7
Τεχνολογία

Έχεις παλιό κινητό; Τώρα είναι η ώρα να αλλάξεις browser

Έχεις παλιό κινητό; Τώρα είναι η ώρα να αλλάξεις browser
Σε λίγο καιρό τα παλιά κινητά Android δεν θα έχουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο κομμάτι του Web. Δεν φταις εσύ, φταίει o Chrome. Τι να κάνεις; Απλούστατο: βάλε Firefox

Η Google έφτιαξε το Android έτσι ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί όποιος (κατασκευαστής) θέλει. Όταν ξεκίνησε, το Android δεν ήταν παρά ένα κακέκτυπο του iPhone, μια προσπάθεια αντιγραφής του πρωτοποριακού look and feel του smartphone της Apple. Η Google γνώριζε πως έχει μνημειωδώς πολλή δουλειά μπροστά της και δεν ήταν καν σίγουρη πως το Android θα το υιοθετούσε έστω και ένας κατασκευαστής. Το τελευταίο πράγμα που την ενδιέφερε εκείνη την εποχή (και αρκετές επόμενες εποχές) ήταν το θέμα των εκδόσεων και των updates.

Κάνουμε fast forward μια δεκαετία και η Google είναι πλέον κυρίαρχη, το Android έχει υιοθετηθεί από όλους τους κατασκευαστές smartphones (εκτός, προφανώς, της Apple), και τώρα η εταιρεία που έφτιαξε το λειτουργικό σύστημα που άλλαξε το τοπίο στα smartphones έρχεται να αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος. Και δη, το θέμα των updates. Βλέπεις, οι κατασκευαστές κινητών χρησιμοποίησαν την έκδοση του Android ως ένα ακόμη κίνητρο για αναβάθμιση. Δεν έκατσαν να φτιάξουν updates για παλιές συσκευές, ως όφειλαν, έτσι ώστε όλοι οι χρήστες να χρησιμοποιούν (όσο το δυνατόν πιο) σύγχρονη έκδοση του Android. Με άλλα λόγια, αν έπαιρνες smartphone με Android 4, 5, 6 ή όποια άλλη έκδοση, το πολύ πολύ να λάμβανες ένα update για μια έκδοση παραπάνω. Το πολύ. Όλα τα μοντέλα μεσαίου και κάτω επιπέδου σπανίως λάμβαναν μεγάλα updates και παρέμεναν στην αρχική τους έκδοση. Και φτάνουμε στο 2021, με το Android να έχει φτάσει στην έκδοση 11 και την αγορά να είναι κατακερματισμένη σε διάφορες εκδόσεις.

Θα αναρωτιέσαι γιατί τα λέμε όλα αυτά. Λοιπόν, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όλα τα smartphones με έκδοση του Android από την 7.1 και κάτω θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σύνδεσης με ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο αποδεικτικό κρυπτογράφησης – συγκεκριμένα, το SSL certificate από το Let’s Encrypt – και οι οποίες αποτελούν περίπου το 1/3 του Internet.

Το γιατί είναι πολύ απλό: λήγει ένα πρωτόκολλο ταυτοποίησης, το οποίο χρησιμοποιείται από πολλά websites ανά τον κόσμο και όσες συσκευές δεν έχουν πάρει updates ώστε να λάβουν το ανανεωμένο αποδεικτικό ταυτοποίησης, δεν θα μπορούν να συνδεθούν με αυτά τα sites.

Επί του θεωρητικού, όλες οι συσκευές Android θα έπρεπε να λάβουν ένα update και να μην υπάρχει πρόβλημα, ακόμη και για όσες χρησιμοποιούν Android έκδοσης μικρότερης της 8 (η οποία έχει λυμένο το πρόβλημα). Στον πραγματικό κόσμο, όμως, δεν περιμένουμε από κανέναν κατασκευαστή να ασχοληθεί με updates για συσκευές τριετίας και άνω, επομένως…

Επομένως τι κάνεις εάν έχεις ένα – κατά τα άλλα, πλήρως λειτουργικό, πλην όμως παλιό – smartphone; Εκτός από το προφανές, δηλαδή να αναβαθμίσεις το κινητό σου με ένα σύγχρονο μοντέλο (δες στον ΓΕΡΜΑΝΟ όλα τα μοντέλα), μπορείς να κάνεις κάτι  πολύ απλό: να παρατήσεις τον Chrome (που έρχεται ενσωματωμένος σε όλα σχεδόν τα smartphones) και να εγκαταστήσεις το Firefox Mobile. Το Firefox χρησιμοποιεί το δικό του σύστημα αποδεικτικών ταυτοποίησης, επομένως δεν επηρεάζεται από το ό,τι υποστηρίζει το Android και, κατά συνέπεια θα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε οποιοδήποτε site θέλεις, χωρίς να περιμένεις τα updates που… δεν θα έρθουν ποτέ.