7
Τεχνολογία

Ύποπτο; Ανάφερέ το

Ύποπτο; Ανάφερέ το
Τώρα είναι πιο εύκολο από ποτέ να αναφέρεις ένα site που μοιάζει ύποπτο. Μάθε για τα Google Safe Browsing και Suspicious Site Reporter.

Δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά σου συμβαίνει, αλλά στη σημερινή εποχή η πλοήγηση στο Internet είναι σαν να κάνεις βραδινή βόλτα σε μια άγνωστη πόλη: αν μείνεις στις μεγάλες λεωφόρους και τους φωταγωγημένους δρόμους, κατά πάσαν πιθανότητα είσαι ασφαλής, αλλά αν αποφασίσεις να κόψεις δρόμο σε κάποιο στενό, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για την σωματική σου ακεραιότητα. Αν όμως υπήρχε κάποιος τρόπος να «μαρκάρεις» αυτά τα ύποπτα ιντερνετικά μονοπάτια, έτσι ώστε να προφυλάξεις τους υπόλοιπους;

Η Google το έκανε!

Η λύση της Google «σπάει» σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι ένα extension για τον Chrome, το οποίο σου επιτρέπει να αναφέρεις ύποπτα sites. Το δεύτερο μέρος είναι μια λειτουργία η οποία θα προσπαθήσει να κρατήσει τους χρήστες του Chrome μακριά από τέτοια ύποπτα sites.

Google Safe Browsing

Αυτό είναι το δεύτερο μισό της λύσης της Google: η εταιρεία διατηρεί μια μαύρη λίστα με ιστοσελίδες γνωστές για το ότι είναι πηγές malware ή phishing. Ο χρήστης του Chrome που θα προσπαθήσει να συνδεθεί με αυτές, θα δει μια προειδοποιητική σελίδα.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το σύστημα αυτό προστατεύει δισεκατομμύρια συσκευές επί καθημερινής βάσης, μιας και δεν περιορίζει τη χρήση μόνο στο Chrome, αλλά διαθέτει τα… μαύρα της κατάστιχα και σε όποιον άλλον θέλει να τη χρησιμοποιήσει. Η Google αναφέρει πως το Safe Browsing αναλύει sites χρησιμοποιώντας τους web crawlers που η εταιρεία χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει τις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιεί στο search.

Suspicious Site Reporter

Το πρώτο μισό, όμως, είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον. Μιας και καμία εταιρεία στον κόσμο, ούτε καν η κολοσσιαία Google, δε μπορεί να ψάχνει ολόκληρο το Internet συνεχώς για να εντοπίσει οτιδήποτε κακόβουλο, η εταιρεία δημιούργησε ένα extension για τον Chrome, το Suspicious Site Reporter, το οποίο επιτρέπει σε καθέναν από τα εκατομμύρια των χρηστών του Chrome να αναφέρουν τις ύποπτες ιστοσελίδες στο Google Safe Browsing. Με αυτό τον τρόπο, η Google αποκτά έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι σερφάρουν στο Internet καθημερινά, βλέπουν δισεκατομμύρια σελίδες κάθε μέρα (συνολικά) και ελέγχουν ένα απείρως μεγαλύτερο τμήμα του Internet από ότι θα μπορούσε να ελέγξει ακόμη και ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής της Google.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

Για να αξιοποιήσεις το Google Safe Browsing, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε. Τόσο ο Chrome, όσο και ο Firefox αλλά και οι υπόλοιποι γνωστοί browsers χρησιμοποιούν τις λίστες του Safe Browsing και ελέγχουν τα μέρη που επισκέπτεσαι.

Αν βέβαια θες να βάλεις κι εσύ το ψηφιακό σου λιθαράκι στην προστασία του internet, τότε θα πρέπει να κατεβάσεις το εν λόγω extension από εδώ και βέβαια να χρησιμοποιείς Chrome. Για την ώρα, δεν υπάρχει ανάλογο add-on / plug-in / extension για τον Firefox και τους άλλους browsers, αλλά αυτό πιθανότατα θα αλλάξει.

Στον Chrome, λοιπόν, το νέο extension προσθέτει ένα μικρό εικονίδιο δίπλα στη μπάρα, το οποίο σου επιτρέπει να στείλεις την αναφορά σου στη Google δηλώνοντας τι νομίζεις πως δεν πάει καλά με το site που επισκέφθηκες – και η Google θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Προφανώς δεν πρόκειται να ανταμειφθείς αν όντως το site που έκανες report είναι κακόβουλο· απλά θα έχεις τη συνείδησή σου καθαρή πως έκανες κι εσύ μια μικρή συνεισφορά στο να είναι λίγο πιο «καθαρό» και ασφαλές το Internet.