7
Τεχνολογία

Ποιος μπαίνει στο Wi-Fi σου;

Ποιος μπαίνει στο Wi-Fi σου;
Εάν νομίζεις ότι κάποιος συνδέεται στο ασύρματο δίκτυό σου, μπορείς να τον πετάξεις έξω. Μάθε πώς θα κάνεις το Wi-Fi σου πιο ασφαλές.

Είναι, πλέον, γνωστό αστείο το «θα κλέψω Internet από τον γείτονα». Έχουμε ακούσει ακόμη και ανθρώπους οι οποίοι λένε «δε με νοιάζει αν παίρνουν Internet από το δικό μου Wi-Fi». Αυτό, όμως, είναι μια στάση η οποία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Το να συνδεθεί κάποιος στο δικό σου Wi-Fi δεν σημαίνει απλά πως θα συνδεθεί στο Internet. Σημαίνει πως μπαίνει στο δικό σου τοπικό δίκτυο και, συνακολούθως, αποκτά «δικαιώματα» τα οποία θα μπορούσαν να του δώσουν πρόσβαση στα αρχεία που έχεις αποθηκευμένα στους υπολογιστές του σπιτιού. Ακόμη, γίνεται πιο εύκολο για κάποιον να παρακολουθήσει τις δικές σου κινήσεις στο Internet, ίσως και να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα (όπως passwords, για παράδειγμα).

Λοιπόν, μην το παίρνεις αψήφιστα. Εκτός των άλλων, αυτός ο κάποιος που συνδέεται στο δικό σου Wi-Fi μπορεί να κατεβάζει παράνομα αρχεία συνεχώς, εξαντλώντας το δικό σου bandwidth και κάνοντας τη σύνδεσή σου να φαίνεται αργή.

Τι θα κάνεις για να κλείσεις αυτή την «τρύπα» στο δίκτυό σου; Τα πράγματα είναι απλά.

Άλλαξε το password του Wi-Fi

Αυτό είναι και το πιο απλό. Θα πρέπει να μπεις στις ρυθμίσεις του router από κάποιον υπολογιστή. Αυτό γίνεται απλά γράφοντας τη διεύθυνση IP του router στον browser που χρησιμοποιείς και συμπληρώνοντας ένα password ή συνδυασμό username/password. Συνήθως αυτά βρίσκονται στο αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος του router ή, σπανιότερα, στο manual της συσκευής. Προσοχή εδώ: μη μπερδεύεις το password του Wi-Fi με το password του ίδιου του router. Το πρώτο είναι για να συνδεθείς στο Wi-Fi, ενώ το δεύτερο για να μπεις στις ρυθμίσεις.

Έπειτα θα πρέπει να εντοπίσεις τις ρυθμίσεις του Wi-Fi. Εδώ δε μπορούμε να σε βοηθήσουμε, μιας και κάθε router έχει διαφορετικό μενού στις ρυθμίσεις του. Αν δε μπορείς να το βρεις, κοίταξε στο manual ή ψάξε στο Internet για οδηγίες για το συγκεκριμένο μοντέλο που έχεις. Συνήθως ο τίτλος της σελίδας με τις ρυθμίσεις του Wi-Fi θα είναι κάτι του στυλ Wireless settings. Εκεί θα βρεις και το πεδίο με το Wi-Fi password, το οποίο θα πρέπει να αλλάξεις σε κάτι μεγαλούτσικο αλλά που να το θυμάσαι άνετα – και που δε θα μπορεί να το μαντέψει κανένας άλλος.

Μετά την αλλαγή, θα πρέπει να επανασυνδέσεις και τις συσκευές που χρησιμοποιούν το Wi-Fi στον χώρο σου (smartphones, tablets, laptops). Αυτό, όμως, είναι ελάχιστος κόπος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Καλό θα είναι να μην το γράψεις κι αυτό στο κάτω μέρος του router, μιας και έτσι μπορούν να το δουν όλοι οι επισκέπτες σου.

Επίσης καλό θα είναι να απενεργοποιήσεις το σύστημα WPS, αν το διαθέτει το router σου. Αυτό είναι το σύστημα με το οποίο, πατώντας ένα πλήκτρο που βρίσκεται πάνω στο router, συνδέεις οποιαδήποτε συσκευή αυτομάτως, χωρίς password. Αν δεν είσαι σίγουρος για τον χώρο σου (αν έχεις συχνά επισκέπτες, για παράδειγμα), δεν χρειάζεται να λειτουργεί αυτό.

Λοιπές ρυθμίσεις

Μιας και θα ανοίξεις τις ρυθμίσεις του router, μπορείς να δεις και μερικά άλλα πραγματάκια. Για παράδειγμα, το password του ίδιου του router που λέγαμε πιο πριν; Αυτό μπορείς να το αλλάξεις, ώστε να μη μπορεί να «πειράξει» τις ρυθμίσεις του router σου οποιοσδήποτε «φιλοξενούμενος». Και βέβαια, μη βάλεις το ίδιο password με αυτό του Wi-Fi.

Μέσα στις ρυθμίσεις θα βρεις και λίστα με όλες τις συνδεδεμένες συσκευές, είτε ενσύρματα είτε μέσω Wi-Fi. Ρίξε μια ματιά και ψάξε για περίεργες συσκευές τις οποίες δεν αναγνωρίζεις. Αν δεις τέτοιες, άλλαξε το password σου άμεσα!

Αν είσαι λίγο πιο προχωρημένος χρήστης, μπορείς να τσεκάρεις και αν το firmware του router είναι το πιο πρόσφατο ή αν ο κατασκευαστής έχει κυκλοφορήσει νεότερο· στη δεύτερη περίπτωση, μπορείς να κάνεις update, είτε αυτομάτως (αν υπάρχει η επιλογή) είτε χειροκίνητα, κατεβάζοντας το απαραίτητο αρχείο από το επίσημο site του κατασκευαστή και εγκαθιστώντας το μέσω του αντίστοιχου μενού εντός των ρυθμίσεων.

Τέλος, αν θες τη μέγιστη ασφάλεια, σιγουρέψου πως το πρωτόκολλο ασφαλείας του Wi-Fi είναι το WPA2-PSK ή WPA3 (για πιο καινούριες συσκευές) και όχι κάποιο εκ των WPA (σκέτο) ή WEP.

Τώρα λοιπόν, ξέρεις! Για να μην έχεις απρόσκλητους «λαθρεπιβάτες» στο Wi-Fi σου, η λύση είναι μία: άλλαξε το password – και συνέχισε να το αλλάζεις ανά τακτά διαστήματα.