7
Τεχνολογία

Πώς να κάνεις το κινητό σου «απόρθητο κάστρο»

Πώς να κάνεις το κινητό σου «απόρθητο κάστρο»
Το κινητό σου είναι γεμάτο προσωπικά δεδομένα και καλά θα κάνεις να ξεκινήσεις τώρα να το προστατεύεις. Στο παρόν άρθρο θα σου δείξουμε με ποιους τρόπους μπορείς να το κάνεις hack-proof.

Όπως συμβαίνει και με τους υπολογιστές, το πρώτο βήμα για να προστατέψεις το κινητό του από επιθέσεις είναι να φροντίζεις να είναι πάντα ενημερωμένο, τόσο σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, όσο και σε επίπεδο apps. Ευτυχώς οι σύγχρονες εκδόσεις των mobile λειτουργικών συστημάτων φροντίζουν και ενημερώνουν τον χρήστη όταν υπάρχει κάποια νέα έκδοση και την εγκαθιστούν μέσω OTA (over the air). Το ίδιο συμβαίνει και στα app stores, αρκεί να έχεις ρυθμίσει την αυτόματη ενημέρωση των εγκατεστημένων εφαρμογών.

Είναι περιττό να πούμε ότι όποιος κάνει root το Android κινητό του ή jailbreak το iPhone του είναι εκτεθειμένος σε κάθε είδους επιθέσεις, υποκλοπές και ιούς. Για αυτό άλλωστε, τραπεζικές και άλλες παρόμοιες ευαίσθητες εφαρμογές δεν εγκαθίστανται σε τέτοια smartphones.

Επίσης, θα πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στο τι εγκαθιστάς και να είσαι πάντα υποψιασμένος. Συνήθως ό,τι βρίσκεται μέσα στο Google Play Store και App Store, είναι ελεγμένο και ασφαλές (υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά). Μην κατεβάζεις ανεξέλεγκτα εφαρμογές από άγνωστα sites και κυρίως μην εγκαθιστάς apps που διαφημίζονται ως δωρεάν, ενώ κανονικά διατίθενται με πληρωμή. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι κρύβουν μέσα τους κάποιο backdoor για να μπουν στο smartphone σου με οδυνηρές συνέπειες. Για παράδειγμα, εάν κολλήσεις κάποιο ransomware θα πρέπει να αποχαιρετήσεις τα προσωπικά σου δεδομένα.

Προσοχή στα κλειδώματα

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών smartphone που δεν κλειδώνουν καν το κινητό τους. Εάν κι εσύ ανήκεις σε αυτούς ξεκίνα τώρα τη διαδικασία κλειδώματος. Βάλε ένα PIN, ένα μοτίβο, ενεργοποίησε τα δακτυλικά αποτυπώματα ή το face unlock και γενικά κλείδωνε το κινητό σου. Επίσης, κάνε αόρατη την εμφάνιση του μοτίβου (Ρυθμίσεις>Ασφάλεια>Κλείδωμα οθόνης>Εμφάνιση μοτίβου), διότι μπορεί κάποιος να παρακολουθεί τι κάνεις πίσω από την πλάτη σου και αν σου κλέψει τη συσκευή θα μπορέσει να την ξεκλειδώσει σε δευτερόλεπτα.

Βρες το αν το χάσεις

Ενεργοποίησε τις επιλογές εύρεσης συσκευής ανάλογα με την πλατφόρμα (Android, iOS). Στο Android θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το Find your Android device. Πήγαινε στο myaccount.google.com, συνδέσου με τα στοιχεία του λογαριασμού σου και κατόπιν Sign-in & security. Εκεί θα δεις την επιλογή Find your phone η οποία αν δεν είναι ήδη ενεργή, μπορείς να την ενεργοποιήσεις επί τόπου! Έτσι, θα μπορέσεις να ανακαλύψεις την χαμένη (κλεμμένη) συσκευή, αλλά και να διαγράψεις τα δεδομένα της εξ αποστάσεως.

Σε ότι αφορά το iOS, μπες στο iCloud και ενεργοποίησε τη λειτουργία Find my iPhone. Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει τον εντοπισμό της συσκευής, τη διαγραφή των περιεχομένων του από απόσταση, ενώ αποτρέπει τον οποιονδήποτε από το να σβήσει τα δεδομένα σου ή να ενεργοποιήσει τη συσκευή, χωρίς το δικό σου password.

Βάλε Antivirus

Κι όμως, και οι φορητές συσκευές χρειάζονται antivirus και μάλιστα αμέσως, διότι όπως προαναφέραμε είναι γεμάτες προσωπικά δεδομένα. To COSMOTE Mobile Security φροντίζει για την προστασία του κινητού και των προσωπικών δεδομένων σου.