7
Τεχνολογία

Έρχονται τα always-connected PCs

Έρχονται τα always-connected PCs
H Microsoft ανακοίνωσε ότι τα Windows 10 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επεξεργαστές ARM οδηγώντας στην κατασκευή φορητών υπολογιστών που θα μπορούν να λειτουργούν για μέρες και θα είναι μονίμως συνδεδεμένοι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, Microsoft και Qualcomm πραγματοποίησαν μια σημαντική ανακοίνωση στο Maui της Χαβάης. Οι δύο εταιρείες φαίνεται να μην έχουν και τόσα κοινά μεταξύ τους, αφού η πρώτη δημιουργεί τα Windows που τρέχουν σε PCs και οι δεύτερη επεξεργαστές για mobile συσκευές (που δεν τρέχουν Windows). Κι όμως, οι γίγαντες αυτοί της πληροφορικής θα συνυπάρξουν σε μια σειρά από νέα laptops, τα οποία θα έχουν επεξεργαστή ARM και Windows. Για αυτό το λόγο η νέα αυτή προσέγγιση των Windows, τα οποία μέχρι πρότινος έτρεχαν σε συστήματα με επεξεργαστές x86, ονομάστηκε «Windows on ARM».

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι ακριβώς σημαίνει αυτό για εσένα τον τελικό χρήστη, την απάντηση την έδωσαν οι δύο εταιρείες στην ανακοίνωσή τους. Ανέφεραν δηλαδή, ότι τα νέα Windows on ARM laptops θα είναι κανονικοί φορητοί υπολογιστές, οι οποίο όμως θα μπορούν να λειτουργούν για πολλές ώρες και παράλληλα θα είναι μόνιμα συνδεδεμένοι στο Internet. Εάν όλο αυτό σου θυμίζει το κινητό σου τηλέφωνο που χρησιμοποιείς καθημερινά, ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Smartphone και tablet που να διαρκεί μια και δύο μέρες υπάρχει, laptop όμως όχι. Μέχρι πρότινος…

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου στη σφαίρα της φαντασίας των Microsoft και Qualcomm, καθώς HP, Asus και Lenovo επέδειξαν τα πρώτα always connected-laptop τους που χρησιμοποιούσαν τον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 835. Όλες οι συσκευές ήταν 2-σε-1, δηλαδή laptops που μπορούσαν να μετατραπούν εύκολα σε tablet. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Windows 10 ήταν κανονικά, χωρίς κανέναν περιορισμό. Έτρεχαν κανονικά προγράμματα και ήταν μόνιμα συνδεδεμένα στο Internet χάρη στο ενσωματωμένο 4G modem του επεξεργαστή.

Η νέα αυτή γενιά των υπολογιστών θα ονομαστεί always connected PC, θα μπορούν να ανοίγουν στη στιγμή, θα είναι συνεχώς on-line, θα είναι πιο βολικά και ελαφριά και βεβαίως θα διαρκούν για μέρες χωρίς φόρτιση.

Μέχρι να κυκλοφορήσουν κανονικά τα πρώτα always connected PC εσύ μπορείς να δεις τα τελευταία μοντέλα laptops στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.