7
Τεχνολογία

Έχεις meeting; Βάλε το κινητό σου να κρατάει τα πρακτικά!

Έχεις meeting; Βάλε το κινητό σου να κρατάει τα πρακτικά!
Όταν το… γκαράζ της Microsoft έχει κέφια δημιουργεί εργαλεία όπως το Group Transcribe, ένα project του «Microsoft Garage» το οποίο με τη βοήθεια ΑΙ μετατρέπει τα meetings σε γραπτό κείμενο. Τέλος στα χειρόγραφα πρακτικά λοιπόν.

Το να κρατάς σημειώσεις και πρακτικά από meetings έχει, σε μεγάλο βαθμό, την προαιώνια κατάρα του φωτογράφου: αν θες να βγάλεις καλές φωτογραφίες (ή να κρατάς καλά πρακτικά), τότε δε θα συμμετέχεις μαζί με όλους τους άλλους – είτε αυτό είναι ταξίδι, είτε κάποια εκδρομή, είτε ένα πάρτι, είτε σε κάποιο meeting. Η τεχνολογία για να βγαίνουν αυτομάτως τέλειες φωτογραφίες από εκδρομές και ταξίδια, βέβαια, δεν υπάρχει ακόμη. Τώρα, όμως, υπάρχει η τεχνολογία για να παράγονται καλής ποιότητας πρακτικά και σημειώσεις από meetings, χωρίς να αναγκάζεται κάποιος να… γράφει μανιωδώς, χωρίς να έχει τον χρόνο να συμμετέχει στις συζητήσεις ή να προσέχει τα λεγόμενα. Η Microsoft φροντίζει γι’ αυτό!

Το Microsoft Garage είναι ένας τομέας της Microsoft, ο οποίος λειτουργεί σε ημιαυτόνομη κατάσταση και ο σκοπός του είναι να ακολουθεί τρελές ιδέες και να υλοποιεί projects τα οποία κανένας «σοβαρός» manager στην εταιρεία δεν θα προωθούσε. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το Group Transcribe, ένα εργαλείο το οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει το βάσανο του να κρατά την γνωστή και ως απομαγνητοφώνηση συναντήσεων και on-line meetings, δίνοντας σε όλους τους συμμετέχοντες την δυνατότητα να εστιάσουν στο ίδιο το meeting και όχι στο να γράφουν.

Η εφαρμογή βασίζεται στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, το οποίο συνεχίζει και εξελίσσει εδώ και χρόνια και το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν το πρώτο τέτοιο σύστημα ομιλίας και αναγνώρισης ομιλίας, το οποίο κατάφερε να φτάσει την ισότητα με ανθρώπινη ικανότητα! Τώρα, με το Group Transcribe, το σύστημα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, επιτρέποντας στους ερευνητές της Microsoft να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την ακρίβεια, την υστέρηση αλλά και το σωστό διαχωρισμό ομιλητών.

Λοιπόν, είτε το πιστεύεις είτε όχι, η Microsoft – μέσω του Garage – έχει κυκλοφορήσει το app για… iPhones και για το λειτουργικό σύστημα iOS! Αν θες, μπορείς κι εσύ να το κατεβάσεις στη δική σου συσκευή και να το δοκιμάσεις, κάνοντας κλικ εδώ.  

Μάλιστα, το Group Transcribe μιλάει αρκετές γλώσσες και διαλέκτους, καθώς τα μέλη της ομάδας που το δημιούργησε έχουν πάθος με το να φέρουν πιο κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες! Μερικά από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι:

  • καταγραφή και μετάφραση υψηλής ποιότητας και σε πραγματικό χρόνο
  • αυτόματη αποθήκευση του κειμένου μετά από κάθε meeting
  • προβολή παλαιότερων κειμένων από την αρχική οθόνη
  • εύκολη διαμοίραση κειμένων με άλλους χρήστες
  • υποστήριξη γλωσσών σε 80+ τοποθεσίες

Συνολικά, είναι ένα project το οποίο παρέχει μια πολύ χρήσιμη λειτουργία, αυτή της καταγραφής ενός meeting σε γραπτό κείμενο, αυτομάτως, χωρίς να απασχολείται κανένας εκ των συμμετεχόντων, και μάλιστα με αυτόματη μετάφραση! Η Microsoft θεωρεί πως μπορεί να γίνει ένα τέλειο εργαλείο το οποίο θα επιτρέψει την συνεργασία μεταξύ ανθρώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αλλά βέβαια και θα επιτρέψει σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής ή ακόμη και ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν την γλώσσα που χρησιμοποιείται σε κάποιο meeting, να το παρακολουθήσουν! Αν αυτό είναι κάτι το οποίο σε ενδιαφέρει, μπορείς κι εσύ να το δοκιμάσεις και να δώσεις τις δικές σου εντυπώσεις, προτάσεις ή επισημάνσεις στην ομάδα της Microsoft!