7
Τεχνολογία

Πόσο ασφαλείς είναι οι Wi-Fi security κάμερες;

Πόσο ασφαλείς είναι οι Wi-Fi security κάμερες;
Οι κάμερες ασφαλείας δεν είναι και τόσο ασφαλείς. Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να τις προστατέψεις από επιθέσεις.

Οι κάμερες ασφαλείας είναι ένα από τα gadgets που έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία λίγα χρόνια. Μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τον χώρο μας με ευκολία, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε ολόκληρες εγκαταστάσεις με πανάκριβα μηχανήματα και καλωδιώσεις, όπως παλιά. Η τεχνολογία έχει ωριμάσει τόσο, ώστε να μπορούμε να βάλουμε μερικές τέτοιες κάμερες σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας, γρήγορα και με ασφάλεια.

Με πόση, όμως, ασφάλεια;

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ιστορίες τρόμου, όπου κάποιοι έβαλαν κάμερες στο σπίτι τους και κάποιοι άλλοι τις χάκαραν και κατέγραφαν προσωπικές στιγμές, ιδιωτικές συζητήσεις και πολλά άλλα, μέσω αυτών. Και βέβαια, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει τις κλασσικές ιστορίες για τις μυστικές υπηρεσίες ή τις κακές εταιρείες που μας παρακολουθούν ακόμη και μέσα στο σπίτι μας. Ok, αυτό ίσως να μην είναι και τόσο υπερβολικό σενάριο, αλλά σίγουρα δεν είναι ο κανόνας.

Τι μπορείς όμως να κάνεις για να διασφαλίσει ότι οι κάμερες που έχεις στο σπίτι ή στο γραφείο δεν είναι ορθάνοιχτες προς κάθε ενδιαφερόμενο;

Η απάντηση είναι απλή: να τις «κλειδώσεις». Οι κάμερες δεν είναι το πρόβλημα· συνήθως το πρόβλημα είναι οι ρυθμίσεις που κάνουμε και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των καμερών αυτών που οι περισσότεροι δεν αξιοποιούν, καθόλου ἤ σωστά.

Οι πιο παλιές, κυρίως, κάμερες εμφανίζονταν στο τοπικό δίκτυο μέσα από την διεύθυνση IP και, όποιος είχε πρόσβαση, μπορούσε να δει εικόνα και να ακούσει ήχο. Αν δεν είχες «κλειδώσει» και την ίδια την κάμερα με κωδικό πρόσβασης, αλλά και το τοπικό δίκτυο WiFi σωστά, ή αν απλά είχες τη συνήθεια να μοιράζεις τους κωδικούς σου σε όποιον σου το ζητούσε, τότε το εσωτερικό του σπιτιού σου ήταν ορθάνοιχτο σε όποιον ήθελε να σε παρακολουθήσει.

Οι πιο σύγχρονες κάμερες επικοινωνούν με κάποιον server και σου επιτρέπουν να λάβεις εικόνα και ήχο μέσα από κάποιο εξειδικευμένο app. Οι λύσεις που προσφέρουν οι πιο γνωστές εταιρείες, έχουν αρκετά έως πολύ καλό επίπεδο ασφαλείας.

Το πρόβλημα, συνήθως, είναι στις άγνωστες μάρκες και τις πολύ φθηνές συσκευές. Σήμερα μπορείς να βρεις κάμερες ασφαλείας με τιμές της τάξης των (πολύ) λίγων δεκάδων ευρώ. Αν τις χρησιμοποιήσεις, θα δεις ότι το βίντεο έρχεται από αγνώστων λοιπών στοιχείων Κινέζικες εταιρείες, ενώ ακόμη και το επίπεδο ασφαλείας αυτών των συσκευών και εφαρμογών είναι χαμηλό. Δύσκολα θα βρούμε two-factor authentication στα apps ή κωδικούς στις ίδιες τις κάμερες. Επίσης συχνά μαθαίνουμε πως συγκεκριμένα μοντέλα, συνήθως Κινέζικων εταιρειών, χρησιμοποιούν software τα οποία έχουν «σπάσει» – κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται να είσαι hacker για να μπεις σε αυτά.

Τελικά, τι μπορείς να κάνεις για να είσαι ασφαλής; Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις είναι λίγα αλλά σημαντικά:

  • αγόρασε έξυπνη κάμερα και όχι απλά IP camera· οι πρώτες έχουν περισσότερες επιλογές ασφαλείας και περισσότερες ρυθμίσεις
  • επίλεξε μοντέλα από μεγάλες εταιρείες που γνωρίζεις κι εμπιστεύεσαι
  • βάλε πολύ ισχυρό password στον λογαριασμό που θα φτιάξεις
  • ενεργοποίησε two-factor authentication και επέλεξε μοντέλα που το διαθέτουν
  • βεβαιώσου πως το δίκτυο WiFi του χώρου σου είναι σωστά ρυθμισμένο και κλειδωμένο με ισχυρό κωδικό· μη μοιράζεις τον κωδικό αυτό

Ακολουθώντας αυτούς τους απλούς κανόνες, μπορείς να είσαι σίγουρος πως το σπίτι σου δεν θα καταλήξει να είναι Big Brother για κάθε περαστικό, και θα το χρησιμοποιείς εσύ και μόνο εσύ για να ελέγχεις το χώρο σου.