7
Τεχνολογία

Το Fiber to the Home έρχεται

Το Fiber to the Home έρχεται
Τι είναι το Fiber to the home και τι ακριβώς θα αλλάξει στη ζωή σου όταν η οπτική ίνα φτάσει μέχρι το σπίτι σου; Ετοιμάσου για διαστημικές ταχύτητες!

Σε αντίθεση με τα καλώδια χαλκού όπου τα δεδομένα ταξιδεύουν με τη μορφή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής ισχύος, στις οπτικές ίνες, τα δεδομένα βρίσκονται κωδικοποιημένα σε παλμούς φωτός, τα οποία ταξιδεύουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η αντικατάσταση του χαλκού από την οπτική ίνα έχει φέρει επανάσταση στις ταχύτητες μετάδοσης, εξασφαλίζοντας 100 και 200 Mbps, εκεί που με το VDSL πιάνεις ταχύτητες έως 24 Mbps και μάλιστα όχι εγγυημένες (το περίφημο «έως»).

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την τεχνολογία vectoring όπου η οπτική ίνα φτάνει μέχρι την καμπίνα (Fiber to the Cabinet) και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το κτήριο (Fiber to the Building). Ο απώτερος σκοπός δεν είναι άλλος από το Fiber to the Home, όπου η οπτική ίνα μπαίνει στο διαμέρισμα ή το γραφείο του συνδρομητή και φτάνει μέχρι το router. Εκεί οι ταχύτητες πραγματικά θα εκτοξευτούν στο… διάστημα.

Και επειδή η οπτική ίνα δεν επηρεάζεται από την απόσταση, όπως ο χαλκός, η ταχύτητα με μια σύνδεση Gigabit Fiber, θα είναι 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή των 50Mbps που έχεις σήμερα. Η κατάσταση αυτή, θα σημάνει την έναρξη μιας νέας γενιάς υπηρεσιών με κυρίαρχο το βίντεο, το οποίο έχει πολλές απαιτήσεις σε bandwidth. Όταν αποκτήσεις FTTH, το streaming βίντεο ποιότητας 4Κ θα είναι πλέον κάτι συνηθισμένο, ενώ οι cloud υπηρεσίες, οικιακές και εταιρικές θα ξεφύγουν για πάντα από το πρόβλημα του «last mile». Επιπλέον, ειδικά για τους οικιακούς χρήστες, θα γίνει εφικτή η ταυτόχρονη χρήση δημοφιλών εφαρμογών, όπως hd video streaming, on-line gaming, cloud uploading κ.λπ. ενώ για πρώτη φορά θα δούμε εξωτικές τεχνολογίες όπως το 3D VR να γίνονται mainstream.

Η οπτική ίνα τα χωράει όλα!

Ο δρόμος για το FTTH έχει ήδη ξεκινήσει με την COSMOTE να έχει ήδη στα σκαριά επενδυτικό πλάνο δικτύων νέας γενιάς ύψους 2 δις ευρώ έως το 2022. Μέχρι τότε το FTTH θα έχει φτάσει σε 1 εκατομμύρια σπίτια στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία θα καλύψει με οπτική ίνα εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.

Έχοντας επιτύχει χωρική πολυπλεξία περισσότερων οπτικών ινών σε ένα καλώδιο, επιτυγχάνεται μεγαλύτερο bandwidth σε μικρότερη διάμετρο καλωδίου. Πιο συγκεκριμένα, το καλώδιο 96 οπτικών ινών που χρησιμοποιεί ο ΟΤΕ έχει εξωτερική διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 7,0 mm.