16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Τι ξέρουν για σένα στο Facebook; Πώς να τα διαγράψεις όλα

Τι ξέρουν για σένα στο Facebook; Πώς να τα διαγράψεις όλα
Ένα νέο εργαλείο του Facebook επιτρέπει σε όλους να βλέπουν τι πληροφορίες μοιράζονται για τη δραστηριότητά σου οι εταιρείες. Το καλύτερο είναι ότι μπορείς να διαγράψεις τα πάντα.

Το Facebook είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο λατρεύουμε να… μισούμε. Αποτελεί την ενσάρκωση του «μεγάλου αδελφού», την πηγή του φόβου για το μέλλον όπου οι υπολογιστές (και όχι μόνο) γνωρίζουν τα πάντα για εμάς, αλλά ταυτοχρόνως και το ψηφιακό yin στο υλικό yang της ζωής μας.

Βέβαια, την κακή του φήμη το Facebook δεν την έχει αποκτήσει αδίκως. Έχει κατηγορηθεί για πολλά πράγματα, και η πραγματικότητα είναι πως έχει βρεθεί ένοχο για… ακόμη περισσότερα! Οι διαρροές είναι πολλές και αποδεικνύεται συνεχώς πως εμείς, οι χρήστες του Facebook, δεν είμαστε οι πελάτες αλλά το ίδιο το προϊόν! Αυτό που εκμεταλλεύεται, αυτό που πουλάει το Facebook είναι τα ίδια μας τα προσωπικά δεδομένα!

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει την κοινή γνώμη, όμως, ο ίδιος ο Mark Zuckerberg, ο ιδρυτής και CEO του Facebook, ανακοίνωσε σε ένα σχετικά σύντομο post την ενεργοποίηση ενός εργαλείου μέσα στο Facebook, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δουν όλες (;) τις εταιρείες που έχουν «κοιτάξει» την κίνησή τους στο Facebook – ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούν το ίδιο το Facebook. Με άλλα λόγια, μπορείς να δεις ποιες εταιρείες σε έχουν «κατασκοπεύσει» καθώς κινείσαι στο Internet, μέσω του Facebook.

Το όνομα του εργαλείου αυτού είναι Off-Facebook activity. Όπως προείπαμε, είναι όλες οι πληροφορίες οι οποίες καταγράφονται από άλλα sites ή και apps, και οι οποίες πληροφορίες επιστρέφουν στο Facebook.

Τι μπορείς να κάνεις

Ακόμη καλύτερα, υπάρχει η δυνατότητα για να σβήσεις αυτές τις πληροφορίες μέσω του Clear History, ειδικά αν βλέπεις συνεχώς διαφημίσεις για πράγματα τα οποία δεν σε ενδιαφέρουν και τα οποία βασίζονται σε κάτι που έψαξες ή επισκέφθηκες κάποτε.

Εκτός της εκκαθάρισης, το νέο αυτό εργαλείο περιλαμβάνει και άλλες επιλογές, όπως το να δεις τις πληροφορίες που σου παρέχει ανά κατηγορία ή ακόμη και να τις κατεβάσεις στον υπολογιστή σου, αλλά σου δίνει και επιλογές για το πως θες οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιούνται στο μέλλον.

Μπορείς να το βρεις στα Settings > Your Facebook Information > Off-Facebook Activity αν και, σε λίγο καιρό, θα εμφανιστεί μήνυμα σε όλους τους χρήστες για την ύπαρξη αυτής της νέας λειτουργίας.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως το εργαλείο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica το 2018· με άλλα λόγια, μάλλον, δεν έγινε από καλοσύνη. Ο Zuckerberg, βέβαια, στο blog του Facebook αναφέρει πως «το Off-Facebook Activity σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο διαφάνειας και ελέγχου» αλλά και πως «δουλεύαμε πάνω σε αυτό εδώ και καιρό, διότι έπρεπε να ξαναφτιάξουμε κάποια από τα συστήματά μας για να λειτουργήσει».

Παρόλα αυτά, το εργαλείο υπάρχει. Χρησιμοποίησέ το λοιπόν!