7
Τεχνολογία

Έτσι θα ξεκολλήσεις την οθόνη σου

Έτσι θα ξεκολλήσεις την οθόνη σου
Όταν η οθόνη του υπολογιστή σου «παγώνει» και δεν ανταποκρίνεται με τίποτα, υπάρχει λύση. Δες πώς μπορείς να κάνεις reset στον driver γραφικών.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να κολλάει ο υπολογιστής. Η μακραίωνη εμπειρία μας, μας έχει δείξει, επίσης, πως δεν υπάρχει… καλή στιγμή για να συμβεί αυτό. Ποτέ στην ιστορία της πληροφορικής δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να είπε «μου κράσαρε το PC αλλά… ευτυχώς… δεν είχα τίποτε άσωστο / ανοιχτό / να τρέχει». Πάντα, πάντα, μα πάντα, όποτε κολλάει το PC, έχεις διάφορα πράγματα ανοιχτά, παίζεις παιχνίδι και είσαι μια ανάσα από το… high score, γράφεις μια εργασία και δεν έχεις κάνει save εδώ και 20 σελίδες, και ούτω καθ’ εξής. Αν, όμως, σου λέγαμε πως… υπάρχει και μια ακτίδα φωτός; Πως… μπορείς να δοκιμάσεις κάτι, σαν τελευταία απόπειρα;

Λοιπόν, το μεγάλο μυστικό έρχεται από την ίδια τη Microsoft και υπάρχει στα Windows από τα Windows 8. Οι προγραμματιστές της Microsoft αποφάσισαν να βάλουν στα Windows ένα shortcut στο πληκτρολόγιο, το οποίο αυτομάτως κάνει reset, όχι όλο τον υπολογιστή, τον driver της κάρτας γραφικών! Ποιο είναι αυτό το μαγικό shortcut;

Win + Ctrl + Shift + B

Πατώντας ταυτοχρόνως αυτά τα πλήκτρα, τα Windows θα κάνουν reset τον driver της κάρτας γραφικών, επομένως η οθόνη θα μαυρίσει για λίγο, θα ακουστεί ένα «μπιπ» από τα ηχεία, και λίγο αργότερα, θα επανέλθει η οθόνη ακριβώς όπως την άφησες. Μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να χάσεις ανοιχτά έγγραφα, προγράμματα ή τη δουλειά που είχες κάνει.

Το καλό σε αυτή την υπόθεση είναι πως, κάποιες φορές, το πρόβλημα για το κόλλημα δεν είναι τα ίδια τα Windows, αλλά κάποιος driver. Και όταν κολλάει η οθόνη… ε… όλα αρχίζουν και δείχνουν προς τον αμέσως υπεύθυνο, δηλαδή την κάρτα γραφικών και τον driver της.

Από την άλλη, οι «κακές γλώσσες» λένε πως οι προγραμματιστές της Microsoft είχαν βάλει το εν λόγω shortcut στα Windows διότι, κατά την ανάπτυξη των Windows 8, έκαναν μεγάλες αλλαγές στο υποσύστημα της απεικόνισης, με αποτέλεσμα να κολλάνε συχνά οι drivers των καρτών γραφικών. Μέχρι, λοιπόν, να διορθώσουν τα προβλήματα του νέου υποσυστήματος, χρειάζονταν τρόπο για να κάνουν reset τους drivers χωρίς να πρέπει να επανεκκινήσουν όλο τον υπολογιστή. Με άλλα λόγια, αυτό δεν ξεκίνησε επειδή οι drivers είχαν πρόβλημα, αλλά τα ίδια τα Windows.

Άλλα shortcuts

Αν έχει «παγώσει» ο υπολογιστής σου, δηλαδή αν η εικόνα στην οθόνη έχει «παγώσει», υπάρχουν και τα all-time classics που μπορείς να δοκιμάσεις. Για αρχή, αν πατήσεις Alt + Tab θα πρέπει να μπορείς να αλλάξεις ενεργό πρόγραμμα. Αν δεν βλέπεις τίποτα να αλλάζει, τότε… έχει έρθει η ώρα για πιο δραστικά μέτρα. Πάτα Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει ο Task Manager. Ίσως πάρει λίγη ώρα μέχρι να ανοίξει, οπότε υπομονή. Από εκεί, όμως, θα μπορέσεις να κλείσεις όποιο πρόγραμμα έχει κολλήσει και δεν ανταποκρίνεται. Αν δεν δουλέψει ούτε αυτό, τότε… πάμε στο πιο classic από τα all-time classics: Ctrl + Alt + Del. Αυτό είναι το προαιώνιο… talisman των απανταχού πισάδων, από την εποχή που δεν υπήρχαν καν Windows, από την εποχή της… μαύρης (κυριολεκτικά) οθόνης και των μυστηριωδών αρχικών DOS!

Αν δεν δουλέψει ούτε αυτό, τότε απλά πάτα το reset να τελειώνουμε, το PC σου έχει κολλήσει για τα καλά. Σε περίπτωση laptop που δεν υπάρχει reset, τότε μπορείς να κρατήσεις το power button πατημένο για μερικά δευτερόλεπτα. Ο υπολογιστής θα κλείσει, θέλει δε θέλει. Αλλά αυτά είναι για ακραίες περιπτώσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όμως, αν ο υπολογιστής σου κολλάει τακτικά, θα πρέπει να τον πας μέχρι ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να στον ελέγξουν.