4
Υγεία & Fitness

Ακόμα περισσότερα smart gadgets υγείας

Ακόμα περισσότερα smart gadgets υγείας
Η νέα φουρνιά gadgets και wearables εστιάζει σε θέματα υγείας όπως τον εντοπισμό και τη βελτίωση της υπνικής άπνοιας, της δυσλεξίας και άλλων παθήσεων.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές πως η τεχνολογία βοηθά και βελτιώνει όλες τις πλευρές της ζωής μας. Τον τελευταίο καιρό, όμως, βλέπουμε συσκευές οι οποίες μοιάζουν να έχουν βγει από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, θα ήταν αδιανόητο να έχουμε, για παράδειγμα, ρολόι χειρός που μετρά βήματα και καρδιακούς παλμούς ή μικρές συσκευές που κάνουν ανάλυση αίματος. Και τώρα έχουμε ακόμη περισσότερα τέτοια παραδείγματα.

Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε η έκθεση CES, μια έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών στην οποία συγκεντρώνονται μεγάλοι και μικροί κατασκευαστές από όλο τον κόσμο και επιδεικνύουν τα επιτεύγματά τους. Εμείς κρατήσαμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εξ αυτών και σου τα παρουσιάζουμε!

Withings ScanWatch

Το νέο ρολόι χειρός της εταιρείας Withings έρχεται εξοπλισμένο με τη δυνατότητα να παρακολουθεί τους παλμούς της καρδιάς, ενώ, βεβαίως, έχει και οθόνη PMOLED στην οποία μπορεί να προβάλλει ειδοποιήσεις από το smartphone σου. Το νέο μοντέλο, όμως, διαθέτει και κάτι ακόμη: αισθητήρα SpO2, ο οποίος μπορεί και μετρά τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να ανιχνεύσει και την υπνική άπνοια, μια πάθηση από την οποία υποφέρουν πάρα πολλοί αλλά ελάχιστοι εξ αυτών το γνωρίζουν.

Ταυτοχρόνως, τα ηλεκτρόδια στο πίσω μέρος μπορούν να πάρουν ηλεκτροκαρδιογράφημα και να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στους παλμούς, ακόμη και κολπική μαρμαρυγή, και να σε ειδοποιήσουν ώστε να επισκεφτείς κάποιον γιατρό.

Lexlife Reading Lamp

Τι το περίεργο έχει μια λάμπα διαβάσματος, θα αναρωτηθείς. Η συγκεκριμένη είναι φτιαγμένη για όσους πάσχουν από δυσλεξία. Ερευνητές έχουν ενδείξεις πως όσοι έχουν δυσλεξία, έχουν και τα δύο μάτια «κυρίαρχα» – οι υπόλοιποι έχουμε το ένα εκ των δύο – κάτι που προκαλεί τις εικόνες από τα γράμματα να εμφανίζονται ταυτοχρόνως σωστά αλλά και καθρεπτισμένα, κάτι που προκαλεί τις δυσκολίες στην ανάγνωση.

Η λάμπα Lexlife έχει σχεδιαστεί με LEDs τα οποία αναβοσβήνουν με ρυθμό που μπορείς να ρυθμίσεις, μέχρι να βρεις τη σωστή συχνότητα η οποία θα σου επιτρέπει να διαβάσεις χωρίς πρόβλημα. Η λάμπα μπορεί επίσης να βοηθήσει και στη διάγνωση της δυσλεξίας.

Aktiia

Η συσκευή αυτή είναι ένα μικροσκοπικό πιεσόμετρο, το οποίο λειτουργεί χωρίς το γνωστό φουσκωτό «μαξιλάρι» που πρέπει να δέσεις στο χέρι σου. Μπορείς να το ρυθμίσεις να παίρνει την πίεση σε τακτικά διαστήματα, έτσι ώστε να μπορείς να ξέρεις την πορεία της κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και να κατανοήσεις τι σου ανεβάζει και τι σου ρίχνει την πίεση. Η τεχνολογία αυτή είναι πολύ σημαντική, μιας και ένας στους τρεις ενήλικους υποφέρει από υψηλή πίεση, η παρακολούθηση της οποίας είναι δύσκολη.

Tivic Health ClearUp

Υποφέρεις από ιγμορίτιδα; Πιθανώς έχεις και άλλα προβλήματα, τα οποία προκαλούνται από αυτό, όπως οι συχνοί πονοκέφαλοι. Οι συνηθισμένες θεραπείες είναι ισχυρά παυσίπονα, σπρέι φυσιολογικού ορού ή συσκευές με ατμό. Η Tivic Health έχει δημιουργήσει, όμως, τη συσκευή αυτή, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο των ιγμορίων αναισθητοποιώντας τα νεύρα που μεταφέρουν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Απλά ακουμπάς τη συσκευή στο ζυγωματικό για λίγα δευτερόλεπτα και το μετακινείς σιγά σιγά γύρω από το μάτι, από την περιοχή της μύτης μέχρι το φρύδι. Η συσκευή εκπέμπει ρεύμα χαμηλής έντασης, το οποίο μειώνει την ευαισθησία των νεύρων και, συνακολούθως, την αίσθηση του πόνου.

NovaSight CureSight

Η συσκευή αυτή μπορεί να θεραπεύσει την αμβλυωπία (γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι»), την πάθηση στην οποία το πιο αδύναμο μάτι δεν αναπτύσσεται και η όραση βασίζεται στο κυρίαρχο μάτι, το οποίο κάνει όλη τη δουλειά. Η αμβλυωπία αντιμετωπίζεται μόνο σε μικρές ηλικίες και η συνηθισμένη μέθοδος θεραπείας είναι να καλύπτεται το «καλό» μάτι, ώστε να αναγκαστεί το αδύναμο να δουλέψει. Το CureSight είναι ένα ζευγάρι ειδικών γυαλιών, το οποίο συνεργάζεται με ένα tablet. Ενώ το παιδί βλέπει σειρές ή κινούμενα σχέδια, το σύστημα παρακολουθεί το που εστιάζει το «καλό» μάτι και θολώνει αυτή την περιοχή, ώστε να αναγκάσει το αδύναμο μάτι να δουλέψει. Η μέθοδος αυτή έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, μιας και το παιδί δεν αναγκάζεται να κυκλοφορεί ή να βλέπει τηλεόραση με κάλυμμα στο ένα μάτι. Μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες, η αμβλυωπία μπορεί να θεραπευτεί πλήρως!