7
Τεχνολογία

Έλεγχος χωρίς… χέρια

Έλεγχος χωρίς… χέρια
Τα νέα Pixel 4 που ανακοίνωσε η Google θα είναι τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν τεχνολογία ραντάρ για να αντιλαμβάνονται τα νεύματα των χεριών αλλά και την παρουσία του ιδιοκτήτη τους. Πώς ακριβώς λειτουργεί και πώς θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τα κινητά μας;

Αν πίστευες πως τα έχουμε δει όλα στα smartphones, κάνεις μεγάλο λάθος. Σχεδόν τόσο μεγάλο, όσο κάναμε όλοι μας, όταν σκεφτόμασταν κινητό πριν δούμε το πρώτο smartphone. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και οι ερευνητές στη Google, όταν δούλευαν πάνω στο Project Soli.

Η ιστορία ξεκίνησε με την παρουσίαση του νέου Pixel 4 και της νέας λειτουργίας του, του Motion Sense, μιας τεχνολογίας «ραντάρ»”, η οποία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο χειρισμού ενός smartphone.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, όμως, δε μιλάμε για τον απλό, καθημερινό, χειρισμό του smartphone, αλλά για κάτι περισσότερο ειδικό. Το οποίο, όμως, όπως συχνά συμβαίνει σε λίγο καιρό μπορεί να γίνει πάρα πολύ γενικό, αν οι developers το αγκαλιάσουν και αν οι διάφοροι κατασκευαστές συσκευών Android το υιοθετήσουν. Τι είναι, λοιπόν, το Motion Sense;

Το Motion Sense είναι μια τεχνολογία η οποία επιτρέπει στο smartphone να «βλέπει» τις κινήσεις γύρω του και να καταλαβαίνει πράγματα. Η Google ισχυρίζεται πως το Motion Sense και το ραντάρ του προσφέρουν το γρηγορότερο και ασφαλέστερο face unlock που υπάρχει σε smartphone.

Επίσης ισχυρίζεται πως η τεχνολογία Motion Sense μπορεί να ανιχνεύσει πότε πας να πιάσεις το κινητό και να ετοιμαστεί να ξεκλειδώσει, ή απλά να μειώσει την ένταση κάποιου ξυπνητηριού ή υπενθύμισης, αν πας να το πιάσεις γι’ αυτό το λόγο.

Στην παρουσίαση του Pixel 4, οι υπεύθυνοι της Google έδειξαν πως μπορείς, μέσω του Motion Sense, να αλλάξεις τραγούδια χωρίς να ακουμπήσεις τη συσκευή, ενώ προσέθεσαν λίγο αργότερα, σε ένα post στο blog τους, πως θα μπορούσες επίσης να κλείσεις το ξυπνητήρι (κακή ιδέα) ή να απορρίψεις τηλεφωνικές κλήσεις. Από τότε, όμως, έχουν κυκλοφορήσει πολύ περισσότερες λειτουργίες, όπως η δυνατότητα ανέπαφου χειρισμού σε ένα παιχνίδι Pokémon, στο οποίο αλληλεπιδράς με το «πλάσμα» μέσω χειρονομιών.

Το Motion Sense είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων ερευνών της ομάδας Advanced Technology and Projects της Google, μέσω του Project Soli. Ο αρχικός στόχος του, βέβαια, ήταν η χρήση σε smartwatches και έξυπνα ηχεία, αλλά βλέπουμε πως η τεχνολογία τελικά ντεμπουτάρει στο Pixel 4. Βέβαια, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, η ομάδα συνεχίζει την έρευνα και σύντομα θα δούμε τη χρήση του και σε άλλες λειτουργίες και εφαρμογές, όπως παιχνίδια και apps γυμναστικής.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι υπεύθυνοι της Google αναφέρουν πως το Motion Sense μπορεί να απενεργοποιηθεί, ενώ όλες οι διεργασίες αναγνώρισης κινήσεων γίνεται τοπικά, χωρίς να γίνεται καμία μεταφορά δεδομένων στους servers της Google.