14
Πολίτης του Σήμερα

Αφαιρώντας φωτογραφίες παιδιών από το search

Αφαιρώντας φωτογραφίες παιδιών από το search
Τώρα, μπορείς να ζητήσεις από τη Google να αφαιρεί φωτογραφίες παιδιών από τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Μάθε πώς.

Το Internet είναι ένα θαυμαστό μέσο, το οποίο έχει επιτρέψει σε σχεδόν όλους τους ανθρώπους να επικοινωνούν, να ενημερώνονται, να ανταλλάσσουν ιδέες και πληροφορίες, αλλά και να ψυχαγωγούνται. Και βέβαια, υπάρχουν και τα social media. Το Internet, όμως, έχει και κάποιες αρνητικές πλευρές. Η ανωνυμία – ή η έλλειψή της – είναι μια από αυτές. Καθώς ζούμε σε μια εποχή στην οποία έχουν πρόσβαση στο Internet ακόμη και μικρά παιδιά, τα πράγματα σοβαρεύουν. Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν βάλει μηχανισμούς και δικλείδες ασφαλείας για να προστατεύσουν τους ανήλικους, και προσθέτουν συνεχώς νέους, καθώς γίνονται φανερές οι απαιτήσεις της κοινωνίας.

Μια από αυτές τις δικλείδες είναι και η νέα προσθήκη από τη Google. Η μεγαλύτερη εταιρεία αναζήτησης (και όχι μόνο) έβαλε έναν μηχανισμό στον οποίο οι ανήλικοι ή οι κηδεμόνες του μπορούν να ζητήσουν από την εταιρεία να μην εμφανίζει κάποιες φωτογραφίες στα αποτελέσματα των αναζητήσεων του Google Search. Με τον μηχανισμό αυτόν, πλέον υπάρχει ένας σαφής και εύκολος τρόπος να αφαιρεθούν οι όποιες φωτογραφίες από τα μάτια περιέργων από όλο τον πλανήτη.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η λειτουργία αυτή δεν αφορά φωτογραφίες με άσεμνο ή πορνογραφικό περιεχόμενο, καθώς κάτι τέτοιο εμπίπτει στην παιδική κακοποίηση και η Google αναφέρει τέτοιες περιπτώσεις απ’ ευθείας στις αρμόδιες αρχές, όμως στο National Center for Missing and Exploited Children (για τις ΗΠΑ) ή την αντίστοιχη αρχή κάθε χώρας.

Πώς μπορείς να αφαιρέσεις μια φωτογραφία ανηλίκου από το Google

Αν είσαι ο ίδιος ο ανήλικος ή ο νόμιμος κηδεμόνας του και θέλεις να αφαιρέσεις μία ή περισσότερες εικόνες, θα ξεκινήσεις την διαδικασία επισκεπτόμενος τη διεύθυνση https://support.google.com/websearch/troubleshooter/9685456 και να πατήσεις στην επιλογή Remove information you see in Google Search, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε αυτές τις πληροφορίες θα πρέπει να βάλεις και τα URLs (πλήρεις διευθύνσεις) των εικόνων που θέλεις να αφαιρεθούν, τα URLs όσων «αναζητήσεων» περιέχουν αυτές τις εικόνες, αλλά και τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στο Search και οδήγησαν σε αυτές τις εικόνες. Μετά την υποβολή της αίτησης, η Google θα εξετάσει το αίτημά σου και μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου για να τους δώσεις περισσότερες πληροφορίες καθώς και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για το ότι όντως έχεις δικαίωμα να κάνεις αυτή την αίτηση.

Σημειώσεις

Θα πρέπει να σημειώσουμε δύο σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι το ότι η Google δεν μπορεί να αφαιρέσει τις εικόνες από τα sites τα οποία τις φιλοξενούν· το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει την εμφάνισή τους στα αποτελέσματα της δικής της μηχανής αναζήτησης, του Google Search. Δεν μπορεί να διαγράψει εικόνες από servers και domains που ανήκουν σε άλλους, όπως και δε μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των εν λόγω φωτογραφιών σε άλλες μηχανές αναζήτησης (πχ Bing). Αν θέλεις να αφαιρέσεις εντελώς τις φωτογραφίες, θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με τους διαχειριστές των ιστοσελίδων στις οποίες υπάρχουν οι εικόνες.

Το δεύτερο είναι το ότι η Google διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίσει να εμφανίζει τις εν λόγω φωτογραφίες, ανεξαρτήτως του αν εσύ δεν θέλεις, εάν κρίνει ότι είναι «newsworthy», δηλαδή αν παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως είδηση, ή εάν υφίσταται κάποιο «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον».

Τουλάχιστον, όμως, η Google δείχνει ότι προσπαθεί. Αν και ακόμη είναι αρχή, ελπίζουμε να δούμε αυτή τη δυνατότητα να υπάρχει πιο «φανερή» σε όλες τις σελίδες του Google Search και όχι ως μια φόρμα αίτησης κρυμμένη πίσω από μια κρυπτική διεύθυνση. Το γεγονός πως υπάρχει, δείχνει ότι η Google αρχίζει να παίρνει στα σοβαρά τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων σε ό,τι έχει να κάνει με το internet και την ιδιωτικότητα.