7
Τεχνολογία

Ξέχασες το PIN; Τι να κάνεις

Ξέχασες το PIN; Τι να κάνεις
Εάν αντί για κωδικό, μπαίνεις στον υπολογιστή σου με PIN καλά κάνεις. Τι γίνεται όμως εάν τον ξεχάσεις; Στο άρθρο αυτό θα σου δείξουμε πώς να επαναφέρεις το PIN στα Windows 10.

Τα Windows 10 προσφέρουν στους χρήστες έναν επιπλέον τρόπο σύνδεσης, εκτός του παραδοσιακού password: το PIN. Ο κύριος λόγος που έγινε αυτό είναι πως η Microsoft αποφάσισε να συνδέσει τον τοπικό λογαριασμό χρήστη του κάθε υπολογιστή με τον λογαριασμό του στη Microsoft. Με άλλα λόγια, αν είχες λογαριασμό στη Hotmail, στο Outlook.com, στο Live, στο OneDrive ή στο Office 365, όλα αυτά απαιτούν ένα γενικό λογαριασμό στη Microsoft. Ακόμη κι αν δεν το έχεις κάνει εσύ, το έχει κάνει η Microsoft. Μπορείς να μπεις σε οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες της εταιρείας, χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα χρήστη και το ίδιο password με αυτό, π.χ. του e-mail σου στο Hotmail.

Οι λόγοι που η Microsoft αποφάσισε να το κάνει αυτό είναι διάφοροι και δεν είναι της παρούσης να τους αναλύσουμε. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι πως καλείσαι να συνδεθείς με λογαριασμό Microsoft, όταν εγκαθιστάς τα Windows 10.

Σημείωση: μπορείς να δημιουργήσεις τοπικό λογαριασμό χρήστη, όπως παλιά, χωρίς να τον συνδέσεις με λογαριασμό Microsoft, αλλά η εταιρεία το έχει κάνει σχετικά δύσκολο και δεν το προτείνει.

Το πρόβλημα που ανακύπτει με αυτή την ιδιαιτερότητα είναι πως το password σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με το Internet, όπως αυτές της Microsoft, συνήθως είναι μεγάλου μήκους και μεγάλης πολυπλοκότητας. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα θες να πληκτρολογείς κάθε μέρα, για να μπεις στον υπολογιστή σου. Και εδώ έρχεται το PIN. Η Microsoft προσέθεσε αυτή τη δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορείς να μπεις στον υπολογιστή σου, απλά πληκτρολογώντας λίγα αριθμητικά ψηφία. Το PIN είναι μοναδικό για κάθε υπολογιστή και, ακόμη κι αν κάποιος υποκλέψει το PIN του ενός υπολογιστή σου, δεν μπορεί να μπει και σε όποιους άλλους χρησιμοποιείς με τον ίδιο λογαριασμό.

Τι γίνεται, όμως, αν το ξεχάσεις; Μην απελπίζεσαι, δεν έχει επέλθει η καταστροφή. Μπορείς απλά να κάνεις κλικ ακριβώς από κάτω, εκεί που λέει «I forgot my PIN». Θα κληθείς να συνδεθείς βάζοντας το πλήρες password για τον λογαριασμό Microsoft με τον οποίο έχεις συνδεθεί – αυτόν θα πρέπει να τον ξέρεις! Έπειτα, η Microsoft θα σου στείλει ένα νέο κωδικό στο e-mail που έχεις ορίσει, το οποίο μπορείς να δεις από κάποια άλλη συσκευή. Βάζοντας τον νέο κωδικό, θα σου ζητηθεί να ορίσεις ένα νέο PIN.

Αν είσαι ήδη συνδεδεμένος στον υπολογιστή και… θυμάσαι πως δεν θυμάσαι το PIN, τότε μπορείς να το επαναφέρεις ακόμη πιο εύκολα. Άνοιξε το Start, πάτα στα Settings, πήγαινε στο Accounts, πάτα στο Sign-in options στην λίστα αριστερά και επέλεξε το Windows Hello PIN. Εκεί θα βρεις την επιλογή I forgot my PIN. Πατώντας τη, θα σου ζητηθεί να βάλεις το πλήρες password του λογαριασμού και μετά να βάλεις ένα νέο PIN. Αυτό ήταν!