1015
Smart Cities

Έξυπνες πόλεις. Τι είναι και πώς μας διευκολύνουν;

Έξυπνες πόλεις. Τι είναι και πώς μας διευκολύνουν;
Μια έξυπνη πόλη χρησιμοποιεί τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, την ανταλλαγή πληροφοριών με το κοινό και την παροχή καλύτερης ποιότητας κρατικών υπηρεσιών και ευημερίας των πολιτών. Στο παρόν άρθρο εξετάζουμε τις τεχνολογίες και παραδείγματα εφαρμογών στην πράξη.

Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι απλώς μια ιδέα ή ένα όνειρο του μέλλοντος. Χάρη στις εξαιρετικά καινοτόμες λύσεις Internet of Things (IoT), πολλές είναι ήδη ενεργές και επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς.

Για παράδειγμα, οι δημοτικές αρχές αξιοποιούν τις ασύρματες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας και ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWAN) για τη σύνδεση και τη βελτίωση της υποδομής, της αποτελεσματικότητας, της ευκολίας και της ποιότητας ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό: Τι είναι μια έξυπνη πόλη;

Μια έξυπνη πόλη είναι στην ουσία ένα πλαίσιο, που αποτελείται κυρίως από Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), για την ανάπτυξη και προώθηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της αστικοποίησης.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του πλαισίου ΤΠΕ είναι ένα έξυπνο δίκτυο συνδεδεμένων αντικειμένων και συσκευών (γνωστό και ως ψηφιακή πόλη) που μεταδίδει δεδομένα χρησιμοποιώντας ασύρματη τεχνολογία και το cloud.

Οι έξυπνες πόλεις χρησιμοποιούν μια ποικιλία λογισμικού, interface χρήστη και δικτύων επικοινωνίας παράλληλα με το Internet of Things για να προσφέρουν συνδεδεμένες λύσεις για το κοινό. Από αυτά, το IoT είναι το πιο σημαντικό. Πρόκειται για ένα δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών που επικοινωνούν και ανταλλάσσουν δεδομένα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από οχήματα μέχρι οικιακές συσκευές και αισθητήρες στο δρόμο. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτές τις συσκευές αποθηκεύονται στο cloud ή σε servers για να επιτρέψουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και να προσφέρουν οικονομικά οφέλη και βελτιώσεις στη ζωή των πολιτών.

Πολλές από τις συσκευές IoT χρησιμοποιούν τεχνολογία edge computing που διασφαλίζει ότι μόνο τα πιο σχετικά και σημαντικά δεδομένα παρέχονται μέσω του δικτύου επικοινωνίας. Επιπλέον, εφαρμόζεται ένα σύστημα ασφαλείας για την προστασία, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της μετάδοσης δεδομένων από το δίκτυο έξυπνης πόλης και την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στο δίκτυο IoT της πλατφόρμας δεδομένων της πόλης.

Οι εφαρμογές IoT που βασίζονται στο cloud λαμβάνουν, αναλύουν και διαχειρίζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσουν τους δήμους, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Οι πολίτες αλληλοεπιδρούν με τα έξυπνα οικοσυστήματα των πόλεων με διάφορους τρόπους χρησιμοποιώντας το smartphone τους, τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα ή τα σπίτια τους. Έτσι οι κοινότητες μπορούν να βελτιώσουν τη διανομή ενέργειας, να βελτιώσουν τη συλλογή απορριμμάτων, να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα με τη βοήθεια του IoT.

Παραδείγματα

  • Τα συνδεδεμένα φανάρια λαμβάνουν δεδομένα από αισθητήρες και αυτοκίνητα που προσαρμόζουν τον ρυθμό και το χρόνο φωτός για να ανταποκρίνονται στην κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
  • Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα μπορούν να επικοινωνούν με παρκόμετρα και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και να κατευθύνουν τους οδηγούς στο πλησιέστερο διαθέσιμο σημείο.
  • Οι έξυπνοι κάδοι στέλνουν αυτόματα δεδομένα σε εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων και προγραμματίζουν την παραλαβή όπως απαιτείται σε σχέση με ένα προσχεδιασμένο χρονοδιάγραμμα.
  • Το smartphone των πολιτών γίνεται η κινητή άδεια οδήγησης και η ταυτότητα με ψηφιακά διαπιστευτήρια, γεγονός που επιταχύνει και απλοποιεί την πρόσβαση στις υπηρεσίες της πόλης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.