7
Τεχνολογία

Η ασφάλεια είναι υπόθεση USB

Η ασφάλεια είναι υπόθεση USB
Μια νέα τάση που αρχίζει να διαμορφώνεται είναι η χρήση ειδικών USB keys για προστασία κωδικών. Μάθε τι ακριβώς είναι και πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις.

Η πιστοποίηση δύο παραγόντων (2FA) είναι ένας ασφαλής τρόπος να προστατέψεις τους λογαριασμούς και τις εφαρμογές σου και αυτό διότι μετά το user name και password, λαμβάνεις κι έναν μοναδικό κωδικό μιας χρήσης μέσω SMS, μέσω εξειδικευμένης app ή με push notification στο κινητό σου.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια σκέψου την αγορά ενός hardware USB token (κλειδί ασφαλείας), όπως για παράδειγμα το Google Titan. Η λειτουργία των κλειδιών αυτών είναι πολύ εύκολη αφού αρκεί η τοποθέτησή τους σε μια θύρα USB του υπολογιστή σου και από τη στιγμή που τα έχεις πάντα μαζί σου (στο μπρελόκ των κλειδιών σου για παράδειγμα), μπορείς να μπαίνεις με ασφάλεια σε websites χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογείς κωδικούς, ονόματα χρήστη, ούτε καν 2FA κωδικούς.

Τα USB tokens αυτά είναι συμβατά με όσες υπηρεσίες χρησιμοποιούν ήδη 2FA που σημαίνει ότι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σχεδόν αμέσως. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις αρχικά είναι να πιστοποιήσεις το κλειδί ασφαλείας σου στη σελίδα επαλήθευσης δύο βημάτων του λογαριασμού σου στην Google.

Στη μέση της σελίδας θα δεις την ενότητα Ρύθμιση εναλλακτικού δεύτερου βήματος όπου εκτός από τους εφεδρικούς κωδικούς, υπάρχει και επιλογή Κλειδί ασφαλείας. Βάλε το κλειδί ασφαλείας που έχεις στην κατοχή σου σε μια θύρα USB και πάτα την επιλογή «Προσθήκη κλειδιού ασφαλείας. Το κλειδί πιστοποιείται και πλέον κάθε φορά που θα χρησιμοποιείς μια υπηρεσία της Google στο γνωστό παράθυρο πιστοποίησης δύο βημάτων θα υπάρχει και η επιλογή του κλειδιού ασφαλείας. Απλά το βάζεις στη θύρα USB και αυτό είναι όλο.

Η λύση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και στο Facebook και το Twitter, αλλά για την ώρα όχι στο LastPass. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι εκτός από υπολογιστές, τα κλειδιά ασφαλείας (ειδικά το Google Titan) υποστηρίζουν και συσκευές Android με έκδοση 5.0 ή ανώτερη, καθώς και iPhones και iPads με την τελευταία έκδοση της εφαρμογής Google Smart Lock. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνδέσεις με κάποιον τρόπο το κλειδί ασφαλείας στη mobile συσκευή. Θα χρειαστείς δηλαδή ένα USB-A σε USB-C adaptor.