7
Τεχνολογία

Έρχεται μεγάλο update στα Windows 11. Τι θα περιλαμβάνει

Έρχεται μεγάλο update στα Windows 11. Τι θα περιλαμβάνει
Android apps, βελτιώσεις στην taskbar, ανασχεδιασμένα Windows apps είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που θα φέρει η μεγάλη αναβάθμιση που ετοιμάζει η Microsoft για τα Windows 11.

Η Microsoft δεν έχει σταματήσει την εξέλιξη των Windows 11 ούτε λεπτό. Ήδη από την κυκλοφορία τους, πριν λίγους μήνες, οι προγραμματιστές της εταιρείας από το Redmond είχαν προχωρήσει σε αλλαγές, οι οποίες σιγά σιγά άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω, μέσω του προγράμματος Insider της εταιρείας. Σε δοκιμαστικά builds των επόμενων εκδόσεων, είδαμε διάφορες αλλαγές και διορθώσεις, όμως ελάχιστες έχουν κυκλοφορήσει ως update. Τα Windows 11, όμως, δεν είναι ένα “ολοκληρωμένο” λειτουργικό· αντιθέτως, όπως έγινε και με τα Windows 10, οι αλλαγές θα συνεχίζονται για καιρό. Τώρα η Microsoft ετοιμάζει ένα μεγάλο πακέτο νέων χαρακτηριστικών και λειτουργιών, το οποίο έρχεται μέσω ενός μεγάλου update. Για να δούμε τι θα περιέχει!

Task Manager

Η διαχείριση εργασιών, το πρόγραμμα που ψάχνουμε όταν κολλήσει κάποιο πρόγραμμα, είναι από τα πιο χρήσιμα προγράμματα των Windows από… καταβολής σύμπαντος, αλλά και ένα από τα ελάχιστα προγράμματα που η Microsoft σπάνια πειράζει. Αφού είχε μείνει πρακτικά ανέγγιχτο μέχρι και τα Windows 7, ανανεώθηκε για τα Windows 8 και… έμεινε ανέγγιχτο μέχρι και την αρχική έκδοση των Windows 11. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα για ένα ακόμα facelift, με τη Microsoft να του δίνει ένα πιο σύγχρονο interface, το οποίο κουμπώνει με το interface άλλων προγραμμάτων στα Windows 11 (πχ Settings), ενώ θα υποστηρίζει και το dark mode.

Notepad

Ο… έσχατος των εσχάτων, το ταπεινό Notepad, πρόκειται να αναβαθμιστεί μετά από δεκαετίες – να υπενθυμίσουμε πως είχε μείνει πρακτικά ανέγγιχτο σχεδόν από τα Windows… 1, απλά ακολουθώντας τις όποιες αλλαγές έκανε η Microsoft στο interface των Windows. Ήρθε η ώρα, όμως, να αποκτήσει λίγες περισσότερες ικανότητες αλλά να περάσει και ένα “ρεκτιφιέ”. Η νέα έκδοση θα έρθει με καλύτερο pop-up menu στο δεξί κλικ, βελτιώσεις στα search / replace, πολύ περισσότερα επίπεδα στα undo και redo μιας και τώρα υποστηρίζει μόνο ένα, ενώ θα συνεργάζεται και με το dark mode των Windows! Δεν πρόκειται να αποκτήσει πιο ψαγμένες λειτουργίες, όμως, μιας και για (βασική) επεξεργασία κειμένου υπάρχει ακόμη το WordPad.

Volume

Όταν αλλάζεις την ένταση του ήχου πατώντας τα κατάλληλα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο, εμφανίζεται ένα overlay πάνω αριστερά στην οθόνη, το οποίο εμφανίζει μια κατακόρυφη μπάρα με την ένταση του ήχου. Αυτό μπορεί να ταίριαζε με τα Windows 10 αλλά δείχνει εντελώς παράταιρο στα Windows 11, με τις στρογγυλεμένες του γωνίες. Πλέον ο δείκτης αυτός θα αλλάξει σχήμα και χρώμα, θα αποκτήσει… καμπύλες, αλλά και θα μετακομίσει στο κέντρο της κάτω πλευράς της οθόνης – με άλλα λόγια, θα εμφανίζεται ακριβώς πάνω από την taskbar.

Media Player

Ο παλιός καλός Windows Media Player, το πρόγραμμα που ερχόταν με τα Windows από πολύ παλιά – και εξακολουθούσε και συνόδευε τα Windows μέχρι και σήμερα, απλά κανένας δεν τον είχε προσέξει – πρόκειται να… αναστηλωθεί και να αποκτήσει σύγχρονο interface. Ο σκοπός της Microsoft είναι να δημιουργήσει ένα απλό και γρήγορο πρόγραμμα για να αντικαταστήσει το Groove Music αλλά και το Films & TV, τα δύο μάλλον αποτυχημένα apps της Microsoft τα οποία έρχονται μαζί με τα Windows αλλά σχεδόν κανένας δεν τα χρησιμοποιεί. Ο νέος Media Player δεν φιλοδοξεί να έρθει φορτωμένος με ψαγμένες λειτουργίες τις οποίες δεν χρησιμοποιεί κανείς και οι οποίες βαραίνουν αναίτια το πρόγραμμα. Αντιθέτως, θα είναι ένα απλό media player, το οποίο θα μπορεί να παίζει τα πάντα, χωρίς φρου-φρου κι αρώματα, χωρίς όμως να του λείπουν και οι απαραίτητες λειτουργίες.

Android Apps

Αυτό που όλοι περιμένουν με μεγάλη αγωνία. Το υποσύστημα Windows Subsystem for Android δοκιμάζεται εδώ και μήνες και η Microsoft διορθώνει τα προβλήματα και τελειοποιεί τη λειτουργία του. Είναι έτοιμο για να δει το φως της ημέρας; Όλες οι ενδείξεις από το Redmond δείχνουν προς τα εκεί, οπότε μάλλον θα το δούμε κι αυτό σύντομα.