16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πως να προστατέψεις το Facebook σου

Πως να προστατέψεις το Facebook σου
Βήμα βήμα αναλυτικός οδηγός για να προστατέψεις τον λογαριασμό σου στο Facebook.

Όλοι έχουμε ακούσει το πόσο μη ασφαλές είναι το Facebook. Κάποιοι εξ ημών είχαν την ατυχία να δουν τον λογαριασμό τους να πέφτει θύμα «έξυπνων» ή ἤ όχι και τόσο) hackers, με διάφορα κακά αποτελέσματα. Λοιπόν, δεν έχει σημασία αν ο hacker βρίσκεται σε κάποια μακρινή ήπειρο ἤ στο… διπλανό δωμάτιο, σημασία έχει να πάρεις στα χέρια σου την ασφάλεια του λογαριασμού σου. Κι αυτό μπορείς να το κάνεις εύκολα, με μερικά απλά βήματα!

Ενεργοποίησε το 2FA

Τι είναι το 2FA; Τα αρχικά είναι από το Two Factor Authentication και σημαίνει Πιστοποίηση Δύο Παραγόντων. Με πολύ απλά λόγια, το 2FA είναι η χρήση δύο μεθόδων (μαζί) για να μπεις στο Facebook μέσα από οποιαδήποτε συσκευή, είτε αυτή είναι υπολογιστής, είτε smartphone. Εκτός του κωδικού, λοιπόν, για να μπεις στο Facebook (εσύ και οποιοσδήποτε άλλος το επιχειρήσει), θα χρειαστεί και κάτι άλλο. Το Facebook προσφέρει δύο επιλογές στην υπηρεσία 2FA: η μία είναι να καταχωρήσεις τον αριθμό του κινητού σου. Κάθε φορά που κάποιος θα επιχειρεί να μπει στο λογαριασμό σου, ακόμη και αν γνωρίζει τον κωδικό το Facebook θα του ζητά και έναν εξαψήφιο κωδικό που θα στέλνει εκείνη τη στιγμή στον αριθμό κινητού που του έχεις δώσει σε SMS. Η δεύτερη επιλογή είναι, αντί του SMS να χρησιμοποιεί κάποιο εξειδικευμένο app «κωδικοδοσίας», όπως το YubiKey, το Authy ἤ το Google Authenticator – η διαδικασία είναι παρόμοια ή και πιο απλή από το SMS.

Πως το ενεργοποιείς; Πηγαίνεις στις ρυθμίσεις του Facebook, επιλέγεις το Ασφάλεια και Σύνδεση, πατάς το Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και Επεξεργασία. Επιλέγεις τη μέθοδο που προτιμάς και αυτό ήταν!

Ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις σύνδεσης

Αυτό είναι ακόμη πιο απλό. Το Facebook μπορεί να σε ειδοποιήσει όποτε κάποιος κάνει login στον λογαριασμό σου. Για να το ενεργοποιήσεις, πηγαίνεις στο ίδιο σημείο που πριν βρήκες το 2FA και λίγο πιο κάτω θα δεις την επιλογή Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για μη αναγνωρισμένες συνδέσεις. Πατάς Επεξεργασία και επιλέγεις τι ειδοποιήσεις θες να λαμβάνεις και πως. Οι επιλογές σου είναι μέσω e-mail ή μέσω ειδοποίησης στο smartphone μέσω του Facebook app ή μέσω του Facebook messenger.

Έλεγξε τα συνδεδεμένα apps

Αρχίζουμε με τα βασικά. Πολλά από τα «παιχνίδια» που παίζεις στο Facebook, καθώς κι εκείνα τα «χαζά» τεστ που σου βγάζουν την προσωπικότητα από τη φωτογραφία προφίλ ή σου λένε ποιος ήσουν στην προηγούμενή σου μετεμψύχωση ζητούν άδεια για να αποκτήσουν πρόσβαση στο προφίλ σου, στη λίστα των φίλων σου, στα posts σου, στις φωτογραφίες σου, και σε διάφορα άλλα. Θες πραγματικά κάτι τέτοιο;

