8
Ψυχαγωγία

Κινδυνεύουν τα δεδομένα σου από το FaceApp;

Κινδυνεύουν τα δεδομένα σου από το FaceApp;
Τι είναι το FaceApp και γιατί όλο το Internet ασχολείται μαζί του; Τελικά πόσο κινδυνεύουν τα προσωπικά σου δεδομένα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή;

Εάν ασχολείσαι με τα smartphones, το Internet και τα social media, θα ξέρεις τι είναι το FaceApp. Κάπου στα μέσα του καλοκαιριού έγινε, ευτυχώς για λίγες ημέρες, η «τρέλα» του Facebook (και όχι μόνο). Το FaceApp υπήρχε και πιο πριν, όμως κάτι έγινε εκείνη την περίοδο και το Internet γέμισε με αυτό.

Στην απίθανη περίπτωση, όμως, που δεν κατάλαβες τι συνέβη, και επομένως δεν ξέρεις τι είναι το FaceApp, να πούμε ότι πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία λαμβάνει μια φωτογραφία στην οποία υπάρχουν πρόσωπα – όχι απαραιτήτως πορτραίτο – και μέσω εξελιγμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, εφαρμόζει σε αυτά τα πρόσωπα συγκεκριμένα «φίλτρα». Δεν μιλάμε για απλά χρωματικά φίλτρα, ούτε για AR φίλτρα, αλλά για άλλα που περιλαμβάνουν μεταμόρφωση από άντρα σε γυναίκα (και το αντίστροφο), διαφορετικά μαλλιά, γένια ή γυαλιά, την αλλαγή του κουρέματος και του μακιγιάζ, προσθήκη χαμόγελου, μια εξελιγμένη μορφή του φίλτρου που αφαιρεί ρυτίδες και κάνει πιο νεανική και όμορφη την εμφάνιση. Το φίλτρο που έκανε θραύση, όμως, είναι αυτό που μετατρέπει τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους της φωτογραφίας από ηλικιωμένους σε νέους και το αντίστροφο!

Με αυτό το φίλτρο, λοιπόν, το φίλτρο «τεχνητής γήρανσης», το FaceApp έγινε γνωστό εν μία νυκτί και Facebook, Instagram, Twitter και λοιπά social media γέμισαν αναρτήσεις γερασμένων προσώπων.

Το app κατέβηκε και εγκαταστάθηκε σε εκατομμύρια συσκευές σε χρόνο ρεκόρ · όλοι ήθελαν να δουν πως (πιθανώς) θα είναι η εμφάνιση του εαυτού τους ή των φίλων τους μετά από 30-40 χρόνια και φυσικά να δημοσιεύσουν το αποτέλεσμα on-line.

Προβλήματα με τα προσωπικά δεδομένα

Και βέβαια, όσο γρήγορα ήρθε το app, άλλο τόσο γρήγορα ήρθαν και τα πρώτα «σύννεφα». Εντός ολίγων ημερών, κάποιοι πιο καχύποπτοι αποφάσισαν να διαβάσουν λεπτομερώς τους όρους χρήσης της υπηρεσίας αυτής, πιθανώς και ορμώμενοι από το γεγονός πως η έδρα της εταιρείας πίσω από το FaceApp βρίσκεται στη… Ρωσία!

Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των όρων χρήσης αποκάλυψε κάτι μάλλον ανησυχητικό: η εταιρεία πίσω από το FaceApp διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όποια φωτογραφία τύχει επεξεργασίας μέσω του app για εμπορικούς σκοπούς. Επιπλέον, διατηρεί το δικαίωμα να κρατήσει στους servers της ό,τι στοιχεία χρήστη συλλέξει, ακόμη και αν ο χρήστης διαγράψει το app από τη συσκευή του. Αν ο χρήστης επιθυμεί να διαγραφούν τα δεδομένα αυτά, θα πρέπει να μπει στο app και να το ζητήσει από την εταιρεία, προτού την απεγκαταστήσει. Και βέβαια, κανείς δεν ήταν σίγουρος για το είδος των δεδομένων που μεταδίδονταν από το app με αποδέκτη μια εταιρεία με έδρα τη Ρωσία – ειδικά στην Αμερική του 2019.

Μετά από τον χαμό που δημιουργήθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης στις περισσότερες χώρες, ακόμη και στην Ελλάδα, η εταιρεία του FaceApp εξέδωσε ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, αλλά και επίσημες δηλώσεις σε διάφορα μέσα, ισχύουν τα κάτωθι: το FaceApp δεν πουλάει και δεν μοιράζεται τα δεδομένα των χρηστών του με τρίτους· δεν μεταφέρει τα δεδομένα αυτά στη Ρωσία· οι εικόνες διαγράφονται από τους servers της 48 ώρες από τη στιγμή του upload· δεν μεταφέρει εικόνες εκτός από αυτές που ο χρήστης επιλέγει προς επεξεργασία· τέλος, το FaceApp χρησιμοποιεί τις Αμερικάνικες εταιρείες AWS (Amazon Web Services) και Google Cloud για την αποθήκευση και την επεξεργασία.

Τελικά, η απόφαση για το αν θα εγκαταστήσεις το FaceApp στο κινητό σου, είναι αποκλειστικά δική σου. Στο κάτω κάτω εφόσον χρησιμοποιείς κοινωνικά δίκτυα και ανεβάζεις δεξιά κι αριστερά φωτογραφίες και σέλφι, φωτογραφίες των φαγητών που τρως και κάνεις chek-in εδώ κι εκεί, όχι μόνο έχεις ήδη αποδεχθεί ότι τα προσωπικά σου δεδομένα (στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι φωτογραφίες σου), μπορεί να ταξιδεύουν στον κυβερνοχώρο και (ενδέχεται να) χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για διαφημιστικούς (ή άλλους σκοπούς), αλλά τους τα προσφέρεις εσύ στο πιάτο. Εάν ανησυχείς τόσο πολύ για τα προσωπικά σου δεδομένα σε σημείο που να χάνεις τον ύπνο σου, πολύ απλά μην χρησιμοποιείς κοινωνικά δίκτυα, ή μην το παρακάνεις με τη δημοσιοποίηση των προσωπικών σου στιγμών.