4
Υγεία & Fitness

Τα δεδομένα της υγείας σου είναι προσωπικά. Προστάτεψέ τα!

Τα δεδομένα της υγείας σου είναι προσωπικά. Προστάτεψέ τα!
Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα δεδομένα που καταγράφουν τα σύγχρονα smarthones περιλαμβάνονται και αυτά που αφορούν στην υγεία, τη φυσική σας κατάσταση και την δραστηριότητά σας. Πόσο ασφαλή είναι; Οι ειδικοί απαντούν.

Τα fitness apps, data trackers και λοιπά wearables που έχουν κατακλύσει τον κόσμο, μπορεί να προσφέρουν κάποια χρήσιμα δεδομένα για να αξιοποιήσεις είτε για να παρακολουθείς την καθημερινή σου δραστηριότητα, είτε την υγεία σου, ωστόσο εγείρουν μια σειρά από ερωτηματικά με ποιο σημαντικό το πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα αυτά;

Παρά την αυξημένη προστασία που προσφέρουν τα σύγχρονα mobile λειτουργικά συστήματα, τα wearables και τα tracking apps στέλνουν δεδομένα ελεύθερα στο cloud, χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζεις τι ακριβώς τα κάνουν. Γνωρίζεις προφανώς ότι η δραστηριότητά σου στο Internet παρακολουθείται και με βάση αυτήν δημιουργείται το προσωπικό σου προφίλ για διαφημιστικούς σκοπούς. Χάρη στα fitness apps/wearables μια νέα γενιά δεδομένων έχουν αρχίσει να καταγράφονται και εν δυνάμει μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το πώς είναι κάτι που μένει να δούμε στην πράξη, διότι τα wearables είναι μια σχετικά καινούρια τεχνολογία. Οι ειδικοί που ασχολούνται με τη βιοηθική, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Κανείς δεν ξέρει που πηγαίνουν τα προσωπικά του δεδομένα (μιλάμε πάντα για τα δεδομένα που αφορούν το σώμα και τη δραστηριότητά του, επομένως η λέξη «προσωπικά» αποκτά ξαφνικά μια νέα έννοα) και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Πόσο ασφαλής είσαι;

Το επίπεδο της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων εξαρτάται από την mobile πλατφόρμα που χρησιμοποιείς και φυσικά το πόσο προσεκτικός είσαι. Τα ενσωματωμένα apps υγείας που υπάρχουν στα iOS και Android είναι πιστοποιημένα και προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Ωστόσο, οι τρίτες fitness και health εφαρμογές (υπάρχουν άπειρες) δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι σε προστατεύουν. Ειδικοί ερευνητές που μελέτησαν το θέμα ανακάλυψαν ότι από τα 60 διαφορετικά fitness και health apps ούτε ένα δεν ακολουθεί τους κανόνες της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος που ακριβώς ταξιδεύουν τα προσωπικά σου δεδομένα, ποιος τα βλέπει, ποιος τα επεξεργάζεται και που τελικά καταλήγουν. Εσύ μετράς τους παλμούς της καρδιάς σου, τα βήματα που έχεις κάνει, την απόσταση που έχεις διανύσει και τα ανεβάζεις στο cloud του αγαπημένου σου health app για να έχεις πρόσβαση από παντού ή να μοιραστείς τις επιδόσεις σου με άλλους χρήστες. Με αυτή την κίνηση, τα δεδομένα σου δεν σου ανήκουν πλέον.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και η ηθική προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να αρχίσει να απασχολεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Τι μπορείς να κάνεις;

Στην πραγματικότητα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην χρησιμοποιείς apps για τα οποία έχεις ακόμα και την παραμικρή αμφιβολία για το κατά πόσο σέβονται τα προσωπικά σου δεδομένα.

Ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για θέσπιση νόμων που θα καθιστούν σαφές ότι ο χρήστης είναι ο αποκλειστικός κύριος των ιατρικών δεδομένων που τον αφορούν. Μέχρι να εφαρμοστεί παντού και οι δημιουργοί health apps να το κάνουν πράξη, δίνε ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα που ζητούν τα apps που εγκαθιστάς.