7
Τεχνολογία

Αυτός είναι ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής του κόσμου. Και λοιπόν;

Αυτός είναι ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής του κόσμου. Και λοιπόν;
Τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί υπερυπολογιστές που είναι εγκατεστημένοι σε πανεπιστήμια και ιδρύματα; Πραγματικά θα εκπλαγείς εάν μάθεις…

Αυτή τη στιγμή σε διάφορα σημεία του κόσμου, κυρίως σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες (βλ. Google) και κρατικούς οργανισμούς (βλ. NASA), υπάρχουν εγκατεστημένοι διάφοροι υπερυπολογιστές. Πρόκειται για τεράστιες συστοιχίες από υπολογιστικά συστήματα, συνδεδεμένα μεταξύ τους με χιλιόμετρα καλωδίων και οπτικών ινών, τα οποία διαθέτουν συνολικά πολλές χιλιάδες επεξεργαστές που πραγματοποιούν ασταμάτητα μαθηματικούς υπολογισμούς. Η ισχύς, όπως και η κατανάλωση ενέργειας αυτών των συστημάτων είναι τεράστια. Ποια είναι όμως η χρησιμότητά τους;

Οι πιο γρήγοροι του κόσμου

Κάθε χρόνο στο TOP500 (www.top500.org) δημοσιεύεται μια λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου. Για το 2018, ο ισχυρότερος supercomputer είναι ο Summit. Πρόκειται για ένα σύστημα κατασκευασμένο από την ΙΜΒ που λειτουργεί στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Tennessee των ΗΠΑ. Αποτελείται από 9.216 επεξεργαστές, όχι όμως σαν και αυτούς που έχει ο υπολογιστής σου, αλλά πανίσχυρους Power9 με είκοσι δύο πυρήνες έκαστος. Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης 27.648 GPUs και συγκεκριμένα NVIDIA Tesla V100.

Η επεξεργαστική ισχύς του Summit είναι 200 petaflops. Εάν αυτό δεν σου λέει τίποτα, αρκεί να τονίσουμε ότι όπως δήλωσε ο επικεφαλής της IBM Research, ο Summit είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές πιο ισχυρός από ένα τυπικό laptop κορυφαίας τεχνολογίας.

Τι νόημα έχει όλη αυτή η ισχύς;

Χάρη στην απίστευτη ισχύ και ταχύτητά τους, οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται για να εκτελούν διάφορες προσωμοιώσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν από επίλυση μοντέλων της γήινης ατμόσφαιρας σε μια προσπάθεια να προβλεφθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα καιρικά φαινόμενα, μέχρι μελέτες για την εξέλιξη του Σύμπαντος. Υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται επίσης στην ιατρική, τη σεισμολογία, πυρηνική φυσική και πλήθος άλλων επιστημών. Τελευταία οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται και στην εκτέλεση υπολογισμών τεχνητής νοημοσύνης έναν κλάδο που έχει μεγάλη ανάπτυξη, όχι μόνο σε επιστημονικό επίπεδο αλλά και στον απλό καταναλωτή. Ειδικά ο Summit με τις εξειδικευμένες GPUs θα ασχοληθεί εκτεταμένα και με το συγκεκριμένο κομμάτι.

Τέλος, επειδή δεν μπορείς να βάλεις έναν υπερυπολογιστή στο σπίτι σου, επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να αποκτήσεις τον πανίσχυρο υπολογιστή που πάντα ήθελες.