14
Πολίτης του Σήμερα

Ανακάλυψε τις ρίζες σου

Ανακάλυψε τις ρίζες σου
Εάν πάντα ήθελες να φτιάξεις το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς σου και να ανακαλύψεις τις ρίζες σου, το Family Tree Builder είναι το καλύτερο λογισμικό/cloud υπηρεσία για να χρησιμοποιήσεις.

Εάν θέλεις να ανακαλύψεις τις ρίζες της οικογένειάς σου για να δεις από που κατάγεσαι και πόσο… διάσημοι ήταν οι μακρινοί σου συγγενείς, η τεχνολογία σού επιτρέπει να το κάνεις. Στην πραγματικότητα τα γενεαλογικά δέντρα απαιτούν πολύ και σοβαρή έρευνα. Ωστόσο, εάν κάποτε θα έπρεπε να πάρεις συνέντευξη από όλους τους συγγενείς σου και να τους ρωτήσεις για το κοντινό και μακρινό παρελθόν τους, τα πράγματα σήμερα είναι πολύ πιο εύκολα. Η σύγχρονη τεχνολογία και το cloud είναι εδώ για να σε βοηθήσει.

Το καλύτερο λογισμικό για γενεαλογικά δέντρα

Το Family Tree Builder (www.myheritage.gr/family-tree-builder) είναι το δημοφιλέστερο λογισμικό οικογενειακής ιστορίας και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους να εξερευνήσουν τη δική τους οικογενειακή ιστορία και να χτίζουν το γενεαλογικό τους δέντρο. Το λογισμικό (το οποίο διατίθεται είτε για λήψη και εγκατάσταση, είτε ως cloud υπηρεσία) παρέχει πολλές δυνατότητες, όπως εισαγωγή φωτογραφιών, χαρτών, κοινωνική δικτύωση και πολλά άλλα. Παράλληλα είναι πολύ εύχρηστο και πλήρως εξελληνισμένο.

Απλή δημιουργία

Για να ξεκινήσεις θα πρέπει να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό στο www.myheritage.gr. Η πιο απλή λύση είναι η χειροκίνητη δημιουργία του γενεαλογικού σου δέντρου μέσω της επιλογής «Ξεκινήστε το δέντρο σας».

Η δημιουργία του γενεαλογικό δέντρου της οικογένειάς σου είναι πανεύκολη, αρκεί φυσικά να γνωρίζεις όλα τα στοιχεία που ζητούνται. Αρχικά θα πρέπει να πληκτρολογήσεις το δικό σου ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησής σου και το ονοματεπώνυμο των γονιών σου. Το πρόγραμμα παρέχει έναν εύχρηστο wizard που σε καθοδηγεί βήμα προς βήμα. Εάν δεν γνωρίζεις κάποιο στοιχείο ενός συγγενή σου, μπορείς να το αφήσεις κενό και να το συμπληρώσεις αργότερα.

Συνεχίζοντας έτσι, δημιουργείς σιγά σιγά το οικογενειακό δέντρο με τα βασικά μέλη της οικογένειας (παππούδες, γονείς, παιδιά). Για να το επεκτείνεις, μπορείς σε οποιοδήποτε μέλος εισαγάγεις παιδιά, γονείς, συζύγους κλπ. Επιπλέον, το πρόγραμμα κάνει αυτόματα αναζήτηση ανάμεσα στα υφιστάμενα μέλη του, προσπαθώντας να εντοπίσει κοντινούς και μακρινούς συγγενείς σου. Η εφαρμογή έχει πολλές ακόμη λειτουργίες που συνδέονται με την αναζήτηση προγόνων και τη συσχέτιση με άλλα οικογενειακά δέντρα μέσω του Διαδικτύου.

Και εξέταση DNA 

Η πιο εξελιγμένη λειτουργία του MyHeritage είναι η εξέταση DNA η οποία διατίθεται επί πληρωμή και θα σου αποκαλύψει την εθνική σου καταγωγή, ενώ θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις συγγενείς που ούτε ήξερες ότι υπάρχουν.

Εάν προβείς σε παραγγελία του DNA Kit, θα λάβεις ταχυδρομικώς ένα μικρό κουτί που περιέχει όλα όσα θα χρειαστείς. Με την ειδική μπατονέτα θα πρέπει να πάρεις δείγμα σιέλου από το εσωτερικό του μάγουλού σου.  Στη συνέχεια την αποστέλλεις με τη συσκευασία που θα βρεις στο κουτί και σε 3-4 εβδομάδες θα λάβεις ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα. Όπως αναφέρεται στο site, η όλη διαδικασία βασίζεται σε εργαστηριακές αναλύσεις και το DNA σου εισάγεται στη βάση δεδομένων όπου ειδικοί αλγόριθμοι θα υπολογίζουν την εθνοτική σου εκτίμηση, καθορίζοντας ποια τμήματα του DNA σου προέρχονται από διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Επίσης, συγκρίνουν το DNA σου με αυτό άλλων ατόμων για να βρουν στενούς και μακρινούς συγγενείς.

Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις για την οικογενειακή σου ιστορία και τις μακρινές σου ρίζες ρίξε μια ματιά στο Family Tree Builder και δεν θα απογοητευτείς.