7
Τεχνολογία

Πώς να στείλεις ασφαλή e-mail

Πώς να στείλεις ασφαλή e-mail
Το e-mail δεν είναι και η πιο ασφαλής επικοινωνία του κόσμου και εύκολα μπορεί να υποκλαπεί. Ο μόνος τρόπος για να στείλεις e-mail με ασφάλεια είναι η κρυπτογράφηση. Εξηγούμε πώς γίνεται σε Outlook.com και Gmail.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία είναι ο πιο διαδεδομένος ηλεκτρονικός τρόπος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Ωστόσο, είναι και ο πιο ευάλωτος διότι όταν στέλνεις ένα e-mail, αυτό περνά από διάφορους servers σε όλον τον κόσμο μέχρι να φτάσει στον προορισμό του και δεν είναι καθόλου δύσκολο να υποκλαπεί από κάποιον hacker. Εάν επομένως θέλεις να εξασφαλίσεις απόρρητες επικοινωνίες μέσω e-mail, θα πρέπει να κάνεις ό,τι κάνουν και οι κυβερνητικοί οργανισμοί, ή οι εταιρείες που φοβούνται βιομηχανική κατασκοπία: να κρυπτογραφείς τα e-mail που στέλνεις. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για τις ενσωματωμένες δυνατότητες κρυπτογράφησης που έχουν οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες e-mail. Εάν χρησιμοποιείς κάποιον client, όπως για παράδειγμα το Microsoft Outlook θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο ξεχωριστό (και εμπορικό) plug-in.

Πώς να κρυπτογραφήσεις τα e-mails σου στο Outlook.com

To Outlook.com (πρώην Hotmail) παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και μάλιστα ως τμήμα του Office 365 έχει κατακτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς. Εάν έχεις συνδρομή στο Office 365 είτε Home, είτε Personal, τότε διαθέτεις την Premium έκδοση του Outlook.com. Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπεις διαφημίσεις, ενώ στη διάθεσή σου έχεις και μια σειρά από άλλα χρήσιμα εργαλεία. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα κρυπτογράφησης. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι διαθέσιμη όταν συντάσσεις ένα μήνυμα. Πάτα το «+ Νέο μήνυμα» πάνω αριστερά και στις επιλογές του θα δεις την ένδειξη Κρυπτογράφηση. Εκεί υπάρχουν δύο επιλογές: Κρυπτογράφηση και Κρυπτογράφηση και απενεργοποίηση προώθησης. Όπως δηλώνει το όνομα της δεύτερης επιλογής, αποτρέπει την προώθηση του μηνύματος που θα στείλεις.

Εάν ο παραλήπτης του μηνύματος λάβει το κρυπτογραφημένο e-mail στο Outlook.com, Office 365, Outlook mobile app ή ακόμα στο Mail των Windows 10 μπορεί να το διαβάσει και να απαντήσει κανονικά. Στην περίπτωση που ανοίξει το e-mail σε κάποιον e-mail client (Outlook for Windows για παράδειγμα) το μήνυμα θα περιέχει οδηγίες αποκρυπτογράφησης. Και πάλι, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το Microsoft ID ή ο λογαριασμός στο Office 365.

Εάν ο παραλήπτης λάβει ένα κρυπτογραφημένο e-mail σε Gmail, Yahoo mail κ.λπ μπορεί να το διαβάσει το μήνυμα χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα στοιχεία των λογαριασμών του, ή να χρησιμοποιήσει έναν προσωρινό κωδικό, ο οποίος θα σταλεί επίσης με e-mail.

Όλα τα επισυναπτόμενα αρχεία κρυπτογραφούνται επίσης και οι παραλήπτες μπορούν να τα δουν και να τα ξεκλειδώσουν στον browser τους.

Αν τα παραπάνω δεν σου φαίνονται και τόσο ασφαλή, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ηλεκτρονική αλληλογραφία που κρυπτογραφείται μέσω Office 365, δεν φεύγει από τους servers της Microsoft, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υποκλαπεί στην πορεία όπως περιγράψαμε στην εισαγωγή.

Στο Gmail τι γίνεται;

Στην δωρεάν έκδοση του Gmail – που χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος – δεν υπάρχει δυνατότητα κρυπτογράφησης. Στην επαγγελματική υπηρεσία G Suite όμως υπάρχει η δυνατότητα S/MIME (Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions) την οποία θα πρέπει να ενεργοποιήσει ο διαχειριστής του εταιρικού λογαριασμού.