7
Τεχνολογία

Τι πρέπει να διαγράψεις από το κινητό σου εδώ και τώρα!

Τι πρέπει να διαγράψεις από το κινητό σου εδώ και τώρα!
Στα κινητά αποθηκεύονται ένα σωρό πληροφορίες. Κάποιες από αυτές αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Πώς να τα βρεις και πώς να τα διαγράψεις

Το κινητό είναι μια συσκευή την οποία έχεις πάντα μαζί σου. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει επέκταση του εαυτού σου και, πλέον, όταν βγαίνεις από το σπίτι, εκεί που παλιά έλεγες «γυαλιά, πορτοφόλι, κλειδιά», τώρα λες «γυαλιά, πορτοφόλι, κλειδιά, κινητό». Αυτή η «προσκόλληση» με το κινητό, πολλές φορές σε κάνει να ξεχνάς πως και το κινητό, όπως και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα, δεν είναι μέρος του σώματός σου αλλά μπορεί να το ξεχάσεις, να το χάσεις ή να σου το κλέψουν. Θα πρέπει, λοιπόν, να διασφαλίσεις πως, αν ποτέ συμβεί το… μοιραίο, να μην δώσεις σε όποιου τα χέρια καταλήξει, και τα «κλειδιά» για όλη σου την ψηφιακή και κανονική ύπαρξη, δηλαδή, κωδικούς, λογαριασμούς, προσωπικά δεδομένα, αρχεία κ.λπ.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας έχουν συγκεκριμένες υποδείξεις για το τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχεις στο κινητό μας. Σου μεταφέρουμε, λοιπόν, τις συμβουλές των ειδικών για το τι πρέπει να σβήσεις πάραυτα από το κινητό σου.

Αποθηκευμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών

Οι περισσότεροι εξ ημών επιλέγουμε να κρατήσουμε αποθηκευμένες τις πληροφορίες των πιστωτικών μας καρτών, όπως και τα usernames και passwords, για διάφορες υπηρεσίες, apps και sites, είτε λόγω βαρεμάρας είτε λόγω ευκολίας, για να ολοκληρώνουμε γρήγορα τις όποιες αγορές μας. Υπάρχουν πολλά sites τα οποία προσπαθούν (και κάποια πετυχαίνουν) να κάνουν το Android να συμπληρώνει αυτομάτως, όχι μόνο κάποιο username και password, αλλά και στοιχεία πιστωτικών καρτών, χωρίς να το καταλάβει ο χρήστης. Διέγραψε άμεσα, λοιπόν, όλα τα αποθηκευμένα στοιχεία πληρωμών και πρόσεχε σε τι sites μπαίνεις. Ακόμη καλύτερα, μην αποθηκεύεις ποτέ τέτοια στοιχεία στο κινητό σου.

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βίντεο

Αυτό εμπίπτει στην κατηγορία «εννοείται». Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός ή επιστήμονας ασχολούμενος με την ασφάλεια για να το γνωρίζεις. Απλά μην κρατάς τέτοιου είδους υλικό στο κινητό σου, ακόμη κι αν ο λόγος είναι, απλά, για να παρακολουθείς την πρόοδό σου στο γυμναστήριο! Όπως έγινε φανερό πριν λίγα χρόνια με τη μαζική διαρροή αποκαλυπτικών φωτογραφιών και βίντεο από πάμπολλες διασημότητες και των δύο φύλων, η καλύτερη μέθοδος προφύλαξης είναι, απλά, να μην υπάρχουν σε σημεία προσβάσιμα από το Internet.

Passwords

Πολλοί χρησιμοποιούν το κινητό ως σημειωματάριο, και κρατάνε όλα τους τα passwords, τα usernames και άλλα στοιχεία, χύμα εκεί, σκεπτόμενοι πως το κινητό είναι το μόνο πράγμα που έχουν πάντοτε μαζί. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα… αμαρτήματα, αφού εάν το κινητό σου πέσει στα χέρια οποιουδήποτε, ουσιαστικά του έχεις παραδώσει τα πάντα στο πιάτο.

Αν θες να κάνεις κάτι τέτοιο, τουλάχιστον κατέβασε κάποιο εξειδικευμένο app για αυτή τη δουλειά, όπως το KeePass, το οποίο κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα και το μόνο που θα χρειάζεται να θυμάσαι είναι το master password.

Apps που δεν χρησιμοποιείς

Απεγκατέστησε οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς από το κινητό σου. Εκτός του ότι καταλαμβάνουν πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο, τα περισσότερα έχουν κάποιο τμήμα τους να τρέχει επί μονίμου βάσεως, είτε το χρησιμοποιείς είτε όχι, κάτι που αδειάζει τη μπαταρία πιο γρήγορα, αλλά και «τρώει» πολύτιμη μνήμη. Για να μην αναφέρουμε πως μπορεί να σπαταλάς megabytes κατεβάζοντας updates για apps που δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ. Κάνε συνήθεια την τακτική εκκαθάριση των apps!