Λοιπόν, εκτός του ότι πρέπει να σταματήσεις να παίζεις τέτοια «παιχνίδια», πρέπει να κόψεις την άδεια που έχεις ήδη δώσει σε αυτά που έπαιξες στο παρελθόν. Στις ρυθμίσεις θα δεις την επιλογή Εφαρμογές και ιστότοποι, μετά πηγαίνεις στο Εφαρμογές, ιστότοποι και παιχνίδια και πατάς επεξεργασία. Εκεί θα δεις όλα τα παιχνίδια και τα apps που έχουν ακόμη πρόσβαση στα δεδομένα σου, αλλά και, πατώντας στο καθένα, σε ποια δεδομένα έχει πρόσβαση συγκεκριμένα. Δική μας προτροπή: αφαίρεσέ τα όλα – εκτός αν είσαι απολύτως βέβαιος για κάποιο.

Ποιος σε βλέπει

Στο Facebook μπορείς να «δικτυωθείς» πολύ εύκολα. Το ίδιο εύκολα, όμως, μπορείς να μπλεχτείς με «κακές παρέες», ήτοι με spammers και με ψεύτικα προφίλ. Αν έχεις βαρεθεί να λαμβάνεις αιτήματα φιλίας από περίεργα άτομα, προτείνουμε να περιορίσεις το ποιος μπορεί να σε βρίσκει στο Facebook μέσω της διεύθυνσης e-mail σου ἤ του αριθμού τηλεφώνου σου. Επίσης καλό θα είναι να ρυθμίσεις το Facebook ώστε να μπορούν να σου στέλνουν μηνύματα μόνο οι Φίλοι ή οι Φίλοι των φίλων.

Πήγαινε στις ρυθμίσεις και βρες το Απόρρητο. Βρες το Ποιοι μπορούν να σας στέλνουν αιτήματα φιλίας και πάτα Επεξεργασία. Εκεί διάλεξε το Φίλοι φίλων. Ακριβώς από κάτω θα δεις και τις επιλογές για το ποιος μπορεί να δει τη λίστα φίλων, να σε βρει με βάση το e-mail, τον αριθμό τηλεφώνου ή αν οι μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google) να οδηγούν στο προφίλ σου.

Ζήτα βοήθεια

Σε περίπτωση που χάσεις πρόσβαση στο λογαριασμό σου, το Facebook σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις από τρεις έως πέντε έμπιστούς σου ανθρώπους, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να επανακτήσεις πρόσβαση στο λογαριασμό σου. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι το backup σου και θα πρέπει να είναι άνθρωποι που γνωρίζεις όντως (και όχι γνωριμίες on-line) και που ξέρουν αρκετά από υπολογιστές ώστε να σε βοηθήσουν. Το Facebook θα τους ειδοποιήσει πως τους επέλεξες για αυτή την… τιμή, οπότε καλό θα είναι να τους το πεις εκ των προτέρων.

Σημείωση: κανένας εκ των «εμπίστων» φίλων δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σου· απλά, σε περίπτωση που το χρειαστείς, το Facebook θα τους στείλει έναν κωδικό τον οποίο θα πρέπει να σου πουν. Έχοντας τους κωδικούς όλων των «εμπίστων», θα μπεις στον λογαριασμό σου.

Πήγαινε στις ρυθμίσεις, στο Ασφάλεια και σύνδεση, και βρες το 3 έως 5 φίλους για να επικοινωνήσετε …. Πάτα Επεξεργασία. Εκεί θα δεις όλους τους φίλους και θα επιλέξεις ποιοι θα είναι οι… σωματοφύλακες του λογαριασμού σου!

Πρόσεχε

Το τελευταίο δεν είναι ρύθμιση, είναι προειδοποίηση. Όπως έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, το Facebook είναι ένα μέσο δικτύωσης το οποίο δεν είναι ασφαλές εκ των έσω. Όπερ σημαίνει πως η ίδια η εταιρεία Facebook πολλές φορές δίνει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της σε «περίεργους» πελάτες. Φέτος είδαμε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Πιθανώς αυτό να είναι η κορυφή ενός πολύ μεγάλου παγόβουνου. Πριν κάνεις το οτιδήποτε, λοιπόν, στο Facebook, το οποίο θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο εσένα ἤ τους οικείους σου, θυμήσου: στο Facebook δεν είσαι εσύ ο πελάτης, εσύ είσαι το «προϊόν»!