8
Ψυχαγωγία

Έρχεται το 8Κ

Έρχεται το 8Κ
Η εξέλιξη του 4Κ είναι (τι άλλο;) το 8Κ. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν και οι πρώτες τηλεοράσεις με την εξωπραγματική αυτή ανάλυση. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς μπορείς να δεις…

Ακόμη δεν προλάβαμε να δούμε το 4K καλά καλά – οι περισσότεροι εξ ημών δεν έχουμε ακόμη ούτε τηλεόραση 4K και κάποιοι ούτε Full HD – αλλά ήδη υπάρχει και το επόμενο βήμα: το 8K! Αν δεν ξέρεις τι είναι, κάνε μια βόλτα σε κάποιο κατάστημα με ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά είδη, καθώς οι πρώτες τηλεοράσεις 8Κ κυκλοφορούν ήδη.

Τι είναι το 8Κ;

Προφανώς, είναι το επόμενο βήμα: το 4Κ αντιστοιχεί σε διπλάσια ανάλυση από το απλό Full HD, το οποίο αντιστοιχεί σε ανάλυση 1920×1080, τόσο στον οριζόντιο, όσο και στον κατακόρυφο άξονα, άρα 3840×2160 pixels. Επομένως, το 8Κ είναι άλλη μια φορά διπλασιασμός ανάλυσης, άρα 7680×4320 pixels.

Προφανώς, λόγω του διπλασιασμού σε οριζόντιο και κατακόρυφο άξονα σημαίνει… τετραπλάσια ανάλυση συνολικά, δηλαδή τετραπλάσιο αριθμό από pixels. Αν το προτιμάς σε σχέση με το Full HD, μιλάμε για 16 φορές τον αριθμό των pixels (4 φορές στον οριζόντιο και 4 φορές στον κατακόρυφο άξονα). Μια τηλεόραση ή οθόνη Full HD αντιστοιχεί σε μόλις (!) 2 megapixels και κάτι, ενώ η 8K ξεπερνά τα 33 megapixels!

Αν, δε, το συγκρίνουμε με την «light» εκδοχή του Full HD, το γνωστό και ως HD-Ready (που αντιστοιχεί σε ανάλυση 1280×720), μια τηλεόραση 8Κ έχει ακριβώς… 36 φορές τον αριθμό των pixels (εξαπλάσια ανάλυση σε οριζόντιο και κατακόρυφο άξονα).

Προφανώς, για να απολαύσεις όλα αυτά τα εκατομμύρια pixels, θα χρειαστείς και ανάλογο υλικό. Δυστυχώς, η πρόοδος της τεχνολογίας των κατασκευαστών δε συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ή τα κινηματογραφικά studios. Αυτή τη στιγμή, ως γνωστόν, τα τηλεοπτικά κανάλια δεν διαθέτουν υλικό 4Κ, πόσο μάλλον 8Κ. Ακόμη και οι ταινίες δεν κυκλοφορούν σε ανάλυση 8Κ, ενώ και οι on-line υπηρεσίες video streaming on-demand δεν έχουν αρχίσει ακόμη να προσφέρουν ταινίες ή σειρές σε τέτοια ανάλυση, κάτι που ούτως η άλλως θα απαιτούσε σύνδεση άνω των 50Mbps. Εάν θες κι εσύ να αποκτήσεις τις σούπερ διαστημικές ταχύτητες που σου προσφέρει το υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών της COSMOTE κάνε κλικ εδώ για να δεις πώς θα το αποκτήσεις.

Όπως είναι φανερό, έχουμε ακόμη δρόμο, από πολλές απόψεις, μέχρι να είναι έτοιμη η αγορά για τη μετάβαση σε 8Κ. Από την άλλη, όμως, μόνο όταν οι καταναλωτές αρχίσουν και αγοράζουν τέτοιες τηλεοράσεις θα «πιεστούν» και όλοι οι υπόλοιποι να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες και προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η ποιότητα της εικόνας που προσφέρει μια τηλεόραση 8Κ με ανάλογο υλικό, είναι εκπληκτική. Αν είσαι κι εσύ από τους τυχερούς που έχουν επενδύσει σε μια τέτοια τηλεόραση, τότε μπορείς να μπεις στο YouTube και να ψάξεις για video 8Κ. Για παράδειγμα, δες το βίντεο που ανέβασαν οι αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού ISS, κάνοντας κλικ στο https://youtu.be/7k2uKb9vCOI.

Κλείνοντας να αναφέρουμε απλά πως, μπορεί η τεχνολογία 8Κ να είναι ακόμη πρώιμη, σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τηλεοράσεις 8Κ αποτελούν την κορυφή της τεχνολογίας από κάθε άποψη: panels, ηλεκτρονικά, επεξεργαστές, ποιότητα απεικόνισης. Ίσως περάσουν λίγα χρόνια μέχρι να κυκλοφορούν τα πάντα σε τέτοια ανάλυση, όμως αν θες την απολύτως κορυφαία ποιότητα εικόνας, ανεξαρτήτως κόστους, τότε μια τηλεόραση 8Κ είναι μονόδρομος.