13
Επιστήμη & Έρευνα

Αυτή είναι η μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου

Αυτή είναι η μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου
Και όταν λέμε μεγαλύτερη εννοούμε 3.200 Megapixels. Φυσικά δεν πρόκειται για κάμερα που μπορείς να αγοράσεις, αλλά για έναν αστρονομικό αισθητήρα ικανό να καταγράψει αντικείμενα που βρίσκονται στα βάθη του Σύμπαντος.

Ώστε πίστευες πως η καινούρια σου φωτογραφική μηχανή έχει πάρα πολλά megapixels; Μήπως ενθουσιάστηκες διαβάζοντας για κάποιο νέο smartphone με μερικές δεκάδες megapixels στην κάμερά του; Κι όμως, αυτά είναι αστεία πράγματα όταν μιλάει η αστρονομία!

Το αστεροσκοπείο Vera C. Rubin Observatory, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στα βουνά της Χιλής, πρόκειται να εξοπλιστεί με μια κάμερα, η οποία απλά δεν έχει όμοιά της στον κόσμο. Η διάταξη των αισθητήρων συναρμολογείται εδώ και πέντε χρόνια στο SLAC National Accelerator Laboratory των ΗΠΑ και είναι άκρως εντυπωσιακή! Μιλάμε για μια διάταξη η οποία περιλαμβάνει 189 ξεχωριστούς αισθητήρες των 16 megapixels έκαστος, για συνολική ανάλυση που φτάνει τα 3.200 megapixels!

Βέβαια, το μέγεθος του αισθητήρα αυτού δεν είναι καν συγκρίσιμο με ό,τι ξέρεις από φωτογραφικές μηχανές· μιλάμε για ένα «τέρας» με πλάτος 61 εκατοστά, εκεί που ένας μεγάλος αισθητήρας φωτογραφικής μηχανής δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατοστά. Και βέβαια, η ευαισθησία του είναι απλησίαστη, μιας και μπορεί να διακρίνει αντικείμενα τα οποία δεν είναι ορατά από το ανθρώπινο μάτι.

Για να καταφέρει να λειτουργήσει, το σύμπλεγμα των αισθητήρων θα πρέπει να ψυχθεί στους -101,1°C, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο ηλεκτρονικός θόρυβος. Στη συνέχεια, οι μηχανικοί θα πρέπει να προσθέσουν το ίδιο το σώμα της “κάμερας”, μαζί με φακούς, κλείστρο και ένα σύστημα εναλλάξιμων φίλτρων, ώστε να μπορεί να παρατηρεί τον ουρανό σε διάφορες περιοχές του ορατού φάσματος. Όταν τελειώσει η συναρμολόγηση, η υπερ-κάμερα αυτή, που θα έχει μέγεθος μικρού φορτηγού, θα μεταφερθεί στη Χιλή για να τοποθετηθεί στο τηλεσκόπιο. Εκεί θα περάσει τα επόμενα 10 χρόνια παρατηρώντας το σύμπαν! Οι τελικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα του 2021.

Δες το βίντεο για περισσότερες εντυπωσιακές εικόνες από την συναρμολόγηση και τις δοκιμές!