14
Πολίτης του Σήμερα

Βρες και σβήσε όλα τα δεδομένα σου

Βρες και σβήσε όλα τα δεδομένα σου
Εάν ανησυχείς για μήπως σου υποκλέψουν τα προσωπικά σου δεδομένα που βόσκουν από δω και από εκεί στο Internet, μια υπηρεσία υπόσχεται να τα ανακαλύψει και να τα διαγράψει όλα και διά παντός.

Ανησυχείς για το τι ξέρει το Internet για ‘σένα; Μήπως έχεις καθημερινούς εφιάλτες για τα προσωπικά σου δεδομένα που κυκλοφορούν μέσα στα καλώδια και γύρω από τα κυκλώματα του διαδικτύου; Μήπως έχεις κάνει, κάποια στιγμή στο παρελθόν, το λάθος να μοιραστείς υπερβολικά πολλά στοιχεία για τον εαυτό σου στον κυβερνοχώρο; Ή μήπως απλά ανησυχείς για την ιδιωτικότητά σου, αυτή τη χίμαιρα που είναι σχεδόν άπιαστη στο παγκόσμιο δίκτυο;

Οι εποχές έχουν αλλάξει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κάποτε λέγαμε «on the internet, nobody knows you’re a dog». Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι τότε ο χρήστης του Internet ήταν πράγματι ανώνυμος και δεν υπήρχαν παρά ελάχιστες και πρωτόγονες τεχνολογίες παρακολούθησης και καταγραφής των δραστηριοτήτων του.

Από τότε, το Internet έχει περάσει μια ριζική αλλαγή, καθώς ενσωματώθηκαν σε αυτό υπηρεσίες και λειτουργίες άρρηκτα συνδεδεμένες με τον πραγματικό κόσμο. Με αρχή το on-line εμπόριο και με τελευταία παραδείγματα τα social media και τις τεχνολογίες καταγραφής όπως τα cookies και τα trackers, η ταυτότητα του κάθε χρήστη ανιχνεύεται και διασταυρώνεται ποικιλοτρόπως και μέσω πολλών εταιρειών και τεχνολογιών.

Σύντομα, ακόμη κι όσοι δεν ήθελαν ή δε μπορούσαν να καταλάβουν τη σημασία της ψηφιακής ιδιωτικότητας, είδαν με τα μάτια τους τις συνέπειες: δεκάδες εκατομμύρια λογαριασμοί στο Facebook μπήκαν στο στόχαστρο, μετά από σοβαρή παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας.

Το να μπει κανείς σε όλα τα μέρη που έχει δώσει τα προσωπικά του δεδομένα, κάθε on-line κατάστημα από το οποίο έχει ψωνίσει, κάθε υπηρεσία, κάθε forum, κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή υπηρεσία δωρεάν e-mail, και να ελέγξει τις ρυθμίσεις των προσωπικών δεδομένων, είναι πρακτικά ανέφικτο. Εδώ έρχεται το privacyaudit.me, ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να ψάξει, όχι σε ολόκληρο το Internet – αυτό είναι αντικειμενικά αδύνατο – αλλά σε ένα σημαντικό μέρος του, και να βρει όλα τα προσωπικά δεδομένα που υπάρχουν για εσένα, αλλά και να σε συμβουλέψει σχετικά με την ασφάλεια του κάθε site και της κάθε υπηρεσίας.

Το privacyaudit ψάχνει μέσω μιας εκτενούς λίστας την οποία διαθέτει, αναλύει όλα τα σχετικά αποτελέσματα και επιστρέφει τις πληροφορίες που είναι σχετικές, μετά από 24 ώρες ενδελεχούς έρευνας.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως το Internet «γνωρίζει» πάρα πολλά πράγματα για εσένα. Το privacyaudit θα σου δείξει το ψηφιακό σου «αποτύπωμα» σε όλη του την έκταση. Το αποτέλεσμα μπορεί να σε σοκάρει, όμως αυτό είναι η πραγματικότητα: το τι μπορεί να βρει κανείς για εσένα, την ταυτότητά σου, την περιουσία σου, τις συνήθειες και τη ζωή σου.

Επίσης θα σου δώσει τη δυνατότητα να ζητήσεις, αυτομάτως, από όλες τις υπηρεσίες και τις εταιρείες που έχουν δικά σου δεδομένα, να τα διαγράψουν.

Αν μη τι άλλο, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.