7
Τεχνολογία

Από το τετράδιο και το βιβλίο στο tablet

Από το τετράδιο και το βιβλίο στο tablet
Όλες οι mobile πλατφόρμες διαθέτουν τη δική τους εκπαιδευτική προσέγγιση. Η Google με τα Chromebooks, η Microsoft με τα Windows 10S και προσφάτως η Apple με το νέο iPad 9,7 ιντσών και μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαλεία. Το μέλλον της εκπαίδευσης είναι εδώ. Γνώρισέ το!

Όλοι χρησιμοποιούν ψηφιακές φορητές συσκευές στην καθημερινότητά τους, για επικοινωνία, διασκέδαση και εργασία. Τα κείμενα είναι ψηφιακά και το web κυριαρχείται από ψηφιακή εικόνα, βίντεο και ήχο. Επίσης, όταν θέλεις να γράψεις κάτι και να επικοινωνήσεις με κάποιον, ανοίγεις ένα chat app, έναν επεξεργαστή κειμένου, ένα e-mail browser ή με μια ψηφιακή γραφίδα γράφεις σε μια οθόνη αφής κείμενο και σχέδια. Όλα τα παραπάνω μαζί με τον απέραντο πλούτο των πληροφοριών που υπάρχει ελεύθερος στο Internet, έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας και γνώσης. Ωστόσο, παρόλη την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές συμμετέχουν στο μάθημα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. Παρά τους διαδραστικούς πίνακες και τη χρήση εφαρμογών και Internet στην τάξη και το σπίτι, το χάρτινο βιβλίο και τετράδιο παραμένουν ίδια κι απαράλλακτα. Κάποια στιγμή προσπάθησε κάτι να γίνει με το OLPC (One Laptop Per Child – ένα laptop για το κάθε παιδί), αλλά το πρόγραμμα δεν είχε την απήχηση που περίμεναν οι δημιουργοί του.

Ωστόσο, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, η τεχνολογία εξελίχθηκε και από τα laptops περάσαμε στα tablets που είναι πανίσχυρα και εύχρηστα και προσφέρουν πιο ευέλικτο τρόπο αλληλεπίδρασης με την αφή αντί για την πληκτρολόγηση.

Έτσι, οι τρεις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας που κυριαρχούν στο χώρο του computing προσπαθούν η κάθε μία με τον τρόπο της να μπουν και στο χώρο της μάθησης.

Apple iPad 9,7’’

Ξεκινάμε από την Apple, η οποία ανακοίνωσε το νέο μοντέλο iPad 9,7 ιντσών, το οποίο απευθύνεται στο χώρο της εκπαίδευσης. Το νέο μοντέλο συνοδεύει μια σειρά από εργαλεία και υπηρεσίες ούτως ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί στην τάξη ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Σε αυτά περιλαμβάνεται η εφαρμογή Schoolwork, η οποία επιτρέπει στους δασκάλους να διαχειρίζονται την τάξη τους από μακριά, ενώ η σειρά μαθημάτων Everyone Can Create, επιτρέπει σε όλους να αξιοποιήσουν το iPad σε συνδυασμό με το Apple Pencil για να μοιραστούν τις ιδέες τους, να γίνουν δημιουργικοί και να μάθουν φωτογραφία, μουσική, βίντεο και σχέδιο. Το νέο iPad έχει εξαιρετικές δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη οπτικοποιώντας το μάθημα. Παράλληλα η Apple προσφέρει δωρεάν αναβάθμιση στους εκπαιδευτικούς λογαριασμούς iCloud στα 200GB.

Το νέο iPad μπορείτε να το βρείτε σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Κυκλοφορεί σε εκδόσεις Wi-Fi, Wi-Fi + Cellular και με εσωτερικό χώρο αποθήκευσης 32 και 128GB.

Chroomebooks

Πρώτη η Google ασχολήθηκε με το χώρο των εκπαιδευτικών υπολογιστών, ανακοινώνοντας την πλατφόρμα Chromebook. Τα Chromebooks είναι μικρά και ελαφριά laptop, μόνιμα συνδεδεμένα στο Internet. Το λειτουργικό τους σύστημα δεν είναι κάποια έκδοση των Windows, αλλά το Chrome OS, ενώ τα πάντα γίνονται με τον Chrome Browser. Και λέγοντας «τα πάντα» εννοούμε και την εκτέλεση εφαρμογών, όπως για παράδειγμα η on-line σουίτα εργαλείων γραφείου της Google, το Google Docs, το οποίο περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου, φύλλο εργασίας, εργαλείο παρουσιάσεων και δημιουργία σχεδίων/διαγραμμάτων.

Μάλιστα, η Google έχει δημιουργήσει και το Google Classroom, ένα online εργαλείο διαχείρισης της σχολικής αίθουσας που απευθύνεται σε δασκάλους.

Διάφοροι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Ωστόσο, αυτό που θα δώσει πραγματική αξία στα Chromebooks είναι η υποστήριξη των Android Apps, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένα Chromebooks με τη λίστα να αυξάνεται συνεχώς.

Windows S

Από το «χορό» δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Microsoft. Βέβαια, ως το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη οποιοδήποτε laptop θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη σχολική τάξη. Ωστόσο, τα περισσότερα κανονικά laptops έχουν κανονικά Windows με μεγάλες απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό και ως απάντηση στα Chromebooks, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows S, μια πιο «ελαφριά» έκδοση των Windows που τρέχουν apps μόνο μέσω του Windows Store, επικοινωνούν με το OneDrive για αποθήκευση αρχείων στο cloud, ενώ κυκλοφορούν προεγκατεστημένα σε συγκεκριμένα συστήματα. Μάλιστα, η Microsoft κυκλοφορεί και το δικό της Surface Laptop με Windows 10 S.