7
Τεχνολογία

Προστασία προσωπικών δεδομένων στο Facebook

Προστασία προσωπικών δεδομένων στο Facebook
Πώς να ελέγχεις ποια apps έχουν πρόσβαση στα δεδομένα στου στο Facebook. Μάθε και μην δίνεις άδεια πρόσβασης στα data σου σε όποιον σου το ζητάει.

Μετά τις αποκαλύψεις περί «υποκλοπής» δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica, είναι καιρός να ξεκινήσεις να αναρωτιέσαι ποιος ακριβώς έχει πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα και πώς τα χρησιμοποιεί.

Από τότε που άνοιξες πρώτη φορά λογαριασμό στο Facebook, μέχρι σήμερα, ίσως έχουν περάσει πολλά χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα, διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες έχουν ζητήσει άδεια πρόσβασης στο λογαριασμό σου. Σκέψου μόνο την τελευταία φορά που αντί να εγγραφείς σε μια  υπηρεσία με e-mail και κωδικό, προτίμησες να κάνεις «log-in μέσω Facebook». Εντωμεταξύ, μπορεί πολλές από αυτές τις εφαρμογές να έχουν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, ή/και όρους χρήσης, ενώ είναι πολύ πιθανό να μην θυμάσαι καν που και σε ποιον έχεις δώσει πρόσβαση. Μην σου κάνει εντύπωση λοιπόν, εάν τα δεδομένα σου έχουν διαρρεύσει δεξιά κι αριστερά. Πάντως, εσύ ως χρήστης του Facebook, έχεις τον τελικό λόγο σε ποιον δίνεις πρόσβαση. Μην ξεχνάς, ότι τα δεδομένα σου είναι δικά σου!

Τι ακριβώς μοιράζεσαι με άλλους; 

Όταν κάνεις «log-in μέσω Facebook» ή «log-in μέσω Google» σε κάποιο app ή on-line υπηρεσία, οι πληροφορίες που μοιράζεσαι (ή καλύτερα δίνεις την άδεια πρόσβασης) είναι οι εξής: Το όνομά σου, η λίστα των φίλων σου, η εικόνα του προφίλ σου, οι φωτογραφίες σου, η εκπαίδευση, το ιστορικό της εργασίας σου ή όποια άλλη πληροφορία έχεις ανεβάσει στο προφίλ σου. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς.

Για να ελέγξεις σε ποια apps και sites έχεις συνδεθεί μέσω Facebook, πήγαινε τις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και ιστότοποι (https://www.facebook.com/settings?tab=applications). Μπορεί να εντυπωσιαστείς από το πόσες εγγραφές υπάρχουν εκεί, κάποιες εκ των οποίων τις ξέρεις και κάποιες όχι (ή τουλάχιστον τις έχεις ξεχάσει). Για να διακόψεις τη σύνδεση σε μια υπηρεσία, την τσεκάρεις και πατάς το Αφαίρεση. Βέβαια, το ότι αφαιρείς ένα app από τον λογαριασμό σου, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο developer του δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα σου, ή σε ότι έχεις ανεβάσει μέχρι τώρα. Το Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Να θυμάστε ότι ο προγραμματιστής μιας εφαρμογής ή ενός ιστότοπου μπορεί να έχει ακόμα πρόσβαση στα δεδομένα που είχατε κοινοποιήσει στο παρελθόν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον προγραμματιστή μιας εφαρμογής ή ενός ιστότοπου για περισσότερες πληροφορίες».

Την επόμενη φορά που κάποια εφαρμογή, παιχνίδι, ιστοσελίδα ζητήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σου στο Facebook ξανασκέψου το. Μπορεί να είναι μεγάλη ευκολία το «log-in μέσω Facebook» γιατί σε γλιτώνει από τη δημιουργία νέων accounts, αλλά με αυτόν τον τρόπο τα προσωπικά σου δεδομένα (στην πραγματικότητα ό,τι βρίσκεται στο Facebook που σε αφορά) είναι διαθέσιμα σε τρίτους. Και ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τις προσθέσεις τους.