1015
Smart Cities

Έξυπνη διαχείριση κυκλοφορίας

Έξυπνη διαχείριση κυκλοφορίας
Ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει μια σύγχρονη πόλη του 21ου αιώνα είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας. Η σύγχρονη τεχνολογία εξασφαλίζει λιγότερα μποτιλιαρίσματα, διοχετεύοντας έξυπνα την κίνηση σε δρόμους με λιγότερη κυκλοφορία. Το αποτέλεσμα είναι γρήγορες, ασφαλέστερες μετακινήσεις και λιγότερες εκπομπές καυσαερίων.

Ο σημερινός κυκλοφοριακός σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότερη χρήση των υφιστάμενων πυκνοκατοικημένων περιοχών για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Η κατανομή του κυκλοφοριακού όγκου είναι επίσης ευεργετική για το περιβάλλον. Οι λύσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που ασχολούνται με το θέμα της έξυπνης διαχείρισης κυκλοφορίας σχεδιάζονται με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της κινητικότητας, τη διασφάλιση μεγαλύτερης ασφάλειας για όσους βρίσκονται στο δρόμο και τη μείωση της ρύπανσης που προκαλούν τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Οι διαθέσιμες λύσεις μπορούν να μετρήσουν υπερβολικές ταχύτητες, να καθορίσουν κατηγορίες οχημάτων, να καταγράψουν παραβιάσεις του κόκκινου σηματοδότη, να εφαρμόσουν απαγορεύσεις διέλευσης και να εξασφαλίσουν τη σωστή χρήση των λωρίδων. Επιπλέον, συγκεντρώνουν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τη διαμόρφωση της ροής της κυκλοφορίας, η οποία βοηθά στην αλλαγή της διαδρομής των οχημάτων για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά, καθώς οι πιο προηγμένες και ολοκληρωμένες λύσεις βοηθούν επίσης στην είσπραξη διοδίων σε συγκεκριμένους δρόμους ή τμήματα δρόμων, γνωστά ως αστικά διόδια. Η απαγόρευση διέλευσης για συγκεκριμένες κατηγορίες και τύπους οχημάτων αποτελεί επίσης μέρος των σημαντικών πλεονεκτημάτων της έξυπνης πόλης και μπορεί να επιβληθεί με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Για όλα αυτά βεβαίως είναι απαραίτητο να μπορεί να γίνεται καταγραφή του όγκου της κίνησης σε πραγματικό χρόνο. Τα συστήματα παρακολούθησης της κυκλοφορίας καταγράφουν τη ροή της κυκλοφορίας σε διαφορετικές λωρίδες κυκλοφορίας και προς τις δύο κατευθύνσεις οδήγησης. Αυτό επιτυγχάνεται με αισθητήρες IoT και κάμερες. Στη συνέχεια τα δεδομένα, είτε επεξεργάζονται επί τόπου (λύσεις edge), είτε επιστρέφουν στο data center για περεταίρω επεξεργασία, ανάλυση και λήψη αποφάσεων, οι οποίες προφανώς λαμβάνονται real time από έξυπνους αλγόριθμους AI.

Η έξυπνη διαχείριση κυκλοφορίας είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα με πολλές παραμέτρους. Ένας τομέας εφαρμογής στην παρακολούθηση της κυκλοφορίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η διασύνδεση με άλλα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας, η οποία περιλαμβάνει την επικοινωνία κυκλοφοριακής συμφόρησης και την προσφορά εναλλακτικών διαδρομών. Τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή μέτρων που υποστηρίζουν τον έλεγχο της κυκλοφορίας. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη μείωση των ταχυτήτων, τη συλλογή διοδίων για συγκεκριμένους δρόμους και τη χρήση φραγμών εισόδου.

Η ισχύς των δεδομένων

Οι σύγχρονες τεχνολογίες έξυπνου ελέγχου κυκλοφορίας βοηθούν στην συλλογή πολύτιμων δεδομένων σε ό,τι αφορά την κίνηση, αλλά και το περιβάλλον όπως τα παρακάτω:

  • Δεδομένα κυκλοφορίας: Καταγραφή αριθμού οχημάτων ανά ώρα, μέση ταχύτητα ανά λωρίδα και τον αριθμό των μεγάλων οχημάτων ανά ώρα.
  • Δεδομένα αέρα (περιβαλλοντικά δεδομένα): Η κρίσιμη προστιθέμενη αξία των συστημάτων έξυπνης διαχείρισης κυκλοφορίας είναι η δυνατότητα λήψης περιβαλλοντικών δεδομένων. Αυτό περιλαμβάνει τη μέτρηση του διοξειδίου του αζώτου, του μονοξειδίου του αζώτου, του μονοξειδίου του άνθρακα, του όζοντος και των βλαβερών σωματιδίων. Δείτε εδώ με ποιον τρόπο η COSMOTE αξιοποιεί την τεχνολογία IoT για τη μέτρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων.
  • Δεδομένα οχήματος: Η καταγραφή των παραμέτρων του οχήματος είναι μια κλασική εφαρμογή. Εκτός από την ταχύτητα, μπορεί να καταγραφεί και η κατηγορία του οχήματος.