7
Τεχνολογία

Πιστωτικές κάρτες στον browser. Τον εμπιστεύεσαι;

Πιστωτικές κάρτες στον browser. Τον εμπιστεύεσαι;
Όλοι οι browsers διαθέτουν λειτουργίες αποθήκευσης των στοιχείων της πιστωτικής σου κάρτας. Αυτό γίνεται για δική σου ευκολία, τους εμπιστεύεσαι όμως; Τι πρέπει να γνωρίζεις

Έχεις μπει στο αγαπημένο σου online shop, έχεις βάλει στο καλάθι όλα όσα θες να αγοράσεις και ετοιμάζεσαι να συνεχίσεις στο ταμείο για να ολοκληρώσεις την παραγγελία σου. Ο browser στον υπολογιστή σου «θυμάται» το username, ίσως και το password σου. Στη συνέχεια όμως το site σε ρωτάει αν θέλεις να αποθηκεύσεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας. Μπορείς να εμπιστευτείς τον browser ότι θα κρατήσει ασφαλή τα στοιχεία σου ή μήπως θα πρέπει να αποφύγεις εντελώς τη λειτουργία Autofill;

Τι είναι η λειτουργία Autofill;

Καθημερινά εμπιστευόμαστε στους browsers ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, ωστόσο συνεχίζουμε να κάνουμε χρήση λειτουργιών όπως το Autofill ή το Autocomplete παρά το γεγονός ότι ανησυχούμε για τη διαρροή των προσωπικών μας στοιχείων.

Σε κανέναν μας δεν αρέσει να συμπληρώνει στοιχεία σε φόρμες και εκεί έρχεται το Autofill να προσθέσει το e-mail, το τηλέφωνο ή την διεύθυνσή σου αντί για σένα, όποτε το θελήσεις. Φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχεις ενεργοποιημένη την παραπάνω λειτουργία, την οποία μπορείς να βρεις στους περισσότερους browser όπως Google Chrome, Safari και Microsoft Edge. Μπορείς επιπλέον να χρησιμοποιήσεις το Autocomplete στους Opera και Mozilla Firefox.

Οι λειτουργίες αυτές που θα βρεις στους διάφορους browsers σου επιτρέπουν να αποθηκεύσεις και τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής σου κάρτας. Στο Chrome το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στο chrome://settings/autofill και να εισάγεις τις μεθόδους πληρωμής. Αλλά πριν το κάνεις αυτό, γνωρίζεις όλους τους κινδύνους; 

Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λειτουργία Autofill για online πληρωμές;

Το πρόβλημα με τις λειτουργίες αποθήκευσης των στοιχείων της πιστωτικής σου κάρτας δεν είναι το αν μπορείς να εμπιστευτείς ή όχι τον browser σου αλλά οι χάκερς που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία σου μέσω συγκεκριμένων sites.

Οι χάκερς έχουν τη δυνατότητα και τα εργαλεία να «ξεγελάσουν» το Autofill, αν το έχεις ενεργοποιημένο, ώστε να «κλέψουν» στοιχεία που εσύ μπορεί να μην συμπληρώσεις επιτόπου αλλά ο browser έχει αποθηκεύσει.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος άλλος αποκτήσει πρόσβαση στον browser σου; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν ότι γνωρίζουν και εμπιστεύονται τα άτομα που έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους. Ωστόσο καλό θα είναι τα προσωπικά δεδομένα να σβήνονται από οποιοδήποτε υπολογιστή για να υπάρχει πλήρης ασφάλεια.

Επιπλέον σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε κάποιο site και θες να προσθέσεις τα στοιχεία τις πιστωτικής σου κάρτας μπορείς να ελέγξεις αν το συγκεκριμένο site είναι ασφαλές από το URL. Αν ξεκινάει με HTTPS αυτό το έξτρα S σημαίνει Secure. Επίσης μπορείς να κάνεις χρήση ενός Virtual Private Network (VPN) για να προστατεύσεις τα δεδομένα σου.

Πως μπορώ να απενεργοποιήσω τη λειτουργία Autofill;

Η διαδικασία αυτή είναι απλή αλλά διαφέρει ανάλογα τον browser. Στον Chrome για παράδειγμα μπες στο chrome://settings/autofill και είτε απενεργοποίησε εντελώς το Autofill είτε κάνε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε ο browser να μην αποθηκεύσει τα στοιχεία από τις πιστωτικές ή χρεωστικές σου κάρτες.