7
Τεχνολογία

Προστάτεψε τα προσωπικά σου δεδομένα

Προστάτεψε τα προσωπικά σου δεδομένα
Πώς να εντοπίσεις το spyware και τι να κάνεις για να προστατευτείς

Έχεις απορία ποιο είναι το πιο επικίνδυνο, ίσως, πράγμα που μπορεί να μπει στον υπολογιστή σου; Όχι, δεν είναι ιός, ούτε αυτά τα κακόβουλα προγράμματα που σου κλειδώνουν τα αρχεία. Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι το spyware. Ο λόγος είναι απλός: τα υπόλοιπα κακόβουλα προγράμματα είτε σβήνουν τα αρχεία σου είτε τα κλειδώνουν με κάποιο τρόπο. Αν ακολουθείς τις συμβουλές μας και κάνεις τακτικά backup, αποτελούν περισσότερο ενόχληση παρά ουσιαστικό κίνδυνο. Το spyware, όμως, είναι άλλης κατηγορίας. Δεν πρόκειται να καταλάβεις πως έχεις προσβληθεί, αλλά αυτό θα βρίσκεται στον υπολογιστή σου, θα τρέχει κρυμμένο καλά στο παρασκήνιο και θα καταγράφει τα πάντα, από το τι πλήκτρα πατάς στο keyboard, τι αρχεία έχεις στους δίσκους σου, μέχρι τι καταγράφει η κάμερα του υπολογιστή σου. Μέχρι τη στιγμή που θα έχει καταγράψει logins, κωδικούς, πιστωτικές κάρτες και αρκετά προσωπικά δεδομένα για να επιτρέψει στους “χειριστές” του να κλέψουν την on-line ταυτότητά σου, να πάρουν τον έλεγχο των λογαριασμών σου ή να σου προκαλέσουν άλλου είδους ζημιά, είτε οικονομικής είτε προσωπικής φύσεως. Για να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους, όμως, αρκούν κάποια απλά βήματα.

Ασφάλισε τον υπολογιστή σου

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι ένα καλό antivirus. Τα περισσότερα τέτοια προγράμματα θα σε προστατεύσουν, όχι μόνο από ιούς αλλά και από κάθε λογής κακόβουλο software, είτε keyloggers, είτε webcam monitors είτε άλλου είδους spyware.

Ποιο να διαλέξεις, όμως; Τα Windows 10 έρχονται με ενσωματωμένο το Windows Defender, το οποίο είναι δωρεάν, αν και θα προτείναμε να μη μείνεις σε αυτό. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που δίνουν τη βασική έκδοση του antivirus δωρεάν, κάτι που θα καλύψει τις βασικές ανάγκες – με τίμημα την περιοδική εμφάνιση μηνύματος για αγορά. Αν αποφασίσεις να μεταβείς σε κάτι αξιόπιστο το COSMOTE Total Security είναι αυτό που ψάχνεις.

Το COSMOTE Total Security περιλαμβάνει antivirus και antispam για να προστατεύει τις συσκευές σου πλήρως από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, ενώ σε προστατεύει και όταν σερφάρεις στο Internet, ελέγχοντας τα websites που επισκέπτεσαι, τόσο για κακόβουλο κώδικα, όσο και για επιθέσεις τύπου phishing, που προσπαθούν να υποκλέψουν τα προσωπικά σου στοιχεία.

Επιπλέον, διαθέτει Banking Protection έτσι ώστε να διασφαλίζει ότι το site της τράπεζάς σου θα «ανοίγει» σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και τα δεδομένα σου θα… ταξιδεύουν από και προς την τράπεζα με απόλυτα ασφαλή τρόπο, αλλά και γονικό έλεγχο για ασφαλή πρόσβαση στο Internet για τους μικρούς μας φίλους.

Απόφυγε τις κακοτοπιές

Δυστυχώς, οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν εντός των τειχών, δηλαδή από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Οποιοσδήποτε υπολογιστής μοιράζεται με άλλους, είναι πηγή κινδύνων. Για αρχή, απέφυγε το πιο κλασσικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι και βάλε κωδικό στον υπολογιστή σου. Αν θες να τον χρησιμοποιούν και άλλοι, φτιάξε λογαριασμούς χρήστη για τον καθένα, ώστε να μη μπαίνει ο ένας στα «χωράφια» του άλλου. Στα Windows 10, η επιλογή βρίσκεται στα Settings – Accounts.

Δεύτερον, πρόσεξε πάρα πολύ τα διαφημιστικά pop-ups που βλέπεις στο Internet ή σε διαφημιστικά e-mails που έρχονται στον λογαριασμό σου. Και μην ανοίγεις ποτέ αρχεία που επισυνάπτονται σε e-mails, αν δεν είσαι απολύτως βέβαιος για τον αποστολέα και για το περιεχόμενο του μηνύματος.

Τρίτον και προφανές, πρόσεχε για τα προγράμματα που εγκαθιστάς, εσύ και όσοι άλλοι έχουν πρόσβαση, στον υπολογιστή σου. Μην κατεβάζεις προγράμματα από «άκυρες» ιστοσελίδες παρά μόνο από την επίσημη σελίδα της εκάστοτε εταιρείας. Ομοίως και για επεκτάσεις στον browser. Πήγαινε στο addons.mozilla.org για τον Firefox ἤ στο chrome.google.com/webstore για τον Chrome.

Δες τα σημάδια!

Δεδομένου πως το spyware είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μην εντοπίζεται, θα πρέπει να ακονίσεις τις μαντικές σου ικανότητες. Τα σημάδια είναι εκεί, τις περισσότερες φορές, όμως, τα αγνοείς! Ένα παράδειγμα είναι η επιβράδυνση του υπολογιστή. Ναι, οι υπολογιστές γίνονται πιο αργοί όσο περνά ο χρόνος, όμως όταν βλέπεις ξαφνικές πτώσεις στην ταχύτητα, μεγάλη δραστηριότητα στον σκληρό δίσκο ή κολλήματα σε προγράμματα, πρέπει να αρχίσεις να το ψάχνεις.

Αυτό που πρέπει να σε ανησυχήσει, σε γενικές γραμμές, είναι οποιαδήποτε περίεργη και μη αναμενόμενη συμπεριφορά στον υπολογιστή. Προγράμματα που ανοίγουν μόνα τους, ρυθμίσεις που αλλάζουν ξαφνικά, παράθυρα που πετάγονται και εξαφανίζονται χωρίς εσύ να έχεις κάνει κάτι, όλα αυτά είναι σημάδια στα οποία θα πρέπει να δώσεις σημασία.

Για να δεις τι τρέχει στον υπολογιστή σου, πάτα Ctrl+Shift+Esc για να ανοίξει το Task Manager και κοίτα τη λίστα. Ναι είναι μεγάλη, αλλά εκεί μπορείς να δεις ποια προγράμματα καταναλώνουν πολλή μνήμη, ποια χρησιμοποιούν υπερβολικά τον επεξεργαστή, το σκληρό δίσκο ή το δίκτυο, και ποια υπάρχουν εκεί χωρίς να ξέρεις τι είναι. Πρόσεξε όμως· τα περισσότερα από αυτά είναι διεργασίες των ίδιων των Windows ή άλλων, νόμιμων, προγραμμάτων που έχεις εγκαταστήσει. Θα πρέπει να ψάξεις λίγο με το όνομα του κάθε process για να δεις αν είναι ασφαλές ή όχι.

Τέλος, η καλύτερη γραμμή άμυνας είναι η προσοχή. Μην εγκαθιστάς προγράμματα για δοκιμή και μην αφήνεις κανέναν, και ειδικά ανθρώπους που ξέρεις πως έχουν περιστασιακή γνώση του αντικειμένου, να σου εγκαταστήσουν το νέο φοβερό Χ πρόγραμμα που ανακάλυψαν, αν δεν είσαι απολύτως βέβαιος πως είναι ασφαλές.