεχθείς μια τηλεφωνική κλήση, να ξεκινήσει η πλοήγηση και γενικά να κάνεις ό,τι ακριβώς και στο κινητό τηλέφωνο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η επικοινωνία κινητού και οθόνης πραγματοποιείται μέσω καλωδίου USB. Εάν όμως δεν διαθέτεις κάποια οθόνη αυτοκινήτου που να υποστηρίζει Android Auto, μπορείς να κατεβάσεις το ομώνυμο app στο κινητό σου και να το μετατρέψεις σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψυχαγωγίας και πλοήγησης.