7
Τεχνολογία

Υποπτεύεσαι ότι έχεις πέσει θύμα hacker; Μπορείς να το ανακαλύψεις

Υποπτεύεσαι ότι έχεις πέσει θύμα hacker; Μπορείς να το ανακαλύψεις
Εάν νομίζεις ότι το κινητό σου έχει πέσει θύμα hacker, υπάρχουν τρόποι να το ελέγξεις με μια εφαρμογή anti-hacker.

Η ιστορία με τους hackers δεν είναι καινούρια. Εδώ και δεκαετίες ακούμε ιστορίες τρόμου για κακούς τύπους, διάνοιες της πληροφορικής, οι οποίοι μπαίνουν σε συστήματα υπολογιστών, σπάνε κωδικούς και κλειδώματα, καταστρέφουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους και, προφανώς, κλέβουν χρήματα και στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Τώρα τελευταία, εκτός από το hacking μεγάλων υπηρεσιών και εταιρειών, στο στόχαστρο έχουν μπει και τα smartphones. Εκτός των μεγάλων στόχων, οι hackers έχουν καταλάβει πως μπορούν να βγάλουν λεφτά ακόμη και από τον απλό κοσμάκη, υποκλέπτοντας δεδομένα. Όπως και στους υπολογιστές, έτσι και στα smartphones υπάρχουν κακόβουλα προγράμματα τα οποία μπαίνουν στη συσκευή σου, κρύβονται και παραμένουν αθέατα, στέλνοντας τα δεδομένα σου στους hackers χωρίς εσύ να καταλαβαίνεις τίποτα.

Το ερώτημα εδώ είναι «πως μπορώ να ελέγξω αν το κινητό μου έχει ‘μολυνθεί’ από κακόβουλο λογισμικό»; Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά ειδικά προγράμματα, αλλά εδώ θα εστιάσουμε σε ένα, το Certo AntiSpy, το οποίο λειτουργεί σε iPhones.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το πρόγραμμα είναι το ότι… δεν είναι app για το iPhone, αλλά κανονικό πρόγραμμα για Macintosh ή Windows PC. Και έχει μια και μοναδική απαίτηση: ένα backup του iPhone σου – αλλά λειτουργεί το ίδιο καλά και σε iPods και iPads. Για να πάρεις backup ολόκληρη τη συσκευή σου, μπορείς να ακολουθήσεις τις επίσημες οδηγίες της Apple από εδώ.

Το Certo AntiSpy θα αναλύσει το αρχείο με το backup και θα ψάξει για πιθανές ενδείξεις εισβολής, όπως για το εάν οι περιορισμοί ασφαλείας έχουν αρθεί στη συσκευή, κάτι το οποίο υποδηλώνει εγκατάσταση προγράμματος spyware. Μπορεί να δει ποια apps έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνο, στην κάμερα ή στα δεδομένα του GPS του κινητού, αν υπάρχουν εγκατεστημένα προγράμματα υποκλοπής ή αν κάποιος σε παρακολουθεί μέσα από το iPhone σου.

Βέβαια, μιλήσαμε για iPhones αλλά υπάρχει και έκδοση του Certo και για Android, το Mobile Security. Βέβαια, λόγω των διαφορών στη λειτουργία των συσκευών Android, εδώ το Certo λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο· η ασφάλεια που προσφέρει, όμως, είναι ίδια.