7
Τεχνολογία

Μην δίνεις το κινητό σου σε άλλους πριν διαβάσεις τις συμβουλές μας

Μην δίνεις το κινητό σου σε άλλους πριν διαβάσεις τις συμβουλές μας
Πριν δώσεις το κινητό σου σε κάποιον άλλον για λίγο ή πολύ, κάνε αυτές τις ενέργειες για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Πόσες φορές σου έχει τύχει να χρειαστεί να δώσει το τηλέφωνό σου σε κάποιον άλλον; Έναν φίλο για παράδειγμα, για να δει τις φωτογραφίες των διακοπών σου, ή σε κάποιον άγνωστο στο δρόμο που σου ζητά να κάνει ένα επείγον τηλεφώνημα;

Τα σύγχρονα smartphones, τα θεωρούμε τα δικά μας προσωπικά αντικείμενα. Μόνο η σκέψη να τα δώσουμε έστω και για λίγο σε κάποιον άλλον είναι αρκετή για να μας πιάσει… ταχυπαλμία.

Στο κινητό σου έχεις αποθηκευμένη ολόκληρη την προσωπική σου ζωή, φωτογραφίες, επαφές, συνομιλίες, ενώ αποτελεί κι ένα εργαλείο για τις καθημερινές σου οικονομικές συναλλαγές. Έτσι, καλά κάνεις και το προσέχεις σαν τα μάτια σου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει αναγκαστικά να σε πιάνει κρίση πανικού, όταν χρειαστεί να το δανείσεις για λίγο σε κάποιον. Τόσο το Android, όσο και το iOS περιλαμβάνουν ενσωματωμένες ρυθμίσεις που περιορίζουν το τι μπορεί να κάνει ένας guest χρήστης με την αγαπημένη σου συσκευή.

Android 

Ξεκινάμε με τη δυνατότητα «καρφίτσωμα οθόνης», ή Screen Pinning. Η συγκεκριμένη λειτουργία κλειδώνει μια εφαρμογή στην οθόνη του κινητού και δεν επιτρέπει στον χρήστη να έχει πρόσβαση πουθενά αλλού εκτός από τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Για παράδειγμα όταν ένας φίλος βλέπει τις φωτογραφίες σου, δεν υπάρχει λόγος να διαβάζει τι έχεις γράψει στον messenger.

Για να ενεργοποιήσεις τη συγκεκριμένη λειτουργία, πήγαινε στις ρυθμίσεις ασφαλείας της συσκευής σου (Security & lock screen > Screen pinning). Την επόμενη φορά που θα δώσεις τη συσκευή σου, άνοιξε το επιτρεπόμενο app, πάτα το κουμπί Overview και στη συνέχεια το εικονίδιο με την πινέζα που εμφανίζεται στο κάτω μέρος. Για να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές θα πρέπει να πατήσεις ταυτόχρονα το Overview και το Home.

Μια άλλη λύση για τέτοιες περιπτώσεις είναι να δημιουργήσεις έναν Guest λογαριασμό στο κινητό σου. Ο Guest χρήστης δεν μπορεί να στείλει μηνύματα ή να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις, ωστόσο μπορεί να αξιοποιήσει τις εφαρμογές του κινητού (Gmail, Facebook κ. ά) με τα δικά του στοιχεία.

Τέλος, μπορείς να κλειδώσεις όποια apps επιθυμείς (με PIN ή/και δακτυλικό αποτύπωμα) με τη λειτουργία App locker που θα βρεις στην επιλογή Security & lock screen. Εάν έχεις κάποια παλαιότερη έκδοση του Android, μπορείς να κατεβάσεις ένα σχετικό app με το όνομα AppLock.

iOS 

Εάν έχεις iPhone, μπορείς να περιορίσεις την πρόσβαση σε όποιον «δανείζεις» το κινητό σου με τη λειτουργία Guided Access (General > Accessibility). Πρόκειται για ένα περιορισμένο περιβάλλον, στο οποίο ρυθμίζεις τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει κάποιος χρήστης, όπως να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές ή σε γενικές ρυθμίσεις του iOS. Επίσης, μέσω του Guided Access, μπορείς να περιορίσεις την πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή (κάτι σαν το Screen Pinning του Android).