8
Ψυχαγωγία

Μάθε για την ασφάλεια στο Internet παίζοντας

Μάθε για την ασφάλεια στο Internet παίζοντας
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις ένα παιδί για την ασφάλεια και τους κινδύνους του Internet; Το παιχνίδι φυσικά. Αυτό ακριβώς κάνει το Interland.

Το Internet είναι σήμερα κάτι τόσο κοινό, όσο κάποτε ήταν ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα. Ίσως και περισσότερο, μιας και το περιοδικό ή την εφημερίδα έπρεπε να βγεις για να την αγοράσεις. Το Internet βρίσκεται μέσα στα σπίτια μας και, αναπόφευκτα, στα δωμάτια των παιδιών. Οι γενιές των παιδιών που μεγαλώνουν σήμερα, δεν έχουν γνωρίσει κόσμο χωρίς Internet, χωρίς tablet ή smartphone και αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους, μιας και οι συσκευές αυτές, καθώς και οι διάφορες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, ανοίγουν διάπλατα την ψηφιακή πόρτα του σπιτιού και του παιδικού δωματίου σε όλο τον πλανήτη.

Τα παιδιά προφανώς δεν γνωρίζουν και δε μπορούν να κατανοήσουν τους κινδύνους που τα περιβάλλουν στο Internet – όπως και πολλοί ενήλικες, άλλωστε. Ούτε μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Google το γνωρίζει πολύ καλά, όμως, και έχει καταλάβει κάτι πολύ βασικό: η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη της θεραπείας! Αντί να προσπαθείς να βάλεις εμπόδια και να αστυνομεύσεις το παιδί σου, κάθε φορά που χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή ή ένα tablet, είναι πολύ καλύτερο να μάθει για τους κινδύνους και να ξέρει τους σωστούς τρόπους χρήσης, καθώς και το να αποφεύγει τις κακοτοπιές.

Το πρόγραμμα «Be Internet Awesome» της Google είναι σχεδιασμένο για να διδάξει στα παιδιά – αλλά και στους γονείς – μαθήματα ψηφιακής ασφάλειας και σωστών πρακτικών! Μάλιστα, μέσα σε αυτό υπάρχει και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, το «Interland», το οποίο διδάσκει μέσω παιχνιδιού!

Το Interland είναι ένας ολόκληρος εικονικός κόσμος και περιλαμβάνει τέσσερα παιχνίδια, με το καθένα εξ αυτών να εστιάζει σε μια πλευρά της ψηφιακής ασφάλειας. Το Tower of Treasure μαθαίνει στον παίκτη πως να διαλέγει ή να κατασκευάζει δυνατούς κωδικούς για το Inernet. Το Reality River προπονεί το μάτι του παίκτη στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ιντερνετικών scams και στην κατανόηση του phishing. Το Mindful Mountain θα διδάξει τις συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης και των κινδύνων όταν το παρακάνουμε ανεβάζοντας τα προσωπικά σου στο Internet και τέλος, το Kind Kingdom διδάσκει τρόπους αντιμετώπισης του cyber-bullying.

Αποφύγαμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «παιδί» στην παραπάνω παράγραφο διότι πιστεύουμε ακράδαντα πως τα μαθήματα αυτά είναι εξ ίσου χρήσιμα στα παιδιά και στους γονείς, οι οποίοι γονείς καλά θα κάνουν να παίξουν πρώτοι αυτά τα παιχνίδια, για να μάθουν καλύτερα κινδύνους και παγίδες που ίσως και να μην έχουν καν διανοηθεί.

Στο πρόγραμμα Be Internet Awesome υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες, όπως και ένας οικογενειακός οδηγός που θα σε βοηθήσει να αρχίσεις να υιοθετείς καλές ιντερνετικές συνήθειες στην καθημερινότητά σου, αλλά και πολλά ακόμη βοηθήματα για όλη την οικογένεια.

Θυμήσου: το Internet δεν είναι μόνο παιχνίδι. Είναι ένα θαυμαστό εργαλείο γνώσης, αλλά περιέχει και πολλά άλλα πράγματα. Και μη νομίσεις ούτε για μια στιγμή πως το παιδί είναι πολύ μικρό για να βρει το οτιδήποτε, καλό ή κακό. Ούτε πως τα όποια κλειδώματα βάζεις, μπορούν να το κρατήσουν για πάντα μακριά από επικίνδυνα μέρη. Η γνώση των κινδύνων είναι η ορθή οδός και όχι η δρακόντεια αστυνόμευση.

Εάν θέλεις πάντως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο προστασίας από τους κινδύνους του Internet, συμπεριλαμβανομένων ιών, επιθέσεων με ενσωματωμένο γονικό έλεγχο το COSMOTE Total Security είναι αυτό που χρειάζεσαι. Μάθε περισσότερα εδώ.

Παίξε Interland εδώ: https://beinternetawesome.withgoogle.com/interland