14
Πολίτης του Σήμερα

Τι δεν πρέπει ποτέ να ανεβάζεις στα social media

Τι δεν πρέπει ποτέ να ανεβάζεις στα social media
Όλοι χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα και όλοι ανεβάζουν του κόσμου τις προσωπικές πληροφορίες. Προσοχή! Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που ποτέ δεν θα πρέπει να μοιράζεσαι, όπως για παράδειγμα το πότε θα λείπεις από το σπίτι. Αυτά είναι τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να ανεβάσεις ποτέ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πολλοί εξ ημών, όμως, έχουν μπει σε αυτό τον κόσμο χωρίς να έχουν απόλυτη συνείδηση της φύσης του Internet και των κινδύνων που αυτό κρύβει. Κάποιοι μπορεί, ακόμη, να θεωρούν τα social media παιχνίδι και να μην αντιλαμβάνονται τους τρόπους με τους οποίους κάποιος κακόβουλος θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις πληροφορίες που, αθέλητά τους, δίνουν.

Ας δούμε τον δεκάλογο των πραγμάτων που δεν θα πρέπει να ποστάρεις στα social media ποτέ, με κανένα τρόπο και για κανέναν λόγο.

1. Ταξίδια

Μη δημοσιοποιείς ποτέ το ότι είσαι ταξίδι ή ότι πρόκειται να πας ταξίδι. Αν κάποιος γνωρίζει πως πρόκειται να λείπεις από το σπίτι σου, μπορεί να μπει στον πειρασμό να… περάσει μια βόλτα. Οι διαρρήκτες πλέον είναι μέσα στην τεχνολογία και πολλές φορές χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς για να παρακολουθούν πιθανούς στόχους.

Αν θέλεις ντε και καλά να ανεβάσεις φωτογραφίες, κάνε το αφού επιστρέψεις. Μπορεί να μην το θεωρείς το ίδιο εντυπωσιακό, όμως με αυτόν τον τρόπο, δεν διαφημίζεις σε όλο τον κόσμο πως δεν είσαι σπίτι.

2. Τοποθεσία

Πολλές φορές, όταν ποστάρεις κάτι, το app μπορεί να πάρει δεδομένα από το GPS της συσκευής σου και να βάλει tags. Προτού πατήσεις το Post, δες αν το app που χρησιμοποιείς έχει προσθέσει αυτοβούλως την τοποθεσία σου. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδέσεις post με τοποθεσίες. Ακόμη και οι φωτογραφίες από τα smartphones περιέχουν δεδομένα γεωεντοπισμού, όμως. Σίγουρα δεν θέλεις να μάθει όλος ο πλανήτης τη διεύθυνση του σπιτιού σου.

3. Προσωπικά δεδομένα

Προσπάθησε να μην ανεβάζεις πλήρη δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποκλέψουν τους λογαριασμούς σου. Παράδειγμα: ημερομηνία γέννησης.

Επίσης πρόσεχε όλα αυτά τα αστεία κουίζ του στυλ «Ποιος μεγάλος επιστήμονας είσαι» ή «Ποιος χαρακτήρας της τάδε σειράς είσαι», διότι οι ερωτήσεις που βάζουν, του τύπου «Που πήγες δημοτικό» ή «Πως λέγανε το πρώτο σου κατοικίδιο» χρησιμοποιούνται ως ερωτήσεις ασφαλείας σε διάφορους on-line λογαριασμούς (πχ e-mail).

4. Γκρίνιες και κουτσομπολιά

Τα social media είναι το χειρότερο μέρος για να γράφεις τέτοια πράγματα. Αν θες να γκρινιάξεις για τη δουλειά σου, το… στραβόξυλο αφεντικό σου, την… φαρμακόγλωσσα θεία σου ή την… πεθερά σου, μην το κάνεις στο Facebook. Μπορεί κάποιος καλοθελητής να το δει και… αντί για ψιθύρους, να μεταφέρει screenshot από το post σου. Ως γνωστόν, τα γραπτά μένουν και δε μπορείς να τα μπαλώσεις με δικαιολογίες του τύπου «δεν το είπα» ή «δεν άκουσε καλά», όταν υπάρχουν αποδείξεις.

5. Ενοχοποιητικά στοιχεία

Δεν μιλάμε για σοβαρά εγκλήματα, αλλά ακόμη και μικροπταίσματα είναι αρκετά για να χαλάσουν το όνομά σου ή ακόμη και να προκαλέσουν την απόλυσή σου, αν το δει ο (α)κατάλληλος άνθρωπος.

6. Ακριβές αγορές

Για τον ίδιο λόγο που δεν θέλεις να προκαλέσεις το ενδιαφέρον των… λάθος ανθρώπων. Εντάξει, το να δείξεις το νέο σου PlayStation ίσως δεν είναι κακό, αλλά σίγουρα η νέα σου τηλεόραση 400 ιντσών, το νέο σου Rolex ή η Porsche που αγόρασες ίσως δεν πρέπει να μπουν στο Facebook ή στο Instagram σου.

7. Συμβουλές

Με απλά λόγια δεν δίνουμε ποτέ ιατρικές ή νομικές συμβουλές μέσα από τα social media! Ποτέ! Ακόμη κι αν είσαι γιατρός ή δικηγόρος, η μόνη σωστή συμβουλή είναι «μίλα με έναν γιατρό / δικηγόρο». Ο απλούστατος λόγος είναι πως δεν γίνεται να έχεις διαθέσιμα όλα τα δεδομένα. Αν κάποιος είναι άρρωστος, θα πρέπει να δει γιατρό για να τον εξετάσει. Αν κάποιος έχει προβλήματα νομικής φύσεως, θα πρέπει να μιλήσει με δικηγόρο.

Και το ίδιο ισχύει και για άλλες συμβουλές, όπως οικονομικών θεμάτων, για δίαιτες, για συμπληρώματα διατροφής, για προγράμματα εκγύμνασης, ακόμη και για οικογενειακά προβλήματα.

8. Διαγωνισμοί

Μην ποστάρεις διαγωνισμούς, ειδικά αν δεν φαίνονται και πολύ… νορμάλ. Σε γενικές γραμμές, οι διαγωνισμοί δεν θα σου ζητήσουν να κάνεις share κάποιο post και, αν το κάνουν, κακό του κεφαλιού τους, γιατί είναι αποδεδειγμένο πως όσοι το κάνουν συστηματικά, τρώνε block γιατί εκνευρίζουν τους υπόλοιπους. Επίσης, πολλοί από αυτούς τους «διαγωνισμούς» είναι απάτες που σκοπό έχουν απλά να κάνουν τσάμπα διαφήμιση (στην καλύτερη περίπτωση), να μαζέψουν ακολούθους (στην ελαφρώς χειρότερη) ή να κοροϊδέψουν τον κόσμο και να «φάνε» λεφτά (στην πολύ χειρότερη).

Απλά, αν σου ζητείται share ή προσωπικές πληροφορίες, μην συμμετέχεις.

9. Εσωτερικές πληροφορίες

Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα. Αν έχεις γνώση τέτοιων πραγμάτων από την εταιρεία που εργάζεσαι, σε καμία περίπτωση μην τα ποστάρεις σε social media. Για παράδειγμα, μπορεί να γνωρίζεις επικείμενη μείωση τιμής σε κάποιο προϊόν, επικείμενη απόλυση κάποιου ατόμου στην εταιρεία σου, ακόμη και κάποια λεπτομέρεια για τη στρατηγική της εταιρείας στο μέλλον. Διαρροή τέτοιων πληροφοριών μπορεί να σε βάλει σε σοβαρούς μπελάδες.

10. Οτιδήποτε άλλο δεν ανήκει στο κοινό

Ο υπ’ αριθμόν ένα κανόνας των social media είναι: «μην ποστάρεις πράγματα τα οποία δεν πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος». Εάν νιώθεις την ανάγκη να πεις χρόνια πολλά στο παιδί σου μέσω Facebook δημοσίως (αλήθεια το παιδί σου έχει Facebook για να το δει;), απλά και μόνο για να σου ευχηθούν άνθρωποι που ούτε καν ξέρεις, ή ακόμα χειρότερα να ποστάρεις το θάνατο συγγενικού σου προσώπου για να δεχθείς συλλυπητήρια από αγνώστους, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά!

Στο Internet, άπαξ και ανέβει κάτι, δεν κατεβαίνει ποτέ. Ακόμη κι αν το σβήσεις, ακόμη κι αν το έχεις περιορίσει σε μόνο φίλους, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζεις ποιος άλλος το έχει δει και ποιος άλλος έχει λάβει αντίγραφο.

Θα πρέπει να θεωρείς πως, ό,τι ανεβαίνει στο Internet, μένει για πάντα εκεί. Μην ποστάρεις πράγματα που δεν θα έβαζες σε ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας, για παράδειγμα. Και μην εκθέτεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου στο Internet, απλά για μερικά likes. Όπως δεν θα πήγαινες στην πλατεία Συντάγματος να κάνεις το ίδιο, απλά για να σου πουν οι περαστικοί «μπράβο», μην το κάνεις online!