7
Τεχνολογία

Προσοχή στα δωρεάν Wi-Fi

Προσοχή στα δωρεάν Wi-Fi
Δωρεάν Wi-Fi υπάρχουν άπειρα. Τι πρέπει να ξέρεις για να αποφεύγεις τους hackers που υποκλέπτουν δεδομένα;

Το ξέρουμε ότι δεν μπορείς χωρίς Wi-Fi και mobile Internet. Το θέμα είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν άπειρα δωρεάν ασύρματα δίκτυα τα οποία δεν ξέρεις από ποιον προέρχονται, ούτε εάν είναι ασφαλή. Ακόμα όμως κι αν ξέρεις ότι, για παράδειγμα το εμπορικό κέντρο που βρίσκεσαι διαθέτει δωρεάν Wi-Fi για τους επισκέπτες του, αυτό δεν εγγυάται την ασφάλειά του. Τα δωρεάν δημόσια ασύρματα δίκτυα πέφτουν πολύ συχνά επίθεση από hackers οι οποίοι έχουν απώτερο σκοπό να υποκλέπτουν τα στοιχεία των χρηστών που συνδέονται σε αυτά. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου οι hackers καταφέρνουν και εμφανίζουν μια ιστοσελίδα η οποία παριστάνει την επίσημη, ζητώντας από τους χρήστες να συνδεθούν με τα στοιχεία του Facebook λογαριασμού τους.

Επίσης, εάν χρησιμοποιείς δωρεάν ασύρματα δίκτυα για επαγγελματικούς λόγους κανείς δεν σου εγγυάται ότι το «απόρρητο» Excel που θα στείλεις στους πελάτες ή συνεργάτες σου δεν θα υποκλαπεί στην πορεία.

Περιττό να πούμε ότι ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείς sites που περιέχουν στοιχεία πιστωτικών καρτών και άλλα οικονομικά δεδομένα (τραπεζικά site, ή on-line καταστήματα) μέσα από δημόσια δωρεάν hot spots.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες πάνω από το 25% των δημόσιων δωρεάν Wi-Fi hotspots έχουν πέσει θύμα επιθέσεων.

Πώς να εντοπίσεις ότι κάτι πάει στραβά;

Κατ’ αρχήν η βασική συμβουλή μας είναι να έχεις εγκατεστημένο ένα καλό και ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας. Το COSMOTE Total Security είναι μια πολύ καλή λύση που σε προστατεύει συνολικά.

Πώς μπορείς όμως, να εντοπίσεις ότι ένα Wi-Fi δίκτυο δεν είναι αυτό που φαίνεται; Εάν με το που συνδεθείς στο δίκτυο εμφανιστεί μια σελίδα που σου ζητά προσωπικά στοιχεία, αυτό και μόνο θα πρέπει να σε κάνει να υποψιαστείς. Εάν η σελίδα δεν έχει HTTPS, μην συμπληρώσεις καμία φόρμα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για κάτι ύποπτο.

Δεν είναι εύκολο, πάντως να εντοπίσεις ένα ψεύτικο Wi-Fi δίκτυο, διότι ο δημιουργός του μπορεί να έχει βάλει ότι όνομα θέλει. Αυτό σημαίνει ότι το «Brand Free Wi-Fi» που εμφανίζεται στη λίστα των δικτύων του κινητού σου δεν είναι απαραίτητα του Brand, πόσο μάλλον εάν το ίδιο το Brand έχει πέσει θύμα επίθεσης (όπου Brand βάλε το όνομα του καταστήματος όπου βρίσκεσαι).

Οι σύγχρονοι browsers πάντως σε ειδοποιούν εάν μια σύνδεση είναι μη ασφαλείς και εάν δεις κάποιο σχετικό μήνυμα φύγε μακριά.

Γενικά έχει υπόψη σου τα εξής:

  • Μην συμπληρώνεις άγνωστες φόρμες με προσωπικά στοιχεία
  • Μην συνδέεσαι σε άγνωστα δίκτυα με τον Facebook λογαριασμό σου
  • Μην μπαίνεις σε τραπεζικά site και on-line καταστήματα από δωρεάν Wi-Fi δίκτυα
  • Εγκατέστησε μια αξιόπιστη και ενημερωμένη λύση προστασίας