14
Πολίτης του Σήμερα

Αναζητώντας την καλύτερη ποιότητα στο 4K

Αναζητώντας την καλύτερη ποιότητα στο 4K
4Κ μέσω streaming ή μήπως μέσω BD player; Παρά την επέλαση των υπηρεσιών video streaming το υλικό μέσο – στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δίσκος Blu-ray – δεν έχει πεθάνει. Αξίζει όμως σήμερα να έχει κανείς μια τέτοια συσκευή που παίζει οπτικά δισκάκια;

Θυμάσαι, μήπως, τις βιντεοκασέτες; Μπορεί να είσαι της γενιάς που τις είχαν στο σπίτι τους ως παιδιά, ίσως να τις πρόλαβες στο τέλος, σαν απολίθωμα της τεχνολογίας, μπορεί και να μην ξέρεις καν τι είναι. Λοιπόν, οι βιντεοκασέτες ήταν για τις ταινίες και, πολύ λιγότερο, για τις σειρές αυτό που αργότερα έγιναν τα DVD: ένα μέσο αναπαραγωγής. Μεγάλες σε μέγεθος, άβολες μιας και περιείχαν μαγνητική ταινία, όπως και οι κασέτες ήχου, έπρεπε να τις γυρίσεις στην αρχή για να δεις την ταινία, χάλαγαν, φθείρονταν κάθε φορά που τις έπαιζες, ενώ αν την νοίκιαζες από video club, τότε… έπαιζες λόττο, μιας και πολλές φορές οι ταινίες ήταν ήδη φθαρμένες. Μετά ήρθαν τα DVD, με τους δικούς τους περιορισμούς αλλά και τα πλεονεκτήματα, ενώ η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, 10 χρόνια πριν, ήταν τα Blu-Ray.

Αυτά ανήκουν, εν πολλοίς, στο παρελθόν. Σήμερα σχεδόν όλοι βλέπουν ταινίες και σειρές μέσω video on-demand υπηρεσιών streaming. Κι όμως, υπάρχουν ακόμη νέες εκδόσεις του Blu-Ray που υποστηρίζουν ανάλυση 4k, ταινίες σε δισκάκια συνεχίζουν και κυκλοφορούν και βέβαια, για να υπάρχουν αυτά, σημαίνει πως υπάρχουν ακόμα οι καταναλωτές που θέλουν να έχουν στα χέρια τους την ταινία και όχι απλά να την κατεβάζουν ψηφιακά ή να την στριμάρουν για να τη δούν. Χώρια που αν έχεις μια ταινία σε BD δίσκο σου ανήκει, ενώ στην περίπτωση του streaming δεν σου ανήκει η ταινία, αλλά το δικαίωμα να τη βλέπεις.

Τα δισκάκια BD απαιτούν φυσικά και τις ανάλογες συσκευές αναπαραγωγής. Αξίζει όμως σήμερα κάτι τέτοιο;

Λοιπόν, η απάντηση είναι ένα μεγάλο «εξαρτάται». Ας δούμε λίγο τα υπέρ και τα κατά του Blu-Ray έναντι του streaming.

Blu-Ray > Streaming

Το κύριο υπέρ του δίσκου έναντι του καλωδίου (δηλαδή του streaming) είναι η ποιότητα της εικόνας. Τα δισκάκια 4k Blu-Ray έχουν χωρητικότητα είτε 66 είτε 100 gigabytes. Σε αυτή τη χωρητικότητα, τα κινηματογραφικά studio αποθηκεύουν τις ταινίες χρησιμοποιώντας ευφυείς αλγόριθμους συμπίεσης της εικόνας και του ήχου, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν ακόμη και το τελευταίο bit. Αντιθέτως, στο streaming όλες οι υπηρεσίες προσπαθούν να συμπιέσουν τις ταινίες όσο το δυνατόν περισσότερο, μιας και τα δίκτυα δεν έχουν άπειρη χωρητικότητα. Μάλιστα, μια ταινία 4k κυμαίνεται μεταξύ 15,6 και 25Mbit/sec σε ρυθμό διαμεταγωγής. Όπως είναι φανερό, αν δεν έχεις πολύ καλή VDSL ή COSMOTE Fiber, δεν μπορείς καν να δεις τέτοια ταινία σε streaming χωρίς πτώση της ποιότητας ή/και της ανάλυσης. Για να κάνουμε μια χοντρική σύγκριση, μια ταινία δύο ωρών σε δισκάκι Blu-Ray, η οποία (έστω) καταλαμβάνει 75GB στο δίσκο, αντιστοιχεί σε 85,3Mbit/sec, τα οποία μπορεί και να φτάσουν τα 144Mbit/sec σε σκηνές με πολλή δράση. Οι αριθμοί αυτοί είναι απρόσιτοι σε σχεδόν οποιαδήποτε σύνδεση, ακόμη και σε οπτικές ίνες.

Το δεύτερο προτέρημα του Blu-Ray είναι πως το έχεις για πάντα δικό σου και θα είναι πάντα στην ίδια ποιότητα. Στο streaming, οι βιβλιοθήκες ταινιών των διαφόρων υπηρεσιών ανανεώνονται και αλλάζουν κατά το δοκούν. Επίσης είδαμε προσφάτως κάποιες υπηρεσίες να ρίχνουν την ποιότητα σε όλους τους πελάτες του στα 720p, λόγω τεράστιου όγκου που προκλήθηκε από το lockdown σε πολλές χώρες. Το Blu-Ray δεν έχει τέτοια προβλήματα, ούτε πρόκειται να εξαφανιστεί από το ράφι σου, λόγω κάποιου συμβολαίου μεταξύ εταιρειών που έληξε.

Blu-Ray < Streaming

Εδώ το βασικό προτέρημα του streaming είναι το κόστος. Ναι, το κόστος είναι τεράστιο. Και δεν βάζουμε τον χρόνο στην εξίσωση καν· το χρόνο που θα χρειαστείς για να πας να αγοράσεις ένα δισκάκι ή να το παραγγείλεις και να το περιμένεις να έρθει σπίτι σου. Αν βάλεις το κόστος του player στην εξίσωση, το οποίο μπορεί να είναι άνω των 300 ευρώ για κάτι ποιοτικό, αλλά και το κόστος κάθε ταινίας να είναι άνω των 10 ευρώ, το πλεονέκτημα του streaming γίνεται φανερό. Το κόστος των υπηρεσιών streaming σε 4k είναι λίγα ευρώ το μήνα και αυτό περιλαμβάνει χιλιάδες ταινίες και σειρές.

Το δεύτερο προτέρημα του streaming δεν είναι ακριβώς προτέρημα αλλά περισσότερο όχι και τόσο μεγάλο μειονέκτημα: η ποιότητα. Ναι, το είπαμε, η ποιότητα του οπτικού δίσκου είναι υψηλότερη. Όχι τόσο υψηλότερη, όμως, ώστε να δικαιολογεί τέτοια διαφορά κόστους. Βλέπεις, το ανθρώπινο μάτι είναι φτιαγμένο για να βλέπει αυτά που θέλει. Πως κάποτε βλέπαμε ταινίες στις τηλεοράσεις-γλόμπους, από αναλογικά κανάλια με κακή λήψη ή από βιντεοκασέτες μασημένες και χιλιοπαιγμένες, αλλά απολαμβάναμε μια χαρά την ταινία; Δεν λέμε φυσικά πως οι σύγχρονες τηλεοράσεις 4k HDR είναι άχρηστες, ούτε να γυρίσουμε πίσω στις τηλεοράσεις-μπαούλα και τα βίντεο VHS – προς Θεού! Αυτό που λέμε είναι πως η διαφορά μεταξύ streaming και 4k Blu-Ray είναι τόσο μικρή σε ποιότητα αλλά τόσο μεγάλη στην τιμή, που τελικά… εξαρτάται από τις προτιμήσεις και το πορτοφόλι του καθενός!

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να έχουν κάτι στα χέρια τους – μην ξεχνάμε ότι ένα δισκάκι BD έχει και τη θήκη του, το εξώφυλλό του, βιβλιαράκι ενίοτε μέσα και τοποθετείται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη σου – τότε βεβαίως να πάρεις Blu-Ray. Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, το streaming είναι υπέρ-αρκετό!