16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Δες ποιος μπαίνει στο προφίλ σου στο Facebook

Δες ποιος μπαίνει στο προφίλ σου στο Facebook
Μήπως κάποιος άλλος χρησιμοποιεί το προφίλ σου στο Facebook και δεν το ξέρεις; Μάθε πώς να το ανακαλύψεις και τι να κάνεις για να το αποτρέψεις.

Το Facebook γνωρίζει τα πάντα! Αυτό το ξέρουμε χρόνια τώρα. Όλοι μας, είτε λίγο είτε πολύ, έχουμε δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες και τα πάθη μας απ’ όσο νομίζουμε. Οι servers του Facebook έχουν κρατήσει δεδομένα για το τι μας αρέσει, τι δε μας αρέσει, ποιος μας αρέσει, με ποιους μιλάμε και με ποιους όχι, που δουλεύουμε, σε ποιο σχολείο πήγαμε και ποιοι είναι οι συμμαθητές μας και πολλά ακόμη. Δεν θα αναφέρουμε καν τη μανία όλου του κόσμου με τις φωτογραφίες και το να ποστάρουν ακόμη και το τι φάγανε για βραδινό.

Και βέβαια, υπάρχουν και όλες οι συνομιλίες που έχεις κάνει μέσω του Facebook Messenger, ό,τι έχεις πει με φίλους, γνωστούς, υποψήφιες φιλενάδες/φίλους, πρώην, νυν και ό,τι μπορεί να έχεις εκμυστηρευθεί σε πολύ κοντινούς σου ανθρώπους.

Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται όμως εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σου και μπορεί να δει όλα αυτά τα δεδομένα, ακόμη κι αυτά που έχεις μαρκάρει ως ιδιωτικά;

Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Στο Facebook μπορεί να υπάρχουν δεδομένα τα οποία μπορούν να αποκαλύψουν τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις (ή και περιπέτειες), τις πολιτικές και θρησκευτικές σου πεποιθήσεις ή κάποια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς σου που δεν θα ήθελες να μοιραστείς με κανέναν. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να σε κάνουν στόχο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, υπάρχει και το cyber-bullying, όπου οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου.

Τρίτον, κάποιος με πρόσβαση στο λογαριασμό σου είναι δυνατόν να μολύνει τον δικό σου υπολογιστή αλλά και των φίλων σου με ιούς, στέλνοντας links προς κακόβουλες σελίδες.

Τέταρτον και πολύ σημαντικό: πολλά άλλα sites και υπηρεσίες υποστηρίζουν σύνδεση μέσω Facebook. Αν κάποιος έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σου, αυτομάτως αποκτά πρόσβαση και σε όλα τα άλλα sites και υπηρεσίες στα οποία μπαίνεις με Facebook login.

Τελικά όμως, μπορείς να δεις αν κάποιος άλλος μπαίνει στον λογαριασμό σου;

Μπορείς και μάλιστα η λειτουργία δεν είναι καινούρια, αλλά υπάρχει εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια.

Για να τη δεις, απλά μπαίνεις στο Facebook, πατάς το βελάκι πάνω πάνω δεξιά και μπαίνεις στα Settings, επιλέγεις Security and login και από εκεί μπορείς να δεις όλους τους υπολογιστές και τις συσκευές από τις οποίες έγινε login το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να δεις τους υπολογιστές σου και το smartphone σου, καθώς και όλες τις άλλες συσκευές (πχ tablet ή laptop) που έχεις χρησιμοποιήσει για να μπεις στο Facebook. Σημειωτέων: η τοποθεσία που αναφέρει το Facebook πολλές φορές δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, ειδικά όσον αφορά συνδέσεις ADSL, επομένως μην φρικάρεις εντελώς αν δεις στην τοποθεσία Θεσσαλονίκη ενώ μένεις στη Σπάρτη. Βέβαια μπορείς να ελέγξεις και τη διεύθυνση IP του κάθε login, ώστε να βεβαιωθείς πως ήσουν εσύ.

Από την άλλη, αν δεις συσκευές που δεν γνωρίζεις, σε ημερομηνίες και ώρες που είσαι βέβαιος πως δεν μπήκες εσύ, ή αν δεις εντελώς άσχετες τοποθεσίες, όπως για παράδειγμα Μόσχα ἤ Κουάλα Λουμπούρ, τότε θα πρέπει να ανησυχήσεις.

Πατώντας στις τρεις τελίτσες δίπλα από κάθε καταχώριση login, μπορείς να επιλέξεις το Not you? οπότε το Facebook θα μπλοκάρει την εν λόγω συσκευή και θα σε καθοδηγήσει σε επόμενα βήματα για να ασφαλίσεις τον λογαριασμό σου, ενώ το Log out απλά θα αποσυνδέσει την εν λόγω συσκευή. Εννοείται ότι θα πρέπει να αλλάξεις αμέσως τον κωδικό σου, διότι ο κάτοχος της συγκεκριμένης συσκευής προφανώς γνωρίζει τον κωδικό σου,.

Αν τέλος δεν είσαι σίγουρος για όλα αυτά που βλέπεις, μπορείς να πατήσεις το Log out of all sessions που βρίσκεται στο κάτω μέρος της λίστας, για να αποσυνδεθούν όλες οι συσκευές, δικές σου ή όχι. Θα πρέπει κι εσύ, όμως, να ξαναβάλεις το password σου σε όλες τις συσκευές σου, για να συνδεθείς.

Τώρα, για να διασφαλίσεις την ακεραιότητα του λογαριασμού σου, θα πρέπει να αλλάξεις και password, αν έχεις δει κάτι ύποπτο. Επίσης προτείνουμε εντόνως να ενεργοποιήσεις και το two-factor authentication. Πρόκειται για μια λειτουργία προστασίας η οποία σε κάθε login, σου στέλνει SMS με κωδικό μιας χρήσης στο κινητό που έχεις δηλώσει, ή χρησιμοποιεί ένα code generator app.

Τέλος, μπορείς να ενεργοποιήσεις και τις ειδοποιήσεις για κάθε login. Έτσι θα σου έρχεται ειδοποίηση ή email (ή και τα δύο) κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στο λογαριασμό σου.