7
Τεχνολογία

Αυτόματες μεταφράσεις ιστοσελίδων στον Edge

Αυτόματες μεταφράσεις ιστοσελίδων στον Edge
Μάθε πώς μπορείς να μεταφράζεις αυτόματα ολόκληρες ιστοσελίδες με τα ενσωματωμένα εργαλεία του Microsoft Edge.

Πόσες φορές δεν έχεις ανοίξει μια ιστοσελίδα, για να βρεθείς αντιμέτωπος με κάποια ακατάληπτη γλώσσα; Ευτυχώς υπάρχει και το Google Translate, το οποίο μπορεί να μεταφράζει ολόκληρες σελίδες, αλλά θα πρέπει να αντιγράψεις το URL της σελίδας, να πας στο translate.google.com και να κάνεις paste τη σελίδα που σε ενδιαφέρει – ανεξαρτήτως του browser τον οποίο χρησιμοποιείς. Τώρα, όμως, η Microsoft βάζει τη μετάφραση μέσα στον δικό της browser, τον Edge!

Η αλήθεια είναι πως, όσο κι αν έχουμε κακές εμπειρίες από τον Internet Explorer και τη Microsoft, με αποτέλεσμα να δυσπιστούμε εντόνως με τον Edge, η εταιρεία από το Redmond φαίνεται πως έχει μάθει καλά το μάθημά της. Ο Edge βελτιώνεται συνεχώς και μπορούμε να πούμε πως η Microsoft πράγματι διαλέγει σωστά και έχει βάλει τα πιο σωστά χαρακτηριστικά και τις πιο χρήσιμες λειτουργίες στον browser. Σίγουρα δεν είναι πολυεργαλείο όπως ο Opera, ούτε έχει τις «ψαγμένες» ρυθμίσεις και την διαφάνεια του Firefox, αλλά φαίνεται πως ακολουθεί τον δικό του δρόμο.

Τώρα ήρθε η στιγμή για τη Microsoft να ενσωματώσει και μετάφραση ιστοσελίδων μέσα στον Edge. Στα Windows 10 και 11 υπάρχει εξ αρχής, αλλά μπορείς αν θες να τον βάλεις και σε Mac αλλά και σε άλλα λειτουργικά συστήματα και πλατφόρμες. Αλλά ας περιοριστούμε στα Windows, στα οποία δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε, μιας και τα updates του Edge συμπεριλαμβάνονται στα updates του ίδιου του λειτουργικού συστήματος.

Για να ενεργοποιήσεις τη μετάφραση, εάν για κάποιον λόγο δεν είναι ήδη ενεργοποιημένη, πρέπει να πας στα Settings του Edge, στην κατηγορία Languages στην αριστερή λίστα, κι εκεί να ενεργοποιήσεις τον «διακόπτη» με λεζάντα «Offer to translate pages that aren’t in a language I read». Από εκεί μπορείς και να ρυθμίσεις τον Edge να μην εμφανίζει ειδοποίηση για μετάφραση σε γλώσσες τις οποίες μπορείς να διαβάσεις.

Βέβαια, αν για κάποιον λόγο η μετάφραση του Edge δεν σε ικανοποιεί, παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια υπηρεσία μετάφρασης πολύ ισχυρή, μπορείς πάντα να επιστρέψεις στο Google Translate. Αλλά τώρα έχεις και τη λειτουργία της αυτόματης μετάφρασης, κάτι που μπορεί να σε βολέψει πάρα πολύ, αν έχεις επιλέξει να χρησιμοποιείς τον Edge για τις καθημερινές σου περιπλανήσεις στον κυβερνοχώρο.