7
Τεχνολογία

Τι ξέρουν για σένα; Ξεκαθαρίζουμε την κατάσταση

Τι ξέρουν για σένα; Ξεκαθαρίζουμε την κατάσταση
Μάθε όλα όσα γνωρίζουν για σένα και τις συνήθειές σου, Facebook και Google και δες πώς θα τις διαγράψεις.

Ήδη γνωρίζεις ότι το Google και το Facebook έχουν αρκετές πληροφορίες για σένα και τις συνήθειές σου, συλλέγοντας στοιχεία από τις αναζητήσεις σου. Ωστόσο, έχεις ποτέ συνειδητοποιήσει το πόσο καλά γνωρίζουν σχεδόν κάθε σου κίνηση; Διάβασε παρακάτω και μάθε τα πάντα.

Η Google ξέρει που βρίσκεσαι 

Το Google app αποθηκεύει την τοποθεσία σου κάθε φορά που ενεργοποιείς το location στη συσκευή σου. Έτσι μπορείς να δεις με χρονολογική σειρά που βρισκόσουν από την πρώτη κιόλας μέρα που ξεκίνησες να χρησιμοποιείς το Google στο κινητό σου. Για να διαγράψεις το ιστορικό κάνε κλικ στο https://www.google.com/locationhistory/delete?pb.

H Google γνωρίζει ό,τι έχεις αναζητήσει στο Internet

H Google αποθηκεύει το ιστορικό αναζήτησης σε όλες τις συσκευές σου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν διαγράψεις το ιστορικό σου σε μία συσκευή, ίσως συνεχίσουν να υπάρχουν αποθηκευμένα δεδομένα σε άλλες συσκευές. Κάνε κλικ εδώ για να δεις τη δραστηριότητά σου.

H Google ξέρει ποιες διαφημίσεις σε ενδιαφέρουν

Φυσικά και ξέρει, διότι έτσι κερδίζει χρήματα, η εταιρεία που προσφέρει εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί όλος ο πλανήτης. Με βάση κάποιες πληροφορίες για σένα, όπως η τοποθεσία, το φύλο, η ηλικία, τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα, το επάγγελμα, η οικογενειακή σου κατάσταση κ.λπ., η Google έχει δημιουργήσει ένα προφίλ με βάση το οποίο σου στέλνει στοχευμένες διαφημίσεις. Κάνε κλικ εδώ για να δεις και να ρυθμίσεις τα δεδομένα σου.

Η Google γνωρίζει όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς

Εκτός από τα παραπάνω δεδομένα, η Google αποθηκεύει και πληροφορίες για κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιείς. Ξέρει πόσο συχνά την χρησιμοποιείς, που βρίσκεσαι όταν την χρησιμοποιείς και με ποιον αλληλεπιδράς. Έτσι, γνωρίζει με ποιον μιλάς στο Facebook, σε ποια περιοχή βρίσκεσαι, τι ώρα κοιμάσαι κ.λπ. Δες εδώ ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό σου.

Η Google γνωρίζει το ιστορικό σου στο YouTube

Η Google αποθηκεύει όλο το ιστορικό σου στο YouTube, οπότε ίσως και να ξέρει τις μουσικές σου προτιμήσεις, τα πολιτικά σου πιστεύω, τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις, αν αισθάνεσαι χαρούμενος, λυπημένος και πολλά ακόμα. Δες εδώ το ιστορικό των αναζητήσεών σου στο YouTube.

Το Google και το Facebook έχει για σένα δεδομένα πολλών MB

Τόσο το Google όσο και το Facebook σου δίνουν τη δυνατότητα να κατεβάσεις τα δεδομένα που έχουν αποθηκεύσει για σένα. Αυτά τα αρχεία περιλαμβάνουν, τα e-mails, τις επαφές σου, τους φακέλους σου στο Google Drive, τα βίντεο που έχεις παρακολουθήσει στο YouTube, τις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει με το κινητό σου, τις συνομιλίες σου στο Google hangout, τις αγορές που έχεις κάνει μέσω του Google και πολλά άλλα.

Φυσικά εκεί θα βρεις και όλα τα μηνύματα που έχεις στείλει ή σου έχουν στείλει στο Messenger, όλες τις επαφές του κινητού σου, καθώς και τα ηχητικά μηνύματα που έχεις στείλει. Κατέβασε τα δεδομένα σου από το Google εδώ και από το Facebook εδώ.

Το Facebook αποθηκεύει κάθε σου κίνηση

Το Facebook κρατάει ιστορικό και συλλέγει στοιχεία για σένα με βάση τα likes και τις συνομιλίες με τους φίλους σου. Γνωρίζει το πότε συνδέεσαι στην εφαρμογή, από ποιο μέρος και από ποια συσκευή ενώ αποθηκεύει ακόμα και τα stickers που στέλνεις και φυσικά όλες τις εφαρμογές που συνδέεις με τον λογαριασμό σου.

Όπως αναλύσαμε παραπάνω, Google και Facebook έχουν πρόσβαση σε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τις  υπηρεσίες τους, τόσο στο μικρόφωνο, όσο και στην κάμερα του υπολογιστή σου, στα mails σου, στα μηνύματά σου, στους φακέλους σου, στις φωτογραφίες και τα βίντεό σου. Πρακτικά δηλαδή, ακολουθούν και «παρακολουθούν» κάθε ψηφιακή σου κίνηση. Ωστόσο εξαρτάται από σένα το πότε θα θέσεις τα όριά σου. Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον χρησιμοποιείς Google account και Android συσκευές και Facebook.