8
Ψυχαγωγία

Έξυπνα γυαλιά για ποδηλάτες (και όχι μόνο)

Έξυπνα γυαλιά για ποδηλάτες (και όχι μόνο)
Χρήσιμες πληροφορίες κατευθείαν μπροστά στο οπτικό σου πεδίο. Για να μην αποσπάται η προσοχή σου και να έχεις τα μάτια σου συνεχώς στο δρόμο.

Από τη δεκαετία του ‘80 και τις γνωστές ταινίες με αεροπλάνα – ποιος μπορεί να ξεχάσει το Top Gun ή το Iron Eagle – είχαμε μάθει το σύστημα HUD, αυτό που οι πιλότοι έβλεπαν μπροστά τους τα κινούμενα στόχαστρα και τις λοιπές πληροφορίες, σε μια διάφανη οθόνη. Από τότε, αν και αρκετές φορές εμφανίστηκαν τέτοια συστήματα σε πειραματικό επίπεδο, το HUD, όμως έμεινε στα μαχητικά αεροσκάφη. Μέχρι σήμερα.

Η Solos, η μητρική εταιρεία της οποίας ειδικεύεται σε μικρο-οθόνες τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση, φέρνει μια μοναδική τεχνολογία στην αγορά, για χρήση αθλητική. Στον τομέα των wearables, αυτό αποτελεί μια πρωτοποριακή πρόταση, καθώς σου παρέχει τη δυνατότητα να έχεις πρόσβαση σε δεδομένα, χωρίς να γυρίσεις το βλέμμα σου αλλού. Το σύστημα ονομάζεται, Solos Smart Glasses. Τι είναι; Απλά, ένα ζευγάρι γυαλιά αθλητικών προδιαγραφών, τα οποία διαθέτουν σύστημα προβολής μπροστά από το δεξί μάτι. Το σύστημα αυτό συνεργάζεται με smartphones, τόσο Android όσο και iPhones, και αναλαμβάνει να προβάλλει δεδομένα όπως ρυθμός, καρδιακοί παλμοί, ταχύτητα ή ισχύς, μπροστά στο οπτικό σου πεδίο. Ο κύριος στόχος του είναι ποδηλάτες, αν και λειτουργεί μια χαρά και για δρομείς.

Ως σχεδίαση μοιάζει (πολύ) με το σύστημα Google Glass, αλλά με πιο εξειδικευμένη στόχευση. Τα γυαλιά είναι κάπως πιο ογκώδη από το συνηθισμένο, μιας και πρέπει να φιλοξενήσουν και τα αναγκαία κυκλώματα, αλλά το βάρος τους είναι μόλις 65 γραμμάρια. Επίσης, θα πρέπει να έχεις και τους αντίστοιχους αισθητήρες για να λειτουργήσει, αλλά η σύνδεση, μέσω του app, με αυτούς είναι απλή, μέσω Bluetooth ή ANT+.

Το κύριο πλεονέκτημα του συστήματος είναι προφανές, ειδικά για τους ποδηλάτες: δεν χρειάζεται να σκύψουν το κεφάλι για να δουν την οθόνη του συστήματος που τους δίνει ταχύτητα ή ρυθμό, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά σε δύσκολες διαδρομές υψηλής ταχύτητας. Επίσης, αν έχεις βάλει κάποια συγκεκριμένη διαδρομή στον πλοηγό, τα γυαλιά θα σε ειδοποιήσουν πότε πρέπει να στρίψεις και θα σου δώσουν ακόμη και τα ονόματα των οδών, αν το θέλεις.

Και βέβαια, συνεργάζονται και με ειδικά apps και υπηρεσίες για σοβαρούς αθλητές και μπορούν να σου παρέχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες, όπως αν ο ρυθμός σου είναι μέσα στα όρια του προγράμματος προπόνησης που ακολουθείς.

Λοιπόν, τα Solos Smart Glasses σίγουρα δεν είναι για όλους. Το σύστημα της Solos, όμως, έχει πολύ μεγάλη χρηστικότητα για όσους ξέρουν τι θα το κάνουν. Δεν είναι φθηνό, οπότε όσοι θα δώσουν τα 500 δολάρια που κοστίζει, σίγουρα θα το δουν ως σοβαρή επένδυση και όχι ως gadget.