7
Τεχνολογία

Μπορούν οι ανέπαφες κάρτες σου να υποκλαπούν; Προστάτεψέ τες

Μπορούν οι ανέπαφες κάρτες σου να υποκλαπούν; Προστάτεψέ τες
Πολλά λέγονται για τις ανέπαφες πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που πιθανώς έχεις στο πορτοφόλι σου. Μπορούν άραγε να υποκλαπούν και να σε χρεώσουν χωρίς να το ξέρεις; Ξεκαθαρίζουμε την κατάσταση και σου δίνουμε συμβουλές για προστασία από τους απατεώνες.

Οι ανέπαφες κάρτες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν λύσει τα χέρια μας, ειδικά για αγορές μικρής αξίας, μέχρι το όριο των 25 ευρώ. Πάντα όμως ελλοχεύει κίνδυνος και οι ανέπαφες κάρτες, όσο τελευταίας τεχνολογίας κι αν είναι, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο. Σίγουρα οι ιστορίες φρίκης που κυκλοφορούν, τις περισσότερες φορές είναι αποκυήματα φαντασίας, όμως χρειάζεται σε κάθε περίπτωση προσοχή.

Χακάρονται;

Κατ’ αρχήν πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως δεν υπάρχει σύστημα το οποίο να είναι απολύτως ασφαλές. Όλα τα συστήματα είναι, κατά μία έννοια, σαν ένα σπίτι. Ο μόνος τρόπος να το κάνεις απολύτως ασφαλές είναι να μην έχει πόρτες και παράθυρα (και πάλι, βέβαια, αν κάποιος θέλει πάρα πολύ να μπει, θα γκρεμίσει έναν τοίχο). Από τη στιγμή που υπάρχει μια πόρτα, ένα παράθυρο, μια δίοδος εν πάση περιπτώσει, όσο ασφαλή και περίπλοκα κι αν είναι τα συστήματα ασφαλείας και οι κλειδαριές, μπορεί να παραβιαστεί. Το ίδιο ισχύει και στα συστήματα πληροφορικής. Ο μόνος απολύτως ασφαλής υπολογιστής είναι αυτός που δεν έχει κανένα τρόπο επικοινωνίας με το οτιδήποτε – ακόμη και πληκτρολόγιο!

Πρόσφατα, λοιπόν, ερευνητές απέδειξαν πως υπάρχει τρόπος να ξεγελάσεις το σύστημα των ανέπαφων καρτών, ξεπερνώντας το όριο των €25, και να κάνεις αγορές άνω των €100. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καν η κάρτα, απλά πλησιάζοντας στην κάρτα του υποψήφιου θύματος ή βάζοντας κάτι μεταξύ κάρτας και τερματικού POS.

Το χειρότερο βέβαια είναι το ότι αυτή η μέθοδος βασίζεται σε σχεδιαστική αδυναμία του συστήματος που υλοποιούν οι τράπεζες και η Visa. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Visa, παραλλαγές τέτοιων μεθόδων έχουν μελετηθεί εδώ και 10 χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν υπάρχουν αναφορές τέτοιας απάτης. Ερευνητικές δοκιμές μπορούν και γίνονται αλλά τέτοιες μέθοδοι έχουν αποδειχθεί μη πρακτικές για απατεώνες στον πραγματικό κόσμο. Το πολυεπίπεδο σύστημα ασφαλείας της Visa έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα απάτης να παραμένουν σταθερά πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία, κοντά στο ένα δέκατο του 1%.

Πως προστατεύεις την κάρτα σου;

Τα περισσότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι απλά κοινή λογική. Αν καταλάβεις πως η κάρτα σου κλάπηκε ή την έχασες, πάρε τηλέφωνο την τράπεζά σου για να την ακυρώσεις.

Δεύτερον, τσέκαρε αν υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνεις αναφορά στο κινητό σου, είτε μέσω SMS είτε μέσω του app της τράπεζας, κάθε φορά που πραγματοποιείς κάποια συναλλαγή. Έτσι θα γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή πότε γίνεται μια συναλλαγή.

Τρίτον, πονηρέψου όταν βλέπεις περίεργα τερματικά, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν τροποποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Αν έχεις αμφιβολία, μην κάνεις τη συναλλαγή ανέπαφα.

Τέλος, αν ανησυχείς για απατεώνες που περιφέρονται σε στάσεις και σταθμούς με πειραγμένα τερματικά, προσπαθώντας να περάσουν την κάρτα σου ενώ την έχεις στο πορτοφόλι, μπορείς να αγοράσεις ένα από τα πορτοφόλια που μπλοκάρουν τα σήματα RFID, ώστε να μην είναι δυνατή η ανάγνωση της οποιασδήποτε κάρτας αν δεν τη βγάλεις.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως πολύ πρόσφατα ενεργοποιήθηκαν κάποια αντίμετρα από τις ελληνικές τράπεζες και πλέον δεν είναι δυνατόν να γίνουν πολλές συναλλαγές στο όριο των €25, μιας και το σωρευτικό όριο πλέον ορίζεται στα €150, χωρίς εισαγωγή του PIN. Κάθε φορά που θα γίνεται συναλλαγή με PIN, το όριο θα μηδενίζεται. Αν οι συναλλαγές χωρίς PIN φτάσουν το όριο των €150, στην επόμενη τέτοια συναλλαγή, παρ’ ότι μπορεί να είναι κάτω του ορίου των €25, θα ζητηθεί PIN. Επομένως πλέον δεν είναι δυνατόν κάποιος που σου έχει κλέψει την κάρτα (ή τα δεδομένα της κάρτας) να σου αδειάσει τον λογαριασμό, πραγματοποιώντας πολλές μικρές συναλλαγές.