7
Τεχνολογία

Κανάλια στο router; Τι είναι και πως να επιλέξεις το καλύτερο

Κανάλια στο router; Τι είναι και πως να επιλέξεις το καλύτερο
Το ήξερες ότι μπορείς να αλλάξεις… κανάλι στο router σου; Μάθε τι είναι και πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις.

Όπου κι αν πας, βρίσκεσαι μέσα σε ένα «νέφος» από ασύρματα δίκτυα. Τα οικιακά Wi-Fi είναι βολικά, διότι σου επιτρέπουν να συνδέεις τις φορητές σου συσκευές άμεσα, γρήγορα και ταχύτατα (αν φυσικά διαθέτεις κάποιο αξιόπιστο δίκτυο όπως αυτό της COSMOTE).

Με τόσο πολλές συσκευές συνδεδεμένες ασύρματα και τόσο πολλούς χρήστες να είναι συνεχώς on-line, είναι φυσικό οι ταχύτητες να πέφτουν, όσο βρίσκεσαι μέσα σε ένα πολυσύχναστο σημείο γεμάτο από Wi-Fi δίκτυα.

Έτσι, εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα ταχύτητας από το κατά τα άλλα σούπερ γρήγορο δίκτυο και router σου, υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση: να αλλάξεις… κανάλι.

Τι είναι τα κανάλια

Το Wi-Fi λειτουργεί σε διαφορετικές συχνότητες και δύο ξεχωριστές μπάντες. Η μπάντα 2,4GHz είναι πιο αργή αλλά μπορεί να διέρχεται μέσα από τοίχους. Από την άλλη, η μπάντα των 5GHz προσφέρει μικρότερη κάλυψη, αλλά μεταδίδει δεδομένα πιο γρήγορα. Η εμβέλεια των 5GHz είναι μικρότερη διότι οι υψηλές συχνότητες δεν μπορούν να διέρχονται μέσα από στερεά αντικείμενα, όπως τοίχους και πατώματα.

Η μπάντα των 2,4GHz διαθέτει συνολικά 11 κανάλια, ενώ των 5GHz 23 (ο αριθμός των καναλιών εξαρτάται από την κάθε χώρα και τους περιορισμούς που έχει θεσπίσει). Τα κανάλια αυτά αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές συχνότητες της κάθε μπάντας και τα routers έρχονται με προρυθμισμένο κάποιο συγκεκριμένο κανάλι. Επιπλέον, κάθε κανάλι επικαλύπτει και τα διπλανά του. Έτσι, τα μόνα κανάλια χωρίς επικάλυψη είναι τα 1, 6 και 11. Η κατάσταση στα 5GHz είναι καλύτερη με 20 μη επικαλυπτόμενα κανάλια.

Τα σύγχρονα routers εκπέμπουν και στις δύο συχνότητες ταυτόχρονα αποσυμφορίζοντας κάπως την κατάσταση, επιτρέποντας στις συμβατές συσκευές να μεταπηδούν από τα 2,4GHz στα 5GHz αυτόματα.

Τι μπορείς να κάνεις;

Τώρα που έμαθες τι είναι τα κανάλια είναι εύκολο να καταλάβεις ότι όσο πιο πολλά δίκτυα βρίσκονται επάνω στο ίδιο κανάλι τόσο περισσότερες παρεμβολές θα συμβαίνουν με αποτέλεσμα χαμηλότερες ταχύτητες.

Ωστόσο, πολλά routers είναι ήδη ρυθμισμένα να επιλέγουν αυτόματα το βέλτιστο κανάλι, ανάλογα με την κίνηση. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Για να ελέγξεις όμως την κατάσταση θα πρέπει να μπεις στο γραφικό περιβάλλον του router σου δίνοντας 192.168.1.1 στον browser (ή την ανάλογη IP – συμβουλέψου το εγχειρίδιο). Δώσε user name και κωδικό και ψάξε για την ένδειξη Channel που θα βρεις στη σελίδα ρύθμισης του Wi-Fi. Από το σχετικό drop-down μενού θα μπορέσεις να επιλέξεις το κανάλι της επιλογής σου.

Για να τι ακριβώς συμβαίνει με τα κανάλια και τα γειτονικά δίκτυα, μπορείς να πραγματοποιήσεις έλεγχο με ένα app σαν το Wi-Fi Analyzer που θα βρεις στο Google Play Store.