7
Τεχνολογία

Προστάτεψε κάμερα και μικρόφωνο

Προστάτεψε κάμερα και μικρόφωνο
Το ξέρεις ότι οι hackers μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της κάμερας και του μικροφώνου του υπολογιστή σου και να σε κατασκοπεύουν; Η απόλυτη προστασία είναι να τα απενεργοποιήσεις όταν δεν τα χρησιμοποιείς. Μάθε πώς…

Η αρχή έγινε με τις αποκαλύψεις του Snowden, ο οποίος έκανε τον κόσμο να καταλάβει πως οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τα εργαλεία και τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι θέλουν στον υπολογιστή σου. Μεταξύ αυτών των ό,τι και η δυνατότητα να σε δουν μέσα από τη webcam και να καταγράψουν βίντεο. Και αφού μπορούν να το κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες, είναι θέμα χρόνου να το κάνουν και hackers.

Το δεύτερο «χτύπημα» έγινε μάλλον κατά λάθος, όταν ο ιδιοκτήτης του Facebook και του Instagram, ο Mark Zuckerberg, ανέβασε μια φωτογραφία στο λογαριασμό του στην οποία φαινόταν το laptop του, στο οποίο η κάμερα και το μικρόφωνο ήταν καλυμμένα με… μονωτική ταινία.

Λοιπόν, εσύ τι κάνεις για όλα αυτά; Προφανώς, αν έχεις ανεξάρτητη webcam, η λύση είναι απλή: την αποσυνδέεις από τον υπολογιστή όταν δεν τη χρησιμοποιείς και τελείωσες. Η άλλη περίπτωση είναι αυτή των laptops, τα οποία έχουν ενσωματωμένη κάμερα και μικρόφωνο. Αυτά δεν αποσυνδέονται. Τι γίνεται τότε;

Device Manager

Η μία λύση είναι να απενεργοποιήσεις τη συσκευή εντελώς από το device manager (διαχείριση συσκευών) των Windows. Στα Windows 10 αρκεί να κάνεις δεξί κλικ στην Εκκίνηση, να επιλέξεις το Device Manager από το μενού που θα εμφανιστεί, και μέσα στις διάφορες συσκευές, κάτω από την κατηγορία Imaging devices, να βρεις τη webcam σου, να κάνεις δεξί κλικ και κατόπιν Disable device.

Όποτε θες να τη χρησιμοποιήσεις, κάνεις την ίδια διαδικασία και απλά επιλέγεις Enable device.

Θεωρητικά, κάποιος hacker με πολύ χρόνο και κατάλληλη πρόσβαση, ίσως κατάφερνε να ενεργοποιήσει την κάμερα. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Ταινία

Η μονωτική ταινία είναι η βέλτιστη λύση, όπως δίδαξε ο ίδιος ο Zuckerberg. Η ταινία είναι low-tech και δεν υπάρχει hacker που να μπορεί να… ξεκολλήσει την μονωτική ταινία από το φακό της κάμερας, όσο εξπέρ και να είναι, ακόμα και να δουλεύει για την ίδια τη CIA.

Όπως και να έχει, το πιο σημαντικό βήμα είναι το να κατανοήσεις πως η ασφάλειά σου είναι σημαντική, προτού συμβεί κάτι δυσάρεστο. Η λογική του «έλα μωρέ, εμένα θα δουν» είναι αυτή που οδηγεί σε προβλήματα. Όπως δεν αφήνεις το αυτοκίνητό σου ξεκλείδωτο, ακόμη κι αν οδηγείς Lada του ‘70, ή το σπίτι σου, έστω κι αν δεν έχεις τίποτε αξίας για να κλέψουνε, έτσι δεν πρέπει να αφήνεις και τον υπολογιστή σου ξέφραγο.