7
Τεχνολογία

Γιατί λαμβάνεις spam; Μάθε τι δεν κάνεις σωστά και πώς να γλιτώσεις

Γιατί λαμβάνεις spam; Μάθε τι δεν κάνεις σωστά και πώς να γλιτώσεις
Μάθε τι ξέρουν οι online spammers και για ποιο λόγο λαμβάνεις ανεπιθύμητα e-mails. Τι να κάνεις για να γλιτώσεις;

Η μεγάλη μάστιγα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι το spam. Με τον όρο αυτό ονομάζουμε τα κάθε λογής ανεπιθύμητα μηνύματα που καταφθάνουν στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σου χωρίς να γνωρίζεις πώς έφτασαν εκεί. Το spam βέβαια έχει πολλές όψεις. Από τη μια έχουμε τα διαφημιστικά μηνύματα τα οποία απλά μπορείς να αγνοείς. Δεν προκαλούν κάποια ζημιά, απλώς ενοχλούν. Από την άλλη, έχουμε τα e-mails που περιέχουν ιούς σε μορφή επισυναπτόμενων αρχείων (συνήθως PDF ή άλλα αρχεία κειμένου ή ακόμα και συμπιεσμένα αρχεία που κρύβουν μέσα τους τον κακόβουλο κώδικα). Τέλος, υπάρχουν και τα παραπλανητικά e-mails, αυτά που προσπαθούν να σε κάνουν να δώσεις με τη θέλησή σου τα στοιχεία των λογαριασμών σου, σε τράπεζες ή άλλες υπηρεσίες (Facebook, Google, PayPal κ.λπ).

Τα e-mails αυτά, υποτίθεται ότι προέρχονται από κάποιον οργανισμό που γνωρίζεις και μάλιστα χρησιμοποιούν γνωστή φρασεολογία, γραφικά και λογότυπα και συνήθως αναφέρουν ότι ο λογαριασμός σου έχει κλειδωθεί, ότι κάνουν επικύρωση στοιχείων καλώντας σε να κάνεις κλικ σε κάποιο link. Αυτές οι απειλές είναι οι πιο επικίνδυνες, διότι εάν οι ιοί απλά σου καταστρέφουν τον υπολογιστή, τα συγκεκριμένα αδειάζουν τους τραπεζικούς σου λογαριασμούς.

Ο γενικός κανόνας που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ποτέ μα ποτέ μια τράπεζα δεν πρόκειται να επικοινωνήσει μαζί σου ζητώντας σου στοιχεία του λογαριασμού σου, όπως επίσης ότι ποτέ δεν θα πρέπει να ανοίγεις αρχεία από άτομα που δεν ξέρεις. Ακόμα όμως κι αν προέρχονται από άτομα που ξέρεις καλό είναι να επικοινωνήσεις μαζί τους διευκρινίζοντας εάν πράγματι σου έστειλαν κάτι, διότι πολύ απλά μπορεί αυτοί να έχουν μολυνθεί με κάποιον ιό ο οποίο αποστέλλει τον εαυτό του στις επαφές που ανακαλύπτει στο e-mail.

Μα πώς με βρήκαν;

Οι spammers έχουν  πολλούς τρόπους για να αποσπούν λίστες e-mail. Εάν αγόρασες κάτι πρόσφατα από κάποιο (όχι και τόσο γνωστό) ηλεκτρονικό κατάστημα είναι πολύ πιθανό ο ιδιοκτήτης του είτε να χρησιμοποιεί τα e-mails των πελατών του για διαφημιστικούς σκοπούς του ίδιου ή τρίτων, είτε να έχει πέσει θύμα υποκλοπής. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και οι τεράστιες εταιρείες όπως το Facebook ή το PayPal, πέφτουν συχνά πυκνά θύματα υποκλοπών με αποτέλεσμα στα στοιχεία χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων χρηστών να πέφτουν στα χέρια των spammers.

Τι να κάνω;

Εκτός από το να είσαι προσεκτικός, θα πρέπει να εγκαταστήσεις ένα αξιόπιστο εργαλείο anti-spam, όπως το COSMOTE Total Security. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων για όλη την οικογένεια που περιλαμβάνει εξελιγμένα εργαλεία antispam και σου επιτρέπει να σερφάρεις με ασφάλεια όταν πλοηγείσαι ούτως ώστε να μην πέφτεις επάνω σε σελίδες phishing που προσπαθούν να υποκλέψουν τα στοιχεία σου.