8
Ψυχαγωγία

Φωτογραφίζουμε τα άστρα… με το κινητό

Φωτογραφίζουμε τα άστρα… με το κινητό
Εάν βρίσκεσαι σε κάποιο μέρος που δεν έχει τόσο μεγάλη φωτορύπανση, μπορείς να απολαύσεις τη μαγεία του νυχτερινού ουρανού και μάλιστα να τραβήξεις πολύ όμορφες αστροφωτογραφίες και μάλιστα από το κινητό σου. Δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

Η αστροφωτογραφία είναι η διαδικασία του να φωτογραφίζεις τον ουρανό και τα άστρα ή άλλα ουράνια φαινόμενα – πχ το βόρειο σέλας, το φως του Γαλαξία, τους πλανήτες ή και τη Σελήνη. Αν νομίζεις πως αυτό είναι απλό, τότε μάλλον δεν έχεις προσπαθήσει να το κάνεις ποτέ, για να δεις πόσο δύσκολο είναι να βγάλεις μια απλά αξιοπρεπή φωτογραφία. Η αστροφωτογραφία, μέχρι τώρα, απαιτεί μεγάλες κάμερες DSLR, τρίποδα και μεγάλους φακούς – όχι zoom, αλλά φακούς ικανούς να συλλέξουν πολύ φως. Όλα αυτά είναι απαραίτητα διότι το φως των αστεριών είναι ελάχιστο και μπλέκεται με τον ίδιο τον θόρυβο των ψηφιακών αισθητήρων στις κάμερες.

Η Google, όμως, δουλεύει εδώ και καιρό πάνω στο θέμα και θέλει πάρα πολύ να δώσει στα δικά της κινητά την δυνατότητα να βγάζουν αστροφωτογραφίες, τουλάχιστον αξιοπρεπείς. Οι μηχανικοί της Google λοιπόν, κατάφεραν και έσπρωξαν τα όρια των αισθητήρων και των φακών τους στο όριο, και με κατάλληλες ρυθμίσεις και προσθήκες στους αλγόριθμους επεξεργασίας των εικόνων, πέτυχαν το ακατόρθωτο: να βγάλουν αξιοπρεπείς (και κάτι παραπάνω) αστροφωτογραφίες από ένα smartphone!

Η λειτουργία Night Sight προστέθηκε στο Pixel 3 πέρυσι και έδωσε τους χρήστες νέες δυνατότητες. Η νέα έκδοση του Night Sight που έρχεται στο Pixel 4 προσθέτει σε και επεκτείνει αυτές τις δυνατότητες. Η πιο βασική είναι η διάρκεια λήψης. Ενώ το Pixel 3 περιορίζεται στο 1 λεπτό, το Pixel 4 έχει τη δυνατότητα να βγάλει φωτογραφίες με χρόνο έκθεσης έως και 4 λεπτά! Αυτό και μόνο δίνει στο Pixel 4 την ικανότητα να βγάζει φωτογραφίες (και όχι μόνο αστεριών) σε συνθήκες που αλλιώς θα έβγαινε μόνο… μαυρίλα!

Η έκθεση δύο λεπτών σε ένα καρέ οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα: οι τροχιές των άστρων οφείλονται στην κίνηση της Γης γύρω από τον άξονά της.

Βέβαια, ο χρόνος αυτός βάζει στην εξίσωση και άλλες παραμέτρους, όπως την ενοχλητική ιδιότητα του πλανήτη μας να… περιστρέφεται. Με λήψη τεσσάρων λεπτών, τα αστέρια διαγράφουν ένα μικρό μεν, ορατό δε τόξο, κάτι που στη φωτογραφία εμφανίζεται ως θολούρα. Οι μηχανικοί της Google, λοιπόν, σκέφτηκαν να σπάσουν τη λήψη των 4 λεπτών σε μικρότερες λήψεις των 16 δευτερολέπτων, έτσι ώστε τα αστέρια να παραμένουν σταθερά και άψογα! Αν και η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να δώσει και μεγαλύτερους χρόνους λήψης, οι μηχανικοί ανακάλυψαν πως ένα βασικό πρόβλημα δεν είναι τεχνικής φύσεως αλλά… ανθρώπινης: λίγοι είναι οι φωτογράφοι που είναι διατεθειμένοι να κάτσουν και να περιμένουν για περισσότερα από 4 λεπτά για μια φωτογραφία, επομένως αποφάσισαν να βάλουν το όριο σε 15 λήψεις των 16 δευτερολέπτων.

Έχοντας λύσει το πρόβλημα της περιστροφής της Γης, ερχόμαστε στον ίδιο τον ουρανό. Εδώ οι μηχανικοί της Google προσέθεσαν ειδικούς αλγόριθμους ανίχνευσης του ουρανού στις λήψεις, ώστε να κάνουν επιλεκτική αύξηση της αντίθεσης αλλά και να εφαρμόσουν αλγόριθμους μείωσης του θορύβου ειδικά σχεδιασμένους για τον ουρανό.

Εκτός αυτών, υπάρχουν και πολλές άλλες παράμετροι οι οποίες χρειάστηκε να ληφθούν υπ’ όψιν και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής τους (π.χ νεκρά pixels ή φαινόμενο dark current). Αυτό που έχει σημασία από όλα αυτά είναι πως οι μηχανικοί της Google κατάφεραν και έκαναν το ακατόρθωτο. Πλέον το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα τρίποδο και ένα Pixel 4, για να βγάλεις κι εσύ… τον ουρανό με τ’ άστρα!

Κι όμως η φωτογραφία αυτή δεν έχει τραβηχτεί από μηχανή DSLR με κάποια τεχνική μακράς έκθεσης, αλλά από το Pixel 4 XL με τη χρήση του ενσωματωμένου Google Camera App. Δεν έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία πράγμα που αποδεικνύει την σπουδαία δουλειά που κάνει το app της κάμερας